Schoenen kopen? Tips!

Schoenen kopen? Tips! Als je schoenen oud en afgetrapt zijn is het weer tijd om nieuwe te halen. Vaak zal het moeilijker lijken dan het daadwerkelijk is om de keuze te maken. Ook gebeurt het nog weleens dat je dan schoenen gehaald hebt die vervolgens niet prettig zitten of die zelfs pijnlijk lopen. Door op een aantal simpele zaken te letten zul je als consument al snel een stuk meer ontspannen winkelen en makkelijker een beslissing kunnen nemen.

Schoenen

Schoeisel is een van de meest belangrijke onderdelen van je outfit. Schoenen beschermen je voeten tegen het lopen op de harde grond, maar zorgen ook voor warmte als het koud is. Afgezien van de praktische aspecten zijn schoenen ook een duidelijk onderdeel van je outfit. Veel mensen realiseren zich dit niet of hechten er simpelweg weinig belang aan. Toch kunnen slecht gekozen schoenen een hoop narigheid met zich meebrengen. Het zou zo kunnen dat ze niet erg modebewust zijn gekozen, maar je zou ook zomaar met blaren en overmatig eelt te kampen kunnen krijgen. De volgende punten maken het kiezen makkelijker en een stuk meer verantwoord.

Voor het winkelen

Voor je gaat winkelen is het zaak dat je over een aantal dingen hebt nagedacht. Om te beginnen moet je bij jezelf nagaan waar je de schoenen voor zult gaan gebruiken. Het kan zijn dat je ze bijvoorbeeld niet dagelijks gaat gebruiken, maar juist nodig hebt voor een speciale gelegenheid zoals een gala of voor tijdens het wandelen op je vakantie door de bergen in Frankrijk. Op deze manier heb je van te voren een overzicht van welke winkels je zou kunnen afgaan op zoek naar het perfecte paar.

Verder moet je goed bedenken wat voor stijl je zou willen hebben. Dit hangt weer samen met de context waarin je je schoenen voornamelijk zult dragen. Schoenen die je zult gebruiken om te werken zullen lekker moeten zitten, terwijl het uiterlijk er misschien wat minder toe doet. Voor dagelijks gebruik is het weer fijn als de schoenen ook mooi zijn en bij je stijl passen. Vaak zul je dan uitkomen bij schoenen die wat minder formeel zijn, misschien zelfs wat sportief. Op deze manier heb je weer wat winkels kunnen afstrepen en is de keuze al wat eenvoudiger, vooral op een drukke koopavond kan dit fijn zijn als je geen zin hebt om tientallen schoenen te moeten passen.

Tijdens het winkelen

Als je dan lekker bezig bent en je ziet een leuk paar om te passen, is het mogelijk dat je gaat twijfelen om de maat die je moet hebben. Het is immers zo dat je niet iedere dag schoenen koopt en niet ieder model dezelfde maatvoering gebruikt. Vooral bij kinderen is dit een lastigheid omdat ze nog in de groei zijn. Vaak zal de schoenverkoper je wel een Brannock kunnen geven en je helpen bij het opmeten van je voet. Dit apparaat geeft duidelijk je voetmaat weer. Let erop dat je je voet recht plaatst in de vorm en dat je hiel goed aansluit. Ook moet je rechtop staan en je je voeten naast elkaar zetten. Linker- en rechtervoeten verschillen in het algemeen ongeveer een half maatje. Schrik dus niet als je ene voet groter is dan de andere. Ga bij de maat ook altijd uit van je grootste voet.

Als je dan een schoen gekozen hebt en die kunt passen in de juiste maat, zul je moeten letten op pijnpunten. Vaak zullen deze zitten boven je hiel of bij de tenen, maar ook bij de wreef kan het weleens te strak zitten. Het is niet aan te raden een paar te kopen, hoe leuk ze ook zijn, op het moment dat je last hebt van pijnpunten. Als je dit dan toch doet onder het mom van uitlopen, moet je goed beseffen dat je een lange tijd last zult krijgen zere plekken aan je voeten. Uitlopen kost tijd! Let er wel op dat uitlopen alleen maar kan in de breedte en nooit in de lengte. Als je tenen dus strak zitten zullen ze waarschijnlijk strak blijven zitten. Om pijnpunten snel te identificeren kun je er in de winkel het best een stuk op lopen. Laat je vooral niks opdringen.

Na het winkelen

Wanneer je dan uiteindelijk tevreden bent en je nieuwe schoenen gekocht hebt, moet je vooral de bon niet kwijtraken. Vaak hebben winkels nog een termijn waarbinnen je de schoenen zou kunnen omruilen. Vraag altijd naar de voorwaarden bij je verkoper, vooral omdat dit per winkel kan verschillen. Als je twijfelt of de schoenen eigenlijk wel goed zitten is het het beste om ze thuis nog eens te passen, loop er desnoods de hele dag thuis op. Doe dit niet op straat omdat vaak de omruiltermijn vervalt als je dit doet. De verkopers kunnen dit zeker zien.

Tot slot

Het is belangrijk dat je schoenen bij je passen. Kies daarom altijd voor schoenen die jij leuk vindt ook als ze niet in de mode zijn. Toch is het allerbelangrijkste dat ze lekker zitten. Vaak zul je compromissen moeten sluiten tussen wat je echt mooi vindt en wat je echt comfortabel vindt. De ideale schoen bestaat namelijk niet. Alleen op maat gemaakte schoenen komen in de buurt van ideaal, maar die kosten dan ook een stuk meer.
© 2014 - 2022 Jona28, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordelige kleding en schoenen: tipsVoordelige kleding en schoenen: tipsKleding en schoenen kopen kunnen een dure aangelegenheid zijn. Vooral wanneer het shoppen van mode een hobby is kan het…
Schoenen kopen die echt goed passenSchoenen kopen die echt goed passenBij het kopen van schoenen gaat onze eerste aandacht vaak uit naar het model, de uitstraling en of de schoen past in het…
Wanneer en welke kinderschoenen kopen? Tips en adviesWanneer en welke kinderschoenen kopen? Tips en adviesWanneer je kind loopt of bijna loopt is het een goed moment om de eerste kinderschoenen te kopen. Maar welke kan je het…
Senioren: kleding en modetipsAls senior kleedt u zich waarschijnlijk anders dan wanneer u nog een tiener was. Helaas bestaat er over kleding en schoe…

Kledingbranche loopt seizoenen vooruitKledingbranche loopt seizoenen vooruitHet klinkt misschien ietwat vreemd voor de consument, maar de kledingbranche loopt een tijd vooruit op hetgeen er in de…
De broche door de tijd heenDe broche is een eeuwen oud sieraad en heeft zo zijn tijden dat het populair is of juist niet. Toch is de broche ook een…
Jona28 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.