Modegevoelig of niet?

Modegevoelig of niet? Hoe belangrijk is het om modegevoelig of juist niet modegevoelig te zijn? Maar ook wie bepaald in hoeverre iemand modegevoelig is… en wat is modegevoelig eigenlijk precies? Allemaal vragen die rond mode spelen en aangezien mode een nogal oppervlakkig imago heeft, wordt het niet zelden als onbeduidend en getuigen van weinig eigen smaak betiteld. Terecht?

Wat is modegevoelig?

De woordenboeken zijn er duidelijk over, modegevoelig is: ”trendgevoelig” of ”modebewust” of ”hip” of ”modieus”. Je kunt er niet omheen, de man of vrouw die actief bezig is én het goed toepast is modegevoelig. Je snapt als het ware wat het modebeeld is en hoe je dit toepast.

Oppervlakkig?

Natuurlijk zijn er mensen die heel oppervlakkig zijn en slechts de trend volgen om erbij te horen. Er zijn verschillende redenen, waarom iemand er bij wil horen. Zoals:
  • Onzekerheid
  • Gemakkelijker vrienden maken
  • Discussie vermijden
  • Gemakzucht

Hoewel er wellicht gedacht wordt dat dit met name bij jongeren voorkomt, is dat niet helemaal het geval. Ook veel volwassenen – en dan meer jong volwassenen – doen hier nog aan mee. Niets uit hoeven leggen over je wellicht afwijkende smaak prefereren nogal wat mensen, boven het “moeten” uitleggen waarom ze zich anders kleden. Natuurlijk zal de onzekere man of vrouw hier ook eerder aan meedoen en lig je over het algemeen op school (middelbare schoolperiode) beter in een groep als je met de meute meedoet. Alles wat daarbuiten valt, valt op en zeker als puber wil je dat niet (althans de overgrote meerderheid).

Maakt dat oppervlakkig? In een periode dat je nog zoekende bent naar je identiteit is het niet zo vreemd dat mensen kiezen voor de meer gemakkelijke weg. Aangezien je tegenwoordig modegevoelige kleding in allerlei prijsklassen vindt, kan iedereen er aan mee doen.

Modetrends

Eigen stijl ontwikkelen

Sommige mensen ontwikkelen op jonge leeftijd al een eigen stijl en andere mensen hebben er langere tijd voor nodig. Eerlijk is eerlijk, er zijn ook mensen die nooit een eigen stijl ontwikkelen en volgen klakkeloos de mode. Vaak niet eens kijkend of het hen wel past. Dat is jammer, want met een beetje aandacht kan het soms zoveel beter.

Bewust mode volgen

De volwassenen die heel bewust de mode volgt, niet zijnde professioneel natuurlijk, doet dit vaak niet vanuit gemakzucht. Het kan immers ook nogal wat tijd in gaan zitten. Waar de ene trendgevoelige man of vrouw er lol in heeft de leukste items te vinden binnen het hele pallet aan kleding wat er ieder seizoen ligt, doet de ander het mogelijk wel om “slechts” uiterlijk vertoon. Laten zien wat je hebt, op te vallen of gewoon niet uit de toom willen vallen.

Eigen identiteit

De man of vrouw die bewust met het uiterlijk bezig is, kan dit ook doen om juist uit al die nieuwe items een eigen nieuwe (kleding) identiteit te creëren. Een eigen identiteit die je als persoon aanvult of versterkt is de ultieme outfit. Hoe je je van binnen voelt, van buiten uitstralen. Als je er goed in bent, krijg je dit voor elkaar. Maar dan moet je hiervoor wel jezelf goed kennen en weten wat bij je figuur past en waar je je jezelf in kunt zijn. Het gaat om het samenspel.

Als je dit voor elkaar krijgt dan versterkt het de persoon en niet zelden wordt dit in het zakenleven toegepast. Alleen vergeet men wel eens écht te kijken naar de persoon en diens binnenkant. Als het totaalplaatje dan niet congruent is, kan dit het beeld zelfs verstoren. In belangrijke afspraken, ook in de privésfeer, is dit van groot belang. Op een dergelijk punt afleiden, is normaal gesproken niet de bedoeling. In dat geval kan een professionele dresser/stylist je mogelijk helpen. Zeker in het zakenleven wordt dit steeds meer toegepast.

Geheel buiten het modebeeld

Ben je niet modegevoelig of heb je er geen interesse in, dan is er natuurlijk ook niets aan de hand. Wil je meedoen, maar heb je er zelf geen gevoel bij… roep dan de hulp van een professional in of misschien iemand in je omgeving die wel modegevoelig is.
Wil je er bewust buiten staan en gewoon dat dragen wat je graag draagt, mode of niet, dan ben je enerzijds gemakkelijker af. Immers, je koopt wat je leuk vindt en meer niet. Anderzijds kan het weer lastiger zijn, want de meeste winkels voeren natuurlijk de modekleding. Soms moet je langer zoeken om iets te vinden. En ook buiten de mode kan je natuurlijk, of misschien wel juist buiten de mode, een statement maken en/of je persoonlijkheid versterken.

Dus…

Modegevoelig zijn kan handig zijn voor jezelf of mensen in je omgeving die het niet zijn. Ze zullen mogelijk je hulp inroepen. Maar in een vrij land bepaal je gelukkig zelf of je aan de mode mee wilt doen of niet. Of je een statement wil maken of opgaan in de massa. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt!
© 2014 - 2023 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van modeMode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode…
Mooi gekleed gaan voor weinig geldMooi gekleed gaan voor weinig geldEr zijn kuddedieren die alle laatste modetrends volgen tegen elke prijs. Een modetrend is als een seizoen, wanneer het s…
Fashion trends: tips om je look te updaten!De zomer is nu echt voorbij en de herfst maakt zijn intrede! Wat trek je aan deze herfst en winter 2014? Nu de nieuwe he…
Stylisten, waarom zijn ze zo machtig geworden?Stylisten, waarom zijn ze zo machtig geworden?Waarom hebben de stylisten van beroemdheden tegenwoordig zoveel macht? Vroeger zorgden ze alleen ervoor dat mensen goed…

Kosten maatkledingMaatkleding wordt vaak als “duur” gezien en hoewel dit op zich wel logisch is, is dit niet altijd het geval. Je moet bij…
Kledingbranche loopt seizoenen vooruitKledingbranche loopt seizoenen vooruitHet klinkt misschien ietwat vreemd voor de consument, maar de kledingbranche loopt een tijd vooruit op hetgeen er in de…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.