Ook in kleding is het vaak “less is more”

Ook in kleding is het vaak “less is more” Mensen versieren zichzelf al eeuwen van mooie kleding tot make-up tot sieraden. We maken ons graag mooi en daar is niets mis mee. Als je in de eeuwen terugkijkt zijn er altijd trends geweest en een van die trends is ook, dat als je het wat soberder doet, het net iets meer voor je doet. Opmerkelijk is dat in tijde van schaarste men flink uitpakt en in tijd van overvloed het rustiger aan doet.

Genoeg te spenderen!

Subtiel!

Als alles financieel voor de wind gaat, dan vinden mensen niet direct dat ze moeten uitpakken. Met uitzondering van de echte “blingbling-fan”. Wat niet wil zeggen dat mensen niet graag willen laten zien wat ze hebben, maar het hoeft niet zo opvallend. Een subtiele hint dat je bijvoorbeeld dure kleren draagt, één sieraad maar wel een waarvan je kunt zien dat er een enorm prijskaartje aan hangt. Je kunt je afvragen of men dan nog wel kijkt naar of men het echt mooi vindt of dat vooral de “buitenkant” er iets van moet vinden. Hoe dan ook, het eindresultaat is dan wel meer “subtiel” te noemen.

Alles laten zien!

Daar staat tegenover dat als het economisch minder gaat men juist meer wil laten zien. Veel “blingbling”, om enerzijds zelf het gevoel te hebben dat je er nog bij hoort (alsof dat alleen met ruime financiën zo is) en anderzijds omdat men er ook een lekker gevoel bij krijgt. Daar is op zich niets mis mee, want als de economie terugloopt duiken er toch al zoveel mensen het putje in.
Dus behangen we ons met flink wat sieraden, opvallende riemen en menigeen gaat in de haren verder.

Jezelf behangen

Jezelf behangen op een overdadige manier, want dat is eigenlijk wat er dan plaatsvindt, passen we toe in mindere tijden en op een of andere manier is dat geaccepteerd. Mensen maken er minder snel opmerkingen over, maar als je als stylist naar zo’n totaalplaatje kijkt is het vaak verre van “verantwoord”.

We dragen een sieradenset die om armen/handen en in het halsgebied een enorme kermis vormt of combineren een drukke kledingoutfit met flink wat make-up en een bighair-kapsel. Drukke kledingprints met opvallende tassen en noem maar op. We laten als het ware in één outfit zien wat we allemaal “in huis hebben”.

Minder is meer

Zoals al eerder aangegeven haal je met juist minder te doen, meer uit de kast. Soms kan zelfs helemaal geen “aankleding” mooi werken. Enkele voorbeelden:
  • Begin met één item op te laten vallen en dat kan een van je kledingstukken zijn of je schoenen. De aandacht wordt dan naar dat kledingstuk c.q. schoenen getrokken. Geen sieraden of bijvoorbeeld alleen kleine oorknopjes geven je een rustig beeld en de aandacht gaat naar datgene waar je deze wilt hebben.
  • Kijkend naar datgene waar je de aandacht op wil leggen, kan dit ook een sieraad zijn of een kapsel of je make-up. Kijk dan in hoeverre je subtiel kunt werken en toch die eyecatcher in beeld houden. Je kleding in ieder geval niet te druk, geen drukke prints of kleding over kleding. Ton-sur-ton werkt overigens ook altijd goed.
  • Wat aandacht naar een bepaald lichaamsdeel wat je wilt benadrukken, kan ook heel subtiel. Een mooie taille benadruk je met goed passende kleding en bijpassende riem (bijvoorbeeld een mooi unikleur getailleerde jurk of een getailleerde blouse met uitlopende rok .. zonder drukke print). Een mooi decolleté benadruk je opnieuw met goed passende kleding, eigenlijk is dat een must, en dan een mooie V-hals of open ronde hals. Dit is afhankelijk van de persoon.
  • Maar het kan nog subtieler. Heb je bijvoorbeeld een mooie oogkleur en wil je deze een beetje benadrukken, wil dat niet zeggen dat je je ogen stevig op moet maken. Juist niet! Kleur je sober in een kleur die een goede match maakt met je ogen, zo kunnen helblauwe ogen bijvoorbeeld prachtig staan bij zwarte kleding. Eventueel laat je weer op een subtiele wijze die kleur terugkomen in een pochet, een steen in een ring of je schoenen.

Kijk goed naar jezelf

Deze “less is more” trend zet langzaam weer in en vormt een schril contrast met ook de drukke bloemetjesprint die ook in de warmere seizoenen hoogtij viert. Overigens kan die bloemetjesprint nog steeds rustig zijn als je er geen sieraden bij draagt en een niet opvallende kleur schoen. Je kunt het altijd zo combineren dat het een stuk subtiliteit geeft. Kijk goed naar jezelf in de spiegel en beslis pas daarna wat het gaat worden.
© 2014 - 2022 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonen: "bling bling" mag weerTen tijde van economische recessie en daarmee gepaard gaande grotere werkeloosheid, gaan we het collectief meer in en om…
Waarom gaan we “over de top”?Waarom gaan we “over de top”?Sommige artiesten staan er om bekend dat ze altijd over de top handelen, het is zelfs hun beeldmerk en ze varen er wel b…
Een goedkope en leuke frontriem maken doe je zoDe paardensport is een dure sport. Toch zijn er veel kleine dingen die de paardensport goedkoper kunnen maken. Zo kun je…
Outfittery: stijlvol gekleed dankzij gratis modeadviesOutfittery: stijlvol gekleed dankzij gratis modeadviesShoppen, je moet er van houden. En als je er van houdt, dan is het nog de vraag of je er wel tijd voor hebt. Outfittery…

Waarom is spijkerstof top?Spijkerstof is in allerlei soorten kleding te verwerken en dat doen we dan ook gretig. De broek in alle soorten en maten…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.