Kleren kopen: waar je op moet letten
Kleding is te koop in alle soorten en maten. Duur of goedkoop, van modieus tot oubollig. Ook zijn er in de uitverkoop vaak dingetjes te vinden. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de vrouwen maandelijks een miskoop maakt. Maar hoe voorkom je dat je met een miskoop thuiskomt waar je later spijt van krijgt?
Noodzaak
Het komt regelmatig voor dat we een rondje in de winkelstraat lopen en dan gelijk even de kledingwinkels in gaan die we tegenkomen. Er is dan geen noodzaak om een bepaald kledingstuk te kopen, maar er hangen vaak wel leuke dingen in de winkel. Als je eenmaal met iets in je handen staat, vraag je dan als eerste af: heb ik dit kledingstuk nodig. Bedenk dat je nog die grijze spijkerbroek in de kast hebt hangen sinds die keer shoppen van een maand of meer geleden. En heb je een week geleden ook niet een nieuw shirtje gekocht? Probeer eens de kledingwinkels over te slaan en er alleen binnen te gaan als je echt iets nodig hebt.
Passen in de winkel
Als je dan toch verleid bent, pas het dan in ieder geval in de winkel! Misschien is de kleur bij nader inzien toch niet zo mooi of zit het veel te strak. Zonde van je geld als je het wel gekocht had.
Labels
Wassen
Inspecteer ook het label aan de binnenkant. Hier staan veel interessante informatie op. Is het mogelijk om het kledingstuk te wassen, of moet het per se in een handwas? Dat is niet erg praktisch.
Materiaal
Ook staat erop van welk materiaal het gemaakt is. Dit is de moeite waard om te bekijken. Er zijn veel verschillende materialen die allemaal verschillend dragen:
- Katoen: deze stof is niet zo stretchy en kan krimpen in de was, maar het draagt natuurlijk en niet zweterig, want de stof neemt veel vocht op. Het neemt verder je lichaamstemperatuur aan.
- Wol: wol is natuurlijk en een zeer isolerende stof. Ideaal voor de winter. Wel kan je het als kriebelend ervaren, zelfs als het niet het enige materiaal is.
- Acryl: een materiaal dat lijkt op wol, maar dan synthetisch. Ook dit kan de huid irriteren of ruw aanvoelen.
- Viscose: Dit is ook een synthetische stof, maar juist koel en neemt je lichaamstemperatuur niet aan.
- Overige synthetische stoffen zoals polyamide, polyester en elastaan: deze synthetische stoffen zijn niet ademend en daardoor zweterig.
Veel kledingstukken zijn een mengsel van materialen. Bij T-shirts en broeken is het prettig als 50% van katoen is. Dan zijn ze niet zo zweterig. Het label geeft dus veel informatie. Een strakke broek van 100% synthetische stoffen draagt niet fijn in de zomer. En als je een gevoelige huid hebt is wol af te raden.
Verf
Kledingstukken met een kleurtje zijn vaak geverfd. Fabrieken kunnen verf gebruiken die giftige stoffen bevat. Zo heeft een rood-paarse kleur kans om chroom VI te bevatten. Dit is giftig en kan daardoor huidallergie veroorzaken. Pas dus op met hele goedkope kleren met een felle kleur.
Uitvoering
Sommige kleren zijn kwalitatief erg slecht gemaakt. Bij T-shirt zit een stiksel helemaal scheef of bij een gehaakte trui hangt er al een draad los. Ook zijn de randen soms geknipt en niet gestikt. Kijk dan of het niet heel makkelijk rafelt. Dat is altijd een risico als je het gaat dragen.
Mode
Ook is het goed om te kijken hoe modegevoelig een kledingstuk is. Als je denkt dat je het volgend jaar écht niet meer aan kunt, twijfel dan nog extra over de aankoop. Basic kledingstukken zoals een wit bloesje of zwarte broek kunnen natuurlijk altijd van pas komen.
Combineren
Verder is het ook goed om te bedenken bij welke kleren het past. Kan je het leuk combineren met dingen die je al hebt of moet je nog wel een bijpassend vestje erbij kopen? Zo blijf je bezig. Neem als richtlijn dat het bij minstens twee of drie dingen uit je eigen kledingkast leuk past. Dan zit je meestal wel goed.
Terugbrengen
Als je thuis je gekochte kleding nog eens past en het staat toch niet zo leuk: breng het dan terug naar de winkel! Bij heel veel winkels kun je na een week of langer het artikel nog retourneren en krijg je zelfs je geld terug. En anders kun je vaak een tegoedbon krijgen. De volgende keer hangt er vast iets nóg leukers. Je hebt hier wel een kassabon voor nodig, vraag deze dus altijd mee!
Miskopen verkopen
Soms kan je iets echter niet meer terugbrengen. Dan kan je het kledingstuk zelf gaan verkopen! Dit kan via Marktplaats, maar ook via
www.clothesagency.com. Er is altijd wel een ander blij met jouw miskoop!
Pas dus altijd even in de winkel en check de labels. Dit voorkomt een hoop gedoe!