Hoe kies je een goed horloge

Een horloge is meer dan een klokje, het is een accessoire, een statussymbool. Een horloge bepaalt hoe je er uitziet en welke stijl je uitstraalt. Het is daarom erg belangrijk een weloverwogen keuze te maken als je een nieuw horloge zoekt. Waar moet je nou op letten? Waar verschillen horloges allemaal in?

Waar en wanneer draag je het horloge?

Voor elke situatie is er een geschikt horloge. Een sporthorloge zal je niet snel bij een gala dragen, en als je in de tuin werkt zal je niet je duurste horloge omdoen. Het is belangrijk om te weten wanneer je het horloge wilt dragen om een goede keuze te maken. Als je vaak op chique gelegenheden komt loont het om meer uit te geven aan een formeel horloge. Als je vaak klust of in de tuin werkt heb je meer aan een stevig goedkoop horloge.

Analoog of digitaal horloge

Een erg grote keuze is of je een analoog of digitaal horloge wilt. De voorkeur verschilt vaak van persoon tot persoon, maar beide horloges hebben wel andere functies. Zo heeft een digitaal horloge vaak extra opties als een stopwatch, een timer, achtergrondverlichting of een kalender. Een analoog horloge is in de meeste gevallen simpeler met slechts tijdaanduiding en eventueel een stopwatch of datumaanduiding. Uiteraard zijn er op beide gevallen uitzonderingen, vaak komt het dus aan op persoonlijke voorkeur.

Mechanisch- of kwartshorloge

Wil je het authentieke horloge-gevoel of liever een accuraat uurwerk? Vaak zijn er twee typen uurwerken te vinden voor analoge horloges, mechanische horloges en kwarts (quartz) horloges.

Mechanisch horloge

Een mechanisch horloge is een horloge waarbij het uurwerk opgewonden dient te worden met behulp van de kroon. Dit is hoe uurwerken voor de tijd van de batterij van energie werden voorzien. Bij dit horloge dient er een veer opgespannen te worden door de kroon in een bepaalde richting te draaien. De tijd waarin zulke horloges moeten worden opgewonden variëren van enkele uren tot enkele dagen. Ook zijn er horlogevarianten die met ‘automaat’ of ‘automatisch’ worden aangeduid. Deze horloges hebben ook een mechanisch uurwerk, echter wordt bij deze horloges de veer gespannen door beweging van de gebruiker.

Mechanische horloges worden vaak aangeboden door duurdere merken. Mechanische horloges zijn voornamelijk gericht op mensen die in authentieke horloges geïnteresseerd zijn en is niet voor iedereen geschikt.

Kwartshorloges

Kwartshorloges zijn horloges die een kwartskristal gebruiken om de tijd te meten. Deze horloges bevatten vaak een batterij en zijn erg nauwkeurig. In de meeste gevallen is een kwartshorloge nauwkeuriger en goedkoper dan een mechanisch horloge. De meeste horloges zijn daarom ook kwartshorloges.

Materiaal en vorm van de kast

De vorm van de horlogekast is erg bepalend voor hoe het horloge er uitziet, en ook erg bepalend voor hoe jij er uitziet. Er zijn vele vormen horloges, van rond tot vierkant tot vele hoeken. In de meeste gevallen kan een rond horloge worden gezien als een formeler horloge en kan een vierkant horloge als sportiever worden gezien.

Ook het materiaal van een horlogekast is belangrijk. Metalen zijn slijtvaster dan plastic, maar ook kostbaarder. Horloges die zijn gemaakt van edelmetalen zijn duurder om aan te schaffen, maar zullen ook meer hun waarde behouden voor het geval je hem later weer verkoopt.

Het glas van het horloge

Er is een erg groot kwaliteitsverschil tussen de typen glas die worden gebruikt voor horloges. De meest gebruikte horlogeglazen zijn gemaakt van kunststof, mineraalglas of saffierglas. Hoe hoger de kwaliteit van het glas is, hoe duurder het horloge ook vaak is.

Kunststof

Kunststof horlogeglazen komen vaak voor in kinderhorloges of in erg goedkope horloges. De voordelen van kunststof als materiaal is dat het erg goedkoop is en ook heel goedkoop om te vervangen. Het nadeel van kunststof is dat het makkelijk beschadigd en na lang gebruik ook mat wordt, waardoor je het uurwerk minder goed kunt zien.

Mineraalglas

Mineraalglas wordt gebruikt in het middensegment van de horlogemarkt. Mineraalglas is aanzienlijk sterker dan kunststof en erg krasbestendig. Een nadeel van mineraalglas is dat het glas vrij duur is om te vervangen in geval van beschadigingen. Daarnaast is het vrijwel niet mogelijk om het glas te polijsten als er kleine krassen op komen te zitten.

Saffierglas

Saffierglas is het meest krasbestendige glas, hierdoor wordt het vrijwel altijd gebruikt in duurdere horloges. Saffierglas heeft een erg hoge hardheid waardoor het niet snel beschadigt. Het nadeel van saffierglas is dat het relatief duur is vergeleken met de andere materialen.

Welk type glas voor jou geschikt is hangt dus van verschillende dingen af. Bij het kiezen van een horlogeglas is het grootste obstakel vaak het budget, een horloge met een goed glas is nou eenmaal duurder. Als je het horloge vaak gebruikt of tijdens ruige activiteiten gebruikt is het wijs om in een beter horloge te investeren.

Sporthorloges

Sporthorloges hebben meer functies dan reguliere horloges. Als je vaak sport kan dit een goede investering zijn. Er zijn sporthorloges die je hartslag meten, je bloeddruk meten of het aantal verbrande calorieën meten. Als je een dergelijk horloge koopt let er dan goed op of alle functies die je wilt er ook daadwerkelijk in zitten. De hoeveelheid functies verschilt namelijk erg per merk en per horloge. Let ook goed op het materiaal van de band, rubber wordt vaak als comfortabeler ervaren tijdens het sporten, dit in verband met het transpireren.

Smartwatch

Als je graag meer functies op je horloge wilt is een Smartwatch wellicht iets voor jou. Een Smartwatch is een horloge met een ingebouwd computersysteem met verschillende functies. Zo zijn er Smartwatches waarmee je muziek of radio kunt luisteren, kunt navigeren, kunt internetten, sportprestaties kunt meten en uiteraard de tijd op kunt zien. Het voordeel van een Smartwatch is dat je erg veel functies hebt en dus veel praktische dingen er mee kunt doen. Het nadeel is echter dat zulke horloges vaak gevoeliger, duurder en zwaarder zijn dan reguliere horloges. Door hun computersysteem en accu zijn ze vaak niet waterbestendig en beschadigen ze sneller.

Wil je graag een erg functioneel horloge en ben je voorzichtig in gebruik? Dan zou je dus ook een Smartwatch kunnen overwegen. Op het gebied van Smartwatches komen er regelmatig nieuwe ontwikkelingen, er is dus een grote kans dat er wat interessants tussen zit.

Horloge matchen aan kledingstijl

Bij het kopen van een horloge moet je ook rekening houden met je kledingstijl. Zo past een sporthorloge bijvoorbeeld niet bij een net pak of een jurk. Ook een chique horloge past niet altijd bij je kleding. Houdt dus rekening met je kledingstijl en zoek een horloge die je daar goed bij vindt passen.

Keuze maken

Zoals je kunt zien zijn er dus erg veel verschillende horloges. Nadat je alle keuzes hebt afgewogen is het dus tijd om een mooi horloge uit te zoeken. Let er op dat je alleen koopt bij geautoriseerde verkopers. Op deze manier weet je dat je geen spijt hebt van je keuze en dat je altijd terug kunt komen voor garantie en service. Veel plezier met je nieuwe horloge!
© 2014 - 2024 Kerel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het investeren in horlogesTips voor het investeren in horlogesHoogwaardige horloges zijn mooi, nuttig en soms ook een goede investering - omdat ze sterk in waarde kunnen stijgen. Toc…
Het verschil tussen kwarts- en een automatisch horlogesHet horloge; een item wat veel mensen bezitten. Voor iedereen betekent het iets anders; een mode-item, een statussymbool…
Belangrijke onderdelen van een analoog horlogeBelangrijke onderdelen van een analoog horlogeHorloges zijn er in allerlei soorten en maten. Tijdens de zoektocht naar een nieuw horloge is het belangrijk te letten o…

Waar op letten bij aankoop horlogeJe hebt een mooi horloge op het oog of je wilt graag investeren in horloges, waar moet je nou op letten? Er zijn tegenwo…
Damesvoeten met een maatje meerDamesvoeten met een maatje meerVanaf maat 41 worden damesvoeten vaak als groot ervaren. Als je als vrouw schoenmaat 42 hebt dan heb je in een gewone sc…
Kerel (9 artikelen)
Laatste update: 16-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.