Waar op letten bij aankoop horloge

Je hebt een mooi horloge op het oog of je wilt graag investeren in horloges, waar moet je nou op letten? Er zijn tegenwoordig talloze internetwinkels en sierradenwinkels, maar waar kun je nou het best je horloge aankopen? In dit artikel bekijken we enkele punten waar je op kunt letten bij het kopen van een horloge.

De winkel

Één van de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een horloge is de winkel. Is de winkel wel een geautoriseerd verkoper van het horlogemerk? Bieden ze wel goede service en garantie voor het geval dat er iets mis is met het horloge?

Het is verstandig om een (duur) horloge bij een officiële juwelier te kopen. Vaak kan de juwelier ook helpen bij het maken van een goede keuze en kan hij meer vertellen over het horloge. Bij eventuele mankementen is het makkelijker om naar een juwelier te gaan dan om contact op te nemen met een webwinkel, om vervolgens je kostbare horloge over de post te verzenden.

Kijk ook naar de service en de garantie die de winkel biedt, dit kan erg verschillen. Het voordeel van juweliers is dat zij ook onderhoudsbeurten voor horloges aanbieden. Mocht je een prijzig horloge hebben, dan is het dus verstandig om bij een erkend juwelier te kopen zodat je voor onderhoud terug kunt komen.

Prijs

Er is erg veel concurrentie op de sieraden- en horlogemarkt. Dit resulteert in lagere prijzen en veel acties en aanbiedingen. Mocht je een horloge op het oog hebben, vergeet dan niet om ook te kijken naar de prijzen van andere aanbieders. Er zijn op internet erg veel vergelijkingswebsites te vinden waar je het model van het horloge kunt invoeren, waarna de verschillende prijzen worden getoond. Schrijf je ook in voor nieuwsbrieven van juweliers om op de hoogte te blijven van aanbiedingen en acties.

Als je vanuit het buitenland een horloge besteld kan dit voordeliger zijn. Let er in dit geval wel op dat je misschien nog invoerbelasting moet betalen aan de douane. Het kan dus voordeliger lijken om in het buitenland te bestellen, maar verkijk je niet op de invoerbelasting, die kan erg hoog zijn!

Behoud van waarde

Als je een kostbaar horloge koopt wil je natuurlijk dat dit horloge zijn waarde behoud, hoe doe je dit? Er zijn enkele punten waar je op kunt letten bij het kopen van een horloge.

Merk

Duurdere en bekendere merken hebben vaak een beperkte oplage van een horloge. Doordat er slechts een beperkte hoeveelheid van het horloge beschikbaar is, zal de waarde van het horloge weinig dalen en soms zelfs stijgen! Verzamelaars van horloges zijn vaak op zoek naar oudere modellen horloges, waardoor deze horloges hun waarde behouden.

Materiaal kast

Edelmetalen zijn erg betrouwbaar in het vasthouden van waarde. Als je een horloge koopt die bestaat uit edelmetalen is de kans groter dat het horloge ook over enkele jaren nog geld waard is. Veel horloges zijn verkrijgbaar in een gouden of zilveren uitvoering, waar je dus in kunt investeren.

Reviews

Bij het kopen van een horloge is het verstandig om op internet en forums op zoek te gaan naar reviews over het horloge. Door te lezen hoe andere personen het horloge ervaren kun je een betere keuze maken en weet je of het horloge geschikt voor je is. Op veel horlogeforums hebben gebruikers een lijst met welke horloges ze bezitten, mocht iemand jouw horloge hebben, dan kun je advies van hem vragen.

Nieuwe ontwikkelingen

De horlogemarkt is erg actief, er komen in korte tijd veel nieuwe modellen horloges uit. Als je op zoek bent naar een nieuw horloge is het daarom belangrijk om ook te kijken naar nieuwe ontwikkelingen op het horlogegebied. Het zou jammer zijn als je er na je aanschaf achter komt dat je een oud model hebt gekocht. Voornamelijk op het gebied van digitale horloges en Smartwatches zijn er erg veel ontwikkelingen in korte tijd.

Replica’s

Bij de aanschaf van een horloge van een bekend of duur merk is het belangrijk om er op te letten of je niet een replica koopt. Mocht een duur horloge voor een lage prijs worden verkocht, dan is de kans groot dat het een replica betreft. Ook in dit geval is het zo dat als het te mooi lijkt om waar te zijn, dit het waarschijnlijk ook is. Waar moet je nou op letten?

Kwaliteit

De kwaliteit van replica’s ligt veelal lager dan die van het authentieke horloge. Als je een horloge onderzoekt zijn er meerdere punten waar je op kunt letten.

  • Horlogeband: In geval van een leren horlogeband, kijk of het leer wel echt is. Vaak kun je dit voelen of ruiken.
  • De sluiting: Sluit de sluiting wel goed? Hoor je een duidelijke klik als je het horloge dichtdoet? (in geval van een metalen horlogeband)
  • Het gewicht: Bij dure horloges is de kwaliteit van het materiaal hoger, dit merk je erg snel in het gewicht van het horloge. Authentieke horloges zijn zwaarder dan replica’s.
  • Nauwkeurigheid: Authentieke horloges worden voordat ze de horlogemaker verlaten grondig gekalibreerd. Staan de wijzers van het horloge wel recht op de cijfers? Is de seconde-aanduiding correct?

Papierwerk

Vraag bij de aankoop van een horloge naar de originele verpakking, inclusief certificaten of bewijzen van authenticiteit. Authentieke horloges komen in de meeste gevallen in een speciale verpakking, welk alleen door het originele horlogemerk wordt gebruikt. Deze verpakking bevat de papieren waarmee kan worden aangetoond dat het horloge authentiek is.

In sommige gevallen bevatten deze papieren ook een serienummer. Met een serienummer kan er bij de fabrikant navraag worden gedaan om te zien of het horloge authentiek is. Bij veel horlogemerken kun je op de website het horloge registreren om te zien of het echt is.

Toch nog twijfels?

Mocht je het nog niet zeker weten, je kunt altijd langskomen bij een erkend juwelier voor advies. Succes met de aankoop van je horloge!
© 2014 - 2024 Kerel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het investeren in horlogesTips voor het investeren in horlogesHoogwaardige horloges zijn mooi, nuttig en soms ook een goede investering - omdat ze sterk in waarde kunnen stijgen. Toc…
Zelf je horloge batterij vervangenZelf je horloge batterij vervangenOp het moment dat je horloge de juiste tijd niet meer aangeeft, is het tijd voor actie. Probeer allereerst uit te zoeken…
Je kind in de gaten houden met een GPS-horlogeJe kind in de gaten houden met een GPS-horlogeMet GPS is het mogelijk met grote nauwkeurigheid iemand locatie te bepalen. Horlogefabrikanten hebben hier handig op ing…

Schoenen in alle soorten en matenSchoenen in alle soorten en matenSchoenen zijn er in vele soorten en maten. Dat geldt voor zowel heren- als damesschoenen. Imelda Marcos, de vrouw van de…
Hoe kies je een goed horlogeEen horloge is meer dan een klokje, het is een accessoire, een statussymbool. Een horloge bepaalt hoe je er uitziet en w…
Kerel (9 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.