Welke maat babyschoenen en babyslofjes bij welke leeftijd?

Welke maat babyschoenen en babyslofjes bij welke leeftijd? Wat groeien ze toch snel, die babyvoetjes! Voor je het weet is je kleintje alweer uit zijn of haar nieuwe schoentjes gegroeid. De voetjes van baby’s (0-12 maanden) en dreumesen (1-2 jaar) groeien gemiddeld maar liefst iedere 2-3 maanden één schoenmaat. Rond de leeftijd van 2 jaar groeien de voetjes al iets langzamer: gemiddeld één schoenmaat in 4-6 maanden. Het kiezen van de juiste schoenmaat is heel belangrijk, omdat te groot of te klein schoeisel schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de kindervoetjes. Controleer daarom regelmatig of de schoentjes of slofjes van je kind nog goed passen.

Babyschoenen

Anders dan de naam doet vermoeden, worden niet alleen schoentjes voor baby’s (0-12 maanden) babyschoentjes genoemd. Babyschoentjes zijn er namelijk voor kinderen tot een leeftijd van ongeveer 2,5 jaar. Pasgeboren baby’s hebben meestal schoenmaat 13, 14 of 15. Bij de meeste babyschoenmerken kom je deze piepkleine maatjes echter niet tegen. Dit komt doordat ouders hun pasgeboren baby meestal alleen sokjes en/of babyslofjes aantrekken. Daarom beginnen babyschoenmaten meestal bij maat 16, zoals bij de merken Nike en Uggs Australia. Er zijn ook merken die bij een nog grotere babyschoenmaat beginnen, zoals Shoesme (maat 18).

Maar welke schoenmaat draagt een baby of dreumes nu bij welke leeftijd? Dat is lastig te zeggen, want net zoals de ene baby of dreumes veel groter of kleiner kan zijn dan een ander kindje van precies dezelfde leeftijd, kan ook de schoenmaat erg verschillen. Sommige merken geven echter wel van iedere maat een leeftijdsindicatie waarbij deze gedragen kan worden. In de onderstaande tabel is te zien welke schoenmaat ongeveer bij welke leeftijd past (bron: Oxxy.nl).

Leeftijd indicatie (maanden) Schoenmaat
Newborn14
0-315
3-616
6-917
9-1218
12-1519
15-1820
18-2121
21-2422
24-2723
27-3024

Wanneer beginnen met babyschoentjes?

Pasgeboren baby’s hebben nog geen babyschoentjes nodig, ook al bestaan er wel newbornschoentjes. In deze fase kunnen de voetjes prima warm gehouden worden door sokken of slofjes. Het advies is zelfs om pas aan babyschoentjes te beginnen als je kind al goed los kan lopen. Gemiddeld is dit rond een leeftijd van 12-16 maanden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat op blote voetjes leren lopen het beste is voor een goede ontwikkeling van de kindervoet. Laat je kind dus zoveel mogelijk op blote voetjes oefenen met staan en lopen. Is het te koud voor blote voetjes of wil je je kindje buiten laten stappen? Dan kun je de babyvoetjes beschermen met kruipschoentjes of ademende, leren babyslofjes. Deze zijn flexibel en licht. Gewone sokjes zonder antisliplaag zijn geen goed idee, want daarop kan je baby uitglijden. Trek je kind in deze fase nog geen echte schoentjes aan, want deze zijn dan nog te zwaar en niet flexibel genoeg. Eerste loopschoentjes zijn dus niet geschikt als oefenschoentjes, maar bedoeld voor kinderen die al goed zelf kunnen lopen.

Babyslofjes

One size slofjes

Het vinden van de juiste maat babyslofjes kan lastig zijn, omdat er bij babyslofjes naast de babyschoenmaten ook vele andere maatvoeringen worden gebruikt. Allereerst zijn er de ‘one size’-babyslofjes. Deze kunnen gedragen worden vanaf de geboorte t/m ongeveer 6 maanden. Bij sommige pasgeboren baby’s kunnen ze dus nog een beetje te ruim zitten. Tip: sommige babykledingmerken, zoals Lief! Lifestyle, hebben babyslofjes die passen bij de kleertjes die ze verkopen. Leuk als kraamcadeautje!

Kledingmaten als maatvoering

Ook zijn er babyslofjes te koop waarvan de maatvoering gelijk loopt met de babykledingmaten. Deze maten zijn gebaseerd op de lengte van het kind (in cm). Vaak zijn dit dubbele maten, zoals 50/56, etc. Deze maatvoering wordt o.a. gehanteerd door de HEMA en door het merk Babyface.

Leeftijd indicatie (maanden) Maat slofje
0-250/56
2-662/68
6-1274/80

Leeftijd als maatvoering

Verder zijn er babyslofjes waarbij de maat gebaseerd is op de leeftijd van de baby (in maanden). Hierbij kies je dus meestal de leeftijdscategorie die past bij de leeftijd van je baby. Toch kan het zijn dat de slofjes dan te groot of te klein zijn voor je baby, want niet iedere baby van dezelfde leeftijd heeft even grote voetjes.

(X)S, M en (X)L als maatvoering

Tenslotte zijn er merken die de maten van hun babyslofjes (X)S, M en (X)L noemen. Bijvoorbeeld Baby Dutch, Babysteps en Inch Blue. In dit geval kun je het beste de maattabel van het merk opzoeken om te kijken bij welke schoenmaat, voetlengte of leeftijd de verschillende maten gedragen kunnen worden. Verschillende merken kunnen namelijk aan dezelfde maat (bijvoorbeeld maat S) een heel andere schoenmaat, voetlengte of leeftijd koppelen.

Meten is weten

Kies altijd de juiste schoenmaat

Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind altijd de goede schoenmaat draagt. Door het dragen van te kleine schoenen kunnen de voetjes namelijk beschadigd raken. De voetspieren moeten immers genoeg bewegingsruimte hebben. Ook kunnen te kleine schoentjes de groei van de voetjes belemmeren. Ook te grote schoenen zijn niet goed voor de voetjes, doordat ze te weinig steun geven. Hierdoor kunnen de voetjes van je kind overbelast raken. Koop daarom nooit schoentjes op de groei!

Voetjes opmeten

Wil je de precieze schoenmaat van je baby weten? Dan is het opmeten van het voetje veruit de meest betrouwbare methode. Dit kun je laten doen bij een professionele kinderschoenenzaak. Maar je kunt het ook zelf doen, wat handig is als je online wilt bestellen. De ouderwetse manier is om je kind op een stuk papier te laten staan, de voetomtrek te tekenen, de lengte hiervan op te meten (van hiel tot grote teen), hier 0,5-1 cm bij op te tellen en vervolgens in een tabel de juiste schoenmaat op te zoeken.

Maar wist je dat het tegenwoordig veel sneller en makkelijker kan? Er zijn namelijk verschillende voetjesmeters (ook wel matenkaart genoemd) die je gratis kunt downloaden en uitprinten. Je kunt hier het voetje van je kind op zetten en direct de schoenmaat van je kind aflezen. Wil je online een bepaald merk babyslofjes of babyschoenen bestellen? Kijk dan altijd eerst of het merk een eigen meettabel of –kaart heeft waarmee je de juiste maat kunt bepalen, want dezelfde maten kunnen bij verschillende merken groter of juist kleiner vallen dan bij andere. Dit komt doordat de groeiruimte waarmee fabrikanten rekening houden kan variëren van 6-18 mm.

Het beste moment om babyvoetjes op te meten is tijdens een slaapje. De voetjes zijn dan ontspannen. Wakkere baby’s trekken vaak hun teentjes in tijdens het meten, wat het bepalen van de juiste schoenmaat heel lastig maakt.

Passen de schoentjes nog?

Controleer regelmatig (minimaal één keer in de 2-3 maanden) of de schoentjes van je baby nog passen. Een veelgehoord advies is om op de neus van de schoenen van je kind te drukken om te voelen of ze nog goed passen. Zitten de teentjes helemaal voorin, dan is het tijd voor een nieuwe schoenmaat. Een vergelijkbare manier is om je vinger achter de hiel in de schoen te steken. Lukt dit niet meer, dan is de schoen te klein. Maar wist je dat je deze trucjes beter niet kunt gebruiken? Kinderen hebben namelijk de neiging om hun tenen in te trekken als je dit doet, zodat het lijkt alsof er nog genoeg ruimte in de schoen is.

Een meer betrouwbare methode is om de binnenzool uit de schoentjes te halen. Dit is bij veel merken mogelijk. Zet het voetje van je kind op de binnenzool. Let erop dat de teentjes niet gebogen staan. Zitten de teentjes vlakbij of zelfs over de rand? Dan zijn de schoentjes te klein. Controleer de voetjes van je baby ook regelmatig op rode plekken, want deze kunnen er ook op wijzen dat de schoentjes niet meer goed passen. Schopt je kind zijn/haar schoentjes steeds uit? Dan kan dit ook een teken zijn dat de schoentjes te klein zijn geworden.

Inlegzooltjes

Er zijn inlegzooltjes van leer, vilt of badstof waarmee je de schoenmaat 3-6 mm kunt verkleinen. Deze zijn echter niet ontworpen om er een schoenmaat mee over te kunnen slaan. Wel kun je met deze inlegzooltjes te ruime schoentjes beter aan laten sluiten, zodat ze beter passen. Handig voor als je kind net tussen 2 schoenmaten in valt. Is de voet van je kind gegroeid, dan kun je de inlegzooltjes er weer uit halen en de schoentjes door laten dragen tot ze niet meer passen.
© 2015 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maattabellen voor babykleertjes en kinderkledingAls je online kinderkleding gaat kopen dan is het handig om de kleding- en schoenmaten voor baby's, peuters, kleuters en…
Kinderkleding welke maat bij welke leeftijd?Kinderkleding welke maat bij welke leeftijd?Het is vaak lastig om de maat van een pasgeboren baby te bepalen. Als je op kraamvisite gaat wil je iets leuk meenemen e…
Amerikaanse baby- en kinderschoenmaten omrekenenAmerikaanse baby- en kinderschoenmaten omrekenenIn de Verenigde Staten en Canada worden Amerikaanse baby- en kinderschoenmaten gebruikt. Deze zijn heel anders dan onze…
Kledingmaten en schoenmaten voor baby'sKledingmaten en schoenmaten voor baby'sHet eerste jaar na de geboorte verandert de kledingmaat van een baby regelmatig. De meeste baby's zullen vlak na de gebo…

Maak de perfecte aanmelding voor een modellenbureauStel: het is al tijden je droom en je denkt alles in huis te hebben om model te worden. Hoe ga je te werk? Een modellenb…
Chinese baby- en kinderkledingmaten omrekenenChinese baby- en kinderkledingmaten omrekenenSteeds meer mensen bestellen online babykleertjes en kinderkleding vanuit China. Chinese kleertjes zijn goedkoop en bove…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Allen5mxchang, Pixabay
  • https://itunes.apple.com/en/app/misurapiede/id522002311?mt=8
  • http://www.gigagaaf.nl/download/ggg_voetjesmeter.pdf
  • http://www.kinderschoenen.nl/klantenservice/de_juiste_maat.html
  • http://www.oxxy.nl/maattabel-sp-31.html
  • http://www.palaukinderschoenen.nl/advies-kinderschoenen
  • http://www.sneakersenzo.nl/blog/welke-maat-kinderschoenen/
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 20-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.