Waar op letten bij de aankoop van een stropdas?

Waar op letten bij de aankoop van een stropdas? Met een prachtige das kan een man zijn stijlvolle outfit afmaken. Helaas weten veel mannen niet welke dassen ze moeten kopen. Nog moeilijker wordt het wanneer mensen een stropdas cadeau willen doen aan hun man, partner, vriend, vader of zoon. Wanneer men rekening houdt met de kledingstijl van de man kan men een miskoop vermijden en een gepaste das vinden. Bij de aankoop van een das dien je op verschillende zaken te letten. Naast de kostprijs zijn dit uiteraard de afmetingen, de kleuren, het patroon en het materiaal. Cruciaal bij de keuze voor een das is om goed na te gaan welk type das jij niet alleen mooi vindt, maar ook of die past bij jouw kledingstijl.

Voor de allerkleinsten bestaan er ook dassen in speciale kindermaten / Bron: White77, PixabayVoor de allerkleinsten bestaan er ook dassen in speciale kindermaten / Bron: White77, Pixabay

De afmetingen

Lengte

De meeste dassen hebben een uniforme lengte en zullen het gros van de mannen passen. Hoe de das uiteindelijk valt zal vooral te maken hebben met hoe goed de dasknoop gelegd wordt. Behalve bij extreem kleine of grote mannen (boven de 2,10 meter) hoeft men dus niet op zoek naar dassen met speciale afmetingen. Grotere mannen, bij wie het achterste gedeelte van de das niet altijd tot in het lusje achteraan zal geraken, kunnen gebaat zijn bij de aankoop van een dasspeld. Op deze manier zal de das mooi blijven hangen wanneer deze wordt gedragen. Merk op dat in sommige beroepen geen normale stropdas (veelal veiligheidsberoepen) gedragen mag worden en er gebruik gemaakt wordt van een das die opgespeld wordt ter hoogte van de kraag. Deze zijn per definitie korter omdat ze niet om de nek heen gebonden moeten worden.

Breedte

Traditionele dassen hebben een een relatief normale breedte. Dit type das wordt gedragen door de overgrote meerderheid van de mannen. Smallere dassen passen bij een informelere en gewaagdere outfit. Smalle dassen passen echter niet bij elk soort kledingstijl; ze dienen gedragen te worden bij nauw aansluitende hemden met een smalle kraag. Preferentieel dien je ook een nauw aansluitende broek en vest te dragen wanneer je voor een smalle das zou kiezen. Smalle dassen worden doorgaans niet gedragen op formele gelegenheden.

Kleur en motief kiezen

De kleur en het patroon van de das hangen vooral af van het soort hemd dat je gaat dragen. Mensen die effen witte of lichtblauwe hemden dragen hebben het meeste keuze. Mensen die gekleurde hemden dragen moeten nagaan of de bewuste kleurencombinatie wel bij elkaar past. Een vraag aan de verkoper/verkoopster of een zoekopdracht op het internet kunnen hierbij soelaas brengen. Je keuze toetsen aan het kleurenwiel kan ook een oplossing zijn. Wanneer je sterk gelijnde of geruite hemden draagt kies je best voor een effen gekleurde das. Een belangrijke opmerking hierbij is dat dassen nooit exact dezelfde kleur (met uitzondering van wit en zwart) of exact hetzelfde patroon als andere kledingstukken mogen hebben. Dit zou de outfit van de man te 'gekunsteld' maken.

De kleuren

In onderstaande lijst wordt het effect van de verschillende kleuren weergegeven. Voor praktisch elke kleur geldt; hoe donkerder de kleur hoe traditioneler en minder provocerend. Met donkere dassen kan je dus weinig fout doen, tenzij je een man bent die er graag uitspringt natuurlijk.

Blauw
De kleur blauw is een conservatieve en rustgevende kleur. Effen blauwe of gestreepte dassen worden bij voorkeur gedragen op een wit of blauw hemd. Wanneer men een blauwgekleurd hemd draagt, dient de das minstens één blauwtint te hebben die donkerder is dan de blauwtint van het hemd. Hoe donkerder het gekozen blauw hoe traditioneler de das. Blauw kan perfect gedragen worden op officiële feesten, maar is bovendien een ideale kleur om te dragen in de financiële sector. De kleur blauw straalt namelijk vertrouwen uit.

Bordeaux/rood
Bordeauxkleurige en rode dassen zijn eveneens conservatief en vallen eveneens perfect te combineren met witte en lichtblauwe hemden. Ze geven een vrolijke en opvallende tint aan je outfit. Wanneer men het kleurenwiel zou volgen, kan men ook zeer excentrieke outfits samenstellen met bordeaux en rode dassen.

Bruin
Bruin is een donkere kleur die ideaal is voor de herfstmaanden. Ze straalt klasse en rust uit en past bij heel goed bij donkerblauwe kostuums met een wit hemd.

Bron: Pasja1000, PixabayBron: Pasja1000, Pixabay
Geel/oranje
Gele of oranje dassen zijn zeer kleurrijk en trekken meteen de aandacht. Een das die geel en blauw of bordeaux combineert kan eveneens zeer mooi staan; zeker wanneer het donkere tinten betreft.

Grijs
Grijs is een klassevolle kleur die net als blauw rust uitstraalt. Een combinatie van grijs (of zwart) en blauw geeft een zeer rustige das waarmee je weinig fout kan doen.

Groen
Groene dassen worden door velen een beetje meewarig bekeken. Groen wordt gezien als te fel voor een daskleur. Dit kan zeker waar zijn bij fluorescerende of felgroene dassen, maar donkergroene dassen kunnen zeer goed passen bij donkerblauwe of grijze kostuums.

Roze
De kleur roze wordt gehaat bij een groot deel van de mannen. Het zou te feminien zijn of te fel. Lichtroze dassen kunnen echter op de zelfde manier als rode dassen gedragen worden en kunnen een frissere uitstraling geven. Af te raden in traditionele bedrijfstakken, maar een perfecte kleur voor op een feest. Felroze blijft echter een kleur voor de waaghalzen.

Zwart
Effen zwarte dassen kunnen zowel formeel als een beetje alternatief zijn; alles hangt hier af van hoe de rest van jouw kleren eruit zien. Zwart is een donkere kleur en is vrij rustig. Tenzij je naar een begrafenis gaat of er uit wil zien zoals de men in black draag je een zwarte das het best niet samen met een zwart pak en wit hemd

Wit
Effen witte dassen worden doorgaans door de excentrieke man gedragen. Bij dassen met strepen of een motief kan wit wel een klassevolle toets geven. Zorg ervoor dat wit dan wel niet de overheersende toon is.

Een blauwe das met een grijze, schuin aflopende streep is een veilige keuze / Bron: JJuni, PixabayEen blauwe das met een grijze, schuin aflopende streep is een veilige keuze / Bron: JJuni, Pixabay

Motief

Men kan uiteraard op veilig spelen en steeds voor een effen das gaan, waarmee men in principe niet veel aandacht trekt. Echter zelfs voor de meer behoudsgezinde dasdrager zijn er motieven die perfect aanvaardbaar zijn. Schuin aflopende lijnen of fijne stippen en lijntjes, kunnen een zeer klassevol effect geven. Hier geldt uiteraard dat dit rustige effect te niet gedaan kan worden door het kiezen van een te opvallende kleur.

De dasdragers die willen opvallen gaan voor meer opvallende patronen zoals grote opvallende bollen, drukke lijnen of zelfs figuren. Het spreekt voor zich dat dit heel goed kan uitpakken, maar eveneens kan uitdraaien in een serieuze stijlblunder.

Materiaal

De meeste dassen worden in zijde of polyester gemaakt. Polyester heeft het voordeel dat de das goedkoper van prijs zal zijn en makkelijk te reinigen en onderhouden. Zijde geeft een meer luxueuze uitstraling, maar is duurder en moeilijker in onderhoud. Let echter wel op; een das in zijde is niet altijd een kwaliteitsvolle das. Een zijden das is pas kwalitatief als deze dicht geweven is en een zwaar aanvoelen heeft. Verder bestaan er ook nog dassen in andere materialen zoals (kasjmier) wol en katoen. De wollen dassen zullen eveneens zeer kwalitatief en stijlvol zijn. Net als bij de kleur en het motief, geldt dat het materiaal van de das nooit exact overeenkomen mag komen met deze van andere kledingstukken.

Hoe kies ik een das voor iemand anders?

Dassen zijn ideale cadeau's om te schenken bij Vaderdag, Kerstmis en verjaardagen. Als je bovenstaande richtlijnen hebt doorgelezen zal je al ver komen met het kiezen van een ideale das voor jouw naaste of geliefde. Toch zal het bij sommige mannen iets moeilijker zijn om een gepaste das te kopen. Kijk daarom naar de man zijn kledingstijl; welke hemden en kostuums draagt hij, is hij formeel of eerder informeel gekleed, heeft hij een voorkeurskleur,

De formele man dient niet per definitie saaie dassen te dragen. Hij zal echter opvallende patronen en te flitsende kleuren achterwege laten / Bron: ArtsyBee, PixabayDe formele man dient niet per definitie saaie dassen te dragen. Hij zal echter opvallende patronen en te flitsende kleuren achterwege laten / Bron: ArtsyBee, Pixabay

De formele man

Is de man voor wie je een das wil kopen eerder formeel? Ga dan voor een normale dasbreedte en voor traditionele, maar stijlvolle kleurencombinaties. Met een formele man bedoelen we een man die vaak met effen of fijn gestreepte hemden rondloopt en regelmatig eens een traditioneel herenkostuum aantrekt. Dassen die rustige kleuren bevatten zoals blauw of grijs zijn hierbij een veilige en succesvolle keuze. Een leuk en rustig motief is ook perfect mogelijk. Ook voor een tienerzoon die net zijn eerste kostuum heeft gekocht is dit type das meestal een ideale keuze.

De informele man

Is de man in kwestie niet echt een fan van formele kledij, dan kan het aankopen van een informelere das met normale breedte een oplossing zijn. Voor deze man kan een meer uitdagende kleur uitgekozen worden. Echter als de man in kwestie veel geruite of sterk gestreepte hemden draagt, is het veilig om een das met een effen kleur te kopen. Probeer zeker geen dassen met (gekke) motieven te kopen, want in combinatie met een hemd met een patroon zal dit een vreemd zicht opleveren.

De excentrieke man

Wanneer je een das voor de meer excentrieke man koopt, kan je er voor kiezen om minder traditionele dassen te kopen. Je zou kunnen gaan voor smalle dassen, zeker wanneer de kledingstijl en lichaamsbouw van de persoon dit toelaten. Je kan ook vrijelijk uit elke kleur(encombinatie) of motief kiezen die volgens jou bij zijn kledingstijl zou passen. Voor de duidelijkheid; verwar de excentrieke man zeker niet met de informele man. In tegenstelling tot de informele man, zal de excentrieke man zich vaak wagen aan gewaagde en in het oogspringende kledingcombinaties, dit terwijl de informele man vaak weinig interesse voor kledij vertoont en hiermee al helemaal niet wil opvallen.

De dashatende man

Ze bestaan; mannen die dassen niet graag dragen. Ze vinden het te formeel, lelijk of ongemakkelijk. Wanneer mannen zich echt ongemakkelijk voelen bij het dragen van dassen, bijvoorbeeld omdat ze het te benauwend vinden, dring je het best je wil niet op. Je doet zo een man echt geen plezier met hem een das te kopen. In dat geval kijk je beter uit naar een ander type cadeau. Vinden ze dassen te formeel of lelijk, dan kan je proberen om eens een minder formele das te kopen die past bij zijn stijl. Dit kan eventueel een humoristische das zijn als de man in kwestie daar voor openstaat. Veel mannen die een das te formeel vinden kan je eveneens plezier doen met een kleurrijke vlinderdas.

De man die nog nooit een das droeg

Wanneer men een das wil kopen voor een jongen die nog nooit een das droeg, bijvoorbeeld voor een trouwfeest of rapportuitreiking, is het vaak niet eenvoudig om de juiste keuze te maken. Het gros van deze jongens of mannen zal gebaat zijn bij een das met relatief formele kleuren zoals blauw, grijs of bordeaux. Qua motief neemt men dan het best een effen das of een gestreepte das met schuin aflopende lijnen. In sommige gevallen kan een das met kleinere stippen ook een leuk en stijlvol effect hebben. Het voordeel van zo een das te kopen is dat deze in de toekomst nog vaak gedragen kan worden bij sollicitaties of andere formele gelegenheden, waarbij een das zou zijn. Wanneer je denkt dat de jongen in kwestie de das in de toekomst weinig zal dragen, hoef je geen dure of zeer slijtvaste das aan te kopen.

Tot slot
Wanneer je echt niet zeker bent over welke das je moet kopen voor een man, dan kan je er ook voor kiezen om een leuke pochet of dasspeld te kopen. Misschien kan je die man ook meer plezier doen door een vlinderdas te schenken. Wanneer je weet dat een man interesse heeft in het dragen van een pochet, kan je ook dit als cadeau overwegen.
© 2017 - 2024 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cadeau voor hem  Wat kan je voor mannen kopen?Cadeau voor hem Wat kan je voor mannen kopen?De meeste vrouwen vinden het meestal moeilijk om een cadeau te kopen voor een man. Ze moeten lang nadenken om te besliss…
Vaderdag: gedichten en versjesVaderdag: gedichten en versjesVaderdag, wanneer is het Vaderdag en waardoor is Vaderdag ontstaan? Vaderdag valt in Nederland op iedere derde zondag in…
Knutselen voor vaderdagKnutselen voor vaderdagVaderdag komt er weer aan en wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje te kunnen geven aan papa.
Waar op letten bij de aankoop van een pochet?Waar op letten bij de aankoop van een pochet?Waar voor vele mannen het dragen van een das al een grote stap is, is het dragen of uitkiezen van een pochet vaak nog mo…

Waar op letten bij de aankoop van een dasspeld?Waar op letten bij de aankoop van een dasspeld?De dasspeld is een sieraad dat gedragen wordt om een stropdas op zijn plaats te houden. Net als elk sieraad bestaat het…
De stropdas: symbool van gezag of onderwerping?De stropdas: symbool van gezag of onderwerping?De stropdas geldt als een klassieker. Heren die voor een corporate business look gaan, combineren hem met hun pak. Wie l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay
  • Art of manliness, https://www.artofmanliness.com/2009/05/12/cravatology-101-and-the-mountain-and-sackett-authentic-regimental-tie-giveaway/, bezocht op 22-11-2017
  • Business insider, http://www.businessinsider.com/how-to-wear-skinny-ties-2015-7?international=true&r=US&IR=T, bezocht op 22-11-2017
  • Afbeelding bron 1: White77, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pasja1000, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: JJuni, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: ArtsyBee, Pixabay
Willibrordus (52 artikelen)
Laatste update: 11-05-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.