Waar op letten bij de aankoop van een vlinderstrik

Waar op letten bij de aankoop van een vlinderstrik De vlinderdas is een leuk alternatief voor een stropdas. Zeker jonge mensen beginnen de vlinderdas de dag van vandaag meer en meer te herwaarderen. Daarnaast is de strik een ideaal cadeau voor jonge en oudere mannen die zich willen onderscheiden. Toch is het niet altijd even eenvoudig om de juiste vlinderstrik uit te kiezen. Wanneer men de verschillende types, de kleur, het motief en het materiaal van de vlinderdas in beschouwing neemt kan men echter de perfecte vlinderdas aankopen die perfect past bij de gelegenheid en je eigen stijl. Een vlinderdas, ook wel gekend onder de naam strikdas of strikje, is een vaak gebruikte das op feestelijke gebeurtenissen. Men kan dit type das echter zonder probleem elke dag dragen. De vlinderdas was bijvoorbeeld het type das bij uitstek voor leerkrachten, omdat het niet tegen het, met krijt beschreven, bord kwam tijdens het lesgeven. Dit was wel het geval bij de stropdas, die daardoor zeer snel vuil werd. Voordat men overgaat tot de aankoop van een vlinderdas moet men het type, de kleur, het motief en het gebruikte materiaal in overweging nemen.

De types vlinderdassen

Er zijn drie types vlinderdassen waarvan er feitelijk slecht twee geschikt zijn om op dagdagelijkse basis te dragen; de originele en voorgestrikte vlinderdas.

De originele vlinderdas

De originele vlinderdas is de vlinderdas die geknoopt moet worden door de man zelf. In die zin lijkt dit type vlinderdas het meest op de stropdas. Het kan aanvankelijk enigszins moeilijk zijn om de vlinderdas te strikken, maar na verloop van tijd zal men de knoop meester zijn. Het is overigens onmogelijk om de vlinderdas perfect symmetrisch te strikken, wat volgens sommige vlinderdasdragers juist extra charme geeft aan dit kledingstuk. Voor mensen die vaak vlinderdassen dragen is dit het enige aanvaardbare type vlinderdas.

De voorgestrikte vlinderdas

De voorgestrikte vlinderdas is zoals de naam reeds inhoudt voorgestrikt, maar zal nog steeds rondom de nek bevestigd moeten worden. Op echt formele gelegenheden wordt het niet aanvaard dat je een voorgestrikte vlinderdas draagt. Dit omdat een voorgestrikte das er te perfect uit zou zien. Toch is dit type vlinderdas een optie voor hen die occasioneel een vlinderdas dragen en niet zo vertrouwd zijn met het knopen van een normale vlinderdas. Daarnaast kan je dit type das ook zeer snel en eenvoudig aandoen en afnemen.

De clip-on vlinderdas

Dit type van strikje wordt bevestigd met behulp van een klipsysteem. Het is af te raden om dit type vlinderdas te kopen behalve voor kinderen of voor carnavalsgelegenheden. De clip-on vlinderdas wordt namelijk niet serieus genomen door vele vlinderdasdragers, vooral omdat men overduidelijk kan zien dat het hier geen echte vlinderdas betreft. Vermijdt dit type vlinderdas als je een beetje serieus genomen wil worden door je omgeving.

Bron: BarbaraALane, PixabayBron: BarbaraALane, Pixabay

Kleur, motief en materiaal

Kleur en motief

In tegenstelling tot bij de aankoop van een stropdas heb je bij een vlinderstrik een vrijere keuze om fellere of meer opvallende kleuren of motieven te kiezen. Dit komt omdat de vlinderdas een stuk kleiner is en daarom een minder druk effect zal hebben bij de keuze voor een opvallend motief of kleur. In die zin komt de vlinderdas qua kleurkeuze dichter in de buurt van de pochet, die zich eveneens beter leent voor opvallende patronen en kleuren. Hoewel de impact kleiner als is als bij een stropdas moet je nog steeds kijken wat je wil uitstralen met jouw kleurenkeuze. Donkerblauw, grijs en bordeaux zijn bijvoorbeeld rustige kleuren, daar waar felle kleuren zoals felgroen of felroze snel de aandacht zullen trekken. Ook het motief heeft een bepaalde impact. Geen motief (dus een effen vlinderdas) of kleine bolletjes of stippen zijn zeer rustig, terwijl grote lijnen, bollen, meer aandacht zullen trekken.

Er zijn twee strikdassen die niet zomaar gedragen mogen worden bij eender welke gelegenheid en dat zijn de effen witte das en de effen zwarte das. Deze worden namelijk enkel gedragen bij respectievelijk white tie en black tie gelegenheden. Een uitzondering hierbij is dat we dit type vlinderdassen ook in de horeca regelmatig zullen terugvinden. Daarbuiten is het afgeraden om dit type vlinderdassen te dragen, hoewel we steeds meer mannen zien die afwijken van deze regel.

Materiaal

Net als bij stropdassen kan je bij vlinderdassen kiezen uit verschillende materialen. Polyester is een veelvoorkomend, makkelijk te onderhouden en goedkoop materiaal. Zijde heeft een iets sierlijkere uitstraling, maar is duurder en minder eenvoudig te onderhouden. Wanneer je een zijden vlinderdas koopt moet je er goed op letten dat deze dik geweven is, zodat je zeker bent dat deze kwalitatief hoogwaardig is. Er worden ook dassen in wol gemaakt die een iets warmer effect zullen hebben dan zijde.
© 2017 - 2024 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vlinderdas vroeger en nuDe vlinderdas vroeger en nuHoewel de vlinderdas niet veel in het straatbeeld gedragen wordt, komen we hem voornamelijk tegen bij chique en/of forme…
Clip-in HaarextensionsClip-in extensions zijn haarextensions die je vast maakt door middel van kleine clipjes die op matten haar bevestigd zij…
Pokémon Black en WhitePokémon Black en WhitePokémon Black en White zijn de twee nieuwste Pokémon games voor de Nintendo DS. De spellen zit vol met nieuwe features d…

Wat zijn de belangrijkste basiskledingstukken voor mannen?Wat zijn de belangrijkste basiskledingstukken voor mannen?In de kledingkast van een man mogen enkele belangrijke basiskledingstukken niet ontbreken. Dit zijn kledingstukken die j…
Maat- of confectiekostuum kopen?Maat- of confectiekostuum kopen?De meeste mannen dragen ooit in hun leven een kostuum. Sommigen éénmalig, anderen uitsluitend voor feestelijke gebeurten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stokpic, Pixabay (bewerkt)
  • Men's health, https://www.menshealth.com/style/how-to-wear-a-bowtie, bezocht op 26-11-2017
  • The Gentlemanual, https://www.ties.com/blog/bow-ties, bezocht op 26-11-2017
  • Afbeelding bron 1: BarbaraALane, Pixabay
Willibrordus (52 artikelen)
Laatste update: 07-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.