Wat zijn de belangrijkste basiskledingstukken voor mannen?

Wat zijn de belangrijkste basiskledingstukken voor mannen? In de kledingkast van een man mogen enkele belangrijke basiskledingstukken niet ontbreken. Dit zijn kledingstukken die jarenlang mee gaan en een tijdloze uitstraling hebben. Goede basics zijn: een wit overhemd, casual colbert, pullover, tussenjas, wit T-shirt, donkere spijkerbroek en een chino. Ze zijn zowel casual als stijlvol en geschikt voor verschillende gelegenheden. Je kunt deze basics heel goed combineren met de laatste trends. Ze zijn niet aan leeftijd gebonden en passen bij elke kledingstijl. Een goede basisoutfit maak je compleet met mooie accessoires.

Waarom zijn basiskledingstukken belangrijk?

Basiskledingstukken zijn tijdloos en gaan jarenlang mee. Ze passen bij alle kledingstijlen, van klassiek tot casual. Zo kun je je outfit eenvoudig aanpassen aan verschillende gelegenheden. Basics zijn neutraal van kleur, ze zijn: grijs, zwart, wit of navy blauw. Deze neutrale kleuren kun je goed combineren met modekleuren. Bij een basisoutfit passen mooie accessoires, waarmee je je persoonlijke stijl kunt benadrukken. Voorbeelden van bijpassende accessoires zijn: een riem, horloge en stropdas.

Hoe verzamel je een mooie basiscollectie?

Het verzamelen van een mooie basiscollectie begint met een kritische blik in je kledingkast. Haal de kast helemaal leeg. Doe alle kledingstukken weg die je niet meer draagt, of die uit de mode zijn. Daarna leg je neutrale kleding op een aparte stapel. Kijk dan of je combinaties kunt maken met de overige kledingstukken. De gemaakte combinaties moeten geschikt zijn voor verschillende gelegenheden. Mis je nog iets? Dan kun je op zoek gaan naar het ontbrekende kledingstuk. Probeer niet te besparen op de kwaliteit. Als je een beperkt budget hebt kun je even wachten met de aanschaf en ervoor sparen. En anders is de opruiming een goed moment om je slag te slaan.

Investeren in kwaliteit

Bespaar niet op de kwaliteit van basiskledingstukken. Kleding van goede kwaliteit heeft een mooie pasvorm. De gebruikte stoffen hebben een luxe uitstraling, ze kreuken niet, verkleuren niet en worden niet vaal na enkele wasbeurten. De stiksels zijn recht en er hangen geen losse draden aan. Ook de binnenkant van het kledingstuk is netjes afgewerkt. Ritsen zijn niet zichtbaar, tenzij dat de bedoeling is. Bij kleding met een patroon sluiten de naden hierop aan. Goede basiskleding kun je combineren met goedkopere mode-items.

In een zakelijke of casual outfit naar het werk?

Het is afhankelijk van je functie en de voorschriften van het bedrijf welke kleding je mag dragen. Vraag naar de voorschriften, maar ga bij twijfel altijd voor een nette outfit.

Zakelijke kleding

Zakelijke kleding bestaat uit een twee- of driedelig pak met stropdas.

Casual kleding

Casual kleding kan bestaan uit een colbert met overhemd op een pantalon. Met of zonder stropdas. Bij informele casual kleding draag je een colbert met overhemd op een chino of nette jeans.

De eerste indruk

De eerste indruk die mensen van je krijgen wordt voor een groot gedeelte bepaald door de kleding die je draagt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je een goede indruk maakt?
  • Zorg voor een goede, persoonlijke hygiëne.
  • Draag kleding in de juiste maat.
  • Zorg voor schone, nette kleding, zonder gaten en kreukels.
  • Kledingstukken moeten bij elkaar passen qua kleur en dessin.
  • Kies voor mooie, tijdloze accessoires.
  • Kies voor een riem in dezelfde kleur als de schoenen.
  • Draag een wit, aansluitend T-shirt onder een overhemd.
  • Kies voor kousen die bij de kleur van de broek passen.

Het witte overhemd

Een wit overhemd is altijd goed. Het past overal bij, is tijdloos en kan in elk jaargetijde worden gedragen. Je kunt het casual dragen op een jeans en stijlvol bij een kostuum. Slanke mannen kunnen voor een slim fit overhemd kiezen, eventueel met stretch. Stoffen met stretch verhogen het draagcomfort, het maakt de stof iets rekbaar. Maar het tekent ook af en is daarom minder geschikt voor wat steviger mannen, of voor mannen met een buikje. Voor stevige mannen is regular fit een betere pasvorm.

De donkere jeans

De meeste mannen dragen jeans en hebben meerdere exemplaren in hun kast. Dan mag de donkere jeans niet ontbreken. Kies voor een mooi aansluitend model, geen skinny fit. Een donkere jeans is geschikt voor bijna alle gelegenheden.

Een colbert

Een colbert of blazer zijn geen onderdeel van een kostuum en kunnen daarom zowel formeel als informeel worden gedragen. Het is formeel in combinatie met een chino of een pantalon. Met een jeans eronder wordt het informeel. Een colbert kun je binnen dragen, maar ook gebruiken als jas voor buiten. Een mooie sjaal erbij en je outfit is compleet. Kies bij voorkeur voor een colbert in een donkere kleur zoals navyblauw, grijs of zwart. Dit kun je combineren met alle kleuren.

De chinobroek

De chinobroek heeft een sportieve maar tegelijkertijd ook een nette uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Een gekleurde chino is leuk voor een feestje. Een donkergekleurde chino, gecombineerd met een wit overhemd oogt juist weer formeel. En daarmee is deze outfit heel geschikt voor zakelijke gelegenheden.

Het witte T-shirt

Dit is nou echt een basic kledingstuk waar je er niet genoeg van kunt hebben. Het witte T-shirt. Bovenkleding blijft langer mooi als je er een T-shirt onder draagt. Een T-shirt neemt zweet op zodat het overhemd droog blijft. Het voorkomt ook gele deodorantvlekken in het overhemd. In de zomer draag je ze zonder bovenkleding. Ze zijn goed te combineren met alle kleuren. Een T-shirt van katoen met wat elastan is rekbaar en heeft veel draagcomfort. Let ook op de boord van het shirt. Een smalle boord valt minder op onder bovenkleding. Met een rustige basis kun je uitpakken met de accessoires. Draag er eens een opvallend horloge bij, of een mooie riem.

Een gebreide pullover

Pullovers zijn er met V-hals of ronde hals. Bij zakelijke gelegenheden draag je een pullover over een overhemd. Eventueel met een colbert erover. Voor een casual uitstraling draag je alleen een pullover. Kies ook hier weer voor een basiskleur zoals navyblauw of grijs. Een wollen pullover blijft langer mooi, maar moet voorzichtig worden gewassen. Een pullover van katoen wordt sneller vaal maar heeft wel veel draagcomfort.

De tussenjas

De tussenjas is onmisbaar als je even naar buiten moet, of tijdens een autoritje. Niet te dik en makkelijk aan te trekken. Een tussenjas is ook stijlvoller dan een dikke winterjas. De trenchcoat en een parka zijn stijlvolle tussenjassen. Het bikerjack en het spijkerjack zijn mooie casual tussenjassen.

Bijpassende accessoires

Bij een goede outfit horen ook mooie accessoires. Een riem, horloge of stropdas zijn accessoires waarmee je je persoonlijke stijl kunt benadrukken.

Horloge

Bij een stijlvolle, zakelijke outfit past een minimalistisch, klassiek horloge. Een horloge met opvallende details kun je juist goed combineren met een casual outfit. Een groot horloge met een brede band staat mooi bij mannen met een brede pols. Mannen met een smalle pols kunnen beter voor een kleiner horloge kiezen.

De riem

Een riem is naast functioneel ook een blikvanger. Goedkope riemen heb je al voor een paar euro, maar ook hier geldt dat je beter kunt investeren in kwaliteit. Een leren riem gaat langer mee. Als je voor een neutrale kleur kiest kun je de riem bij elke outfit dragen.

Stropdas

Stropdassen zijn er in allerlei soorten en maten, breed, smal, gekleurd of neutraal. Het is een accessoire waar je mee kunt variëren. Een stropdas in een neutrale kleur draag je naar zakelijke gelegenheden. In je vrije tijd pak je er één met een opvallende kleur of een mooi dessin.
© 2018 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kledingtips voor de zwaardere manKledingtips voor de zwaardere manHeb je een maatje meer en zoek je tips hoe je je toch leuk kan kleden? In dit artikel geef ik je vele handige tips en tr…
Pasvormen van mannenkleding: welke past bij jouw figuur?Pasvormen van mannenkleding: welke past bij jouw figuur?Ben je op zoek naar een mooie jeans of een leuk overhemd? Dan stuit je op termen als: skinny, slim, regular en tapered.…
Zakelijk kleden: De business casual outfitZakelijk kleden: De business casual outfitSteeds meer bedrijven verlaten het traditionele pak als formele bedrijfskleding en laten business casual toe als kleding…
De tien juiste basics (kleding en accessoires)De tien juiste basics (kleding en accessoires)Zonder de juiste basics is een kledingkast niet compleet. Kies voor basic kledingstukken van kwaliteit, zodat je outfits…

Welke armlengte moet de mouw van een herenhemd hebben?Welke armlengte moet de mouw van een herenhemd hebben?Een vaak vergeten aspect bij het aankopen van een hemd is de armlengte van de mouwen. Doorgaans kopen mannen hemden met…
Waar op letten bij de aankoop van een vlinderstrikWaar op letten bij de aankoop van een vlinderstrikDe vlinderdas is een leuk alternatief voor een stropdas. Zeker jonge mensen beginnen de vlinderdas de dag van vandaag me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hassan OUAJBIR, Pexels (bewerkt)
  • https://www.manify.nl/10-basics-garderobe-maken/
  • https://blog.houseofeinstein.nl/de-7-herenkleding-basics-voor-de-man/
  • https://www.onlyformen.nl/blog/de-perfecte-basics-voor-de-man/
  • http://www.esquire.com/nl/stijl-carriere/news/a1505/20-items-die-iedere-man-in-zijn-kledingkast-hoort-te-hebben/
  • http://www.b4men.nl/fashion-tip-de-kracht-van-het-witte-overhemd/
  • http://www.stylecowboys.nl/fashion/5-items-die-niet-mogen-ontbreken-in-een-man-zijn-kledingkast
  • https://blog.thecloakroom.nl/2015/07/08/6-accessoires-die-iedere-man-moet-hebben/
  • https://www.manners.nl/regels-goed-geklede-man/
  • https://blog.houseofeinstein.nl/kledingtips-man/
  • https://www.moquer.nl/blog/8-basis-kledingstukken-voor-in-je-gaderobe/
  • http://man-man.nl/twaalf-essentiele-kledingstukken/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 31-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.