Welke armlengte moet de mouw van een herenhemd hebben?

Welke armlengte moet de mouw van een herenhemd hebben? Een vaak vergeten aspect bij het aankopen van een hemd is de armlengte van de mouwen. Doorgaans kopen mannen hemden met een standaard mouwlengte. Deze armlengte zal echter niet voor elke man even goed uitvallen. Daarom moet elke man bij de aankoop van een hemd goed nagaan of de mouwlengte wel geschikt is voor hem.

De regels

Bij de aankoop van een hemd moet je niet alleen op de taille en schouderbreedte letten, maar ook op de lengte van de mouwen van het hemd. Traditioneel dienen deze, wanneer je de armen naar beneden laat hangen, tot op de overgang tussen en hand en pols te vallen. Verder zal men er ook voor moeten zorgen dat de mouw van het hemd net onder de kostuummouw uitkomt, in het geval dat men het hemd onder een kostuum draagt. Houd bij het bepalen van de lengte rekening met het feit dat de meeste hemden een centimeter of twee zullen krimpen bij het wassen.

De armlengtematen

De armlengtematen worden uitgedrukt aan de hand van een getal dat staat voor het tiental waar binnen de armlengte van het hemd zich bevindt. Armlengtemaat 5 zijn dus alle mouwen die een lengte tussen de 50 en 59 cm omvatten, terwijl armlengtemaat 6 alle mouwlengtes tussen de 60 en 69 cm zijn.

Korte mouw

De korte mouwmaat is een samenraapsel van alle mouwlengtes die starten na de schouders en stoppen boven de elleboog. Doorgaans niet meer dan 25 tot 30 cm. Aangezien dergelijke hemden als informeel worden gezien, is het niet nodig om hier zeer sterk op de mouwlengte te gaan letten. Dergelijke hemden worden namelijk vooral voor het comfort (bij warm weer!) gedragen.

Armlengtemaat 5

Lengtemaat 5 is doorgaans de kortste armlengtemaat. Deze zal, wanneer de man volgens normale proporties gebouwd is, geschikt zijn voor hen die kleiner zijn dan 170 cm. Omdat in Nederland en België relatief weinig volwassen mannen zo klein gebouwd zijn, kan het nuttig zijn om hiervoor eens online te kijken. Ook wanneer je op vakantie in een zuiders land bent, waar mannen doorgaans kleiner zijn, geraak je eenvoudiger aan hemden met deze armlengte. Soms kunnen hemden die gemaakt zijn voor jongeren ook soelaas brengen.

Een gepaste mouwlengte zorgt ervoor dat de mouw van het hemd net onder het kostuumvest uitkomt / Bron: ArtsyBee, PixabayEen gepaste mouwlengte zorgt ervoor dat de mouw van het hemd net onder het kostuumvest uitkomt / Bron: ArtsyBee, Pixabay

Armlengtemaat 6

Dit is de traditionele armlengtemaat voor een herenhemd. Het overgrote deel van de hemden die je in winkels zult terugvinden zal deze armlengte hebben. Niet verwonderlijk aangezien deze armlengte geschikt is voor mannen met een gestalte tussen 170 tot 190 cm. Het gros van de Nederlandse en Belgische mannen bereikt deze lengte op volwassen leeftijd.

Armlengtemaat 7

Armlengtemaat 7 is aan een opmars bezig onder de grote mannen. Waar grote mannen vroeger de groot uitgevallen armlengtematen 6 aankochten is armlengtemaat 7 steeds meer ingeburgerd geraakt. Vooral in (Nederlandse) webwinkels of speciaalzaken kan de man, groter dan een 190 cm, een geschikte armlengtemaat kan vinden.

Armlengtemaat 8 en 9

Ben je groter dan 210 cm of heb je buitengewoon lange armen? Dan kun je op zoek gaan naar hemden met een armlengte van 8 of zelfs 9. Bereid je dan maar voor op een heuse zoektocht, want dergelijke hemden zijn zeer moeilijk te verkrijgen binnen het aanbod van confectiehemden. Eenvoudiger is het om in zo een geval naar een kleermaker te gaan die je hemden op maat kan maken.

Verschillen tussen merken

Aangezien het cijfer van een armlengtemaat aangeeft binnen welk tiental de armlengte valt, zegt dit nog niet zo heel veel of de armlengte van een hemd perfect zal uitvallen. Binnen de merken kan er een groot verschil bestaan van armlengte. Bij het ene hemdenmerk kan een armlengte 6 een armlengte van 61 cm inhouden, bij een andere 69 cm; een verschil van maar liefst 8 cm. Pas daarom zeker hemden van verschillende merken of kijk goed naar de precieze beschrijvingen van de armlengte wanneer je een online aankoop plaatst.

Wat bij afwijkende lichaamsbouw?

Doorgaans zorgen de keuze van een juiste maat, taillering (slim fit, comfort fit, etc.) en mouwlengte ervoor dat een hemd voor de meeste mannen relatief goed valt. Echter zijn er nog steeds relatief veel mannen wiens armen wat langer/korter uitvallen dan gemiddeld, of wiens armen proportioneel heel gespierd of dun zijn. Voor hen kan het nuttig zijn om zich te informeren bij een kleermaker die voor hen een hemd op maat kan maken. Deze hemden zullen wel duurder zijn dan de meeste confectiehemden, maar zullen wel perfect passen bij deze persoon zijn lichaamsbouw.
© 2018 - 2022 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe brei je een trui met vier naaldenHoe brei je een trui met vier naaldenHou je ervan om truien te breien, maar heb je een hekel aan het in elkaar naaien van de delen? Brei dan eens een trui me…
Corrigerend ondergoed heren: soorten en merkenCorrigerend ondergoed heren: soorten en merkenWie denkt dat corrigerend ondergoed niets voor heren is heeft het mis. Waarom zouden mannen niet ook hun figuur wat mooi…
Frisse najaarsgarderobeFrisse najaarsgarderobeVaak is de zomer nog niet afgelopen of de winkels staan al vol met najaarskleding. Van al die nieuwe kleding krijg je sp…
Welke type boord moet mijn hemd hebben?Welke type boord moet mijn hemd hebben?Wanneer een man een hemd gaat aankopen dient dit hemd niet alleen goed te passen, maar moet de man ook rekening houden m…
Wat zijn de belangrijkste basiskledingstukken voor mannen?Wat zijn de belangrijkste basiskledingstukken voor mannen?In de kledingkast van een man mogen enkele belangrijke basiskledingstukken niet ontbreken. Dit zijn kledingstukken die j…
Bronnen en referenties
Willibrordus (52 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.