Frisse najaarsgarderobe

Frisse najaarsgarderobe Vaak is de zomer nog niet afgelopen of de winkels staan al vol met najaarskleding. Van al die nieuwe kleding krijg je spontaan kooplust, maar past het wel allemaal in je kledingkast? Omdat je maar steeds meer en meer koopt is het wel zo handig om je kledingkast eens flink onder handen te nemen. Met een opgeruimde kledingkast heb je een beter overzicht op al je kledingstukken en kun je beter kledingcombinaties samenstellen. Zo sta je dus niet meer zo lang voor de kast! Opruimen van je kast is niet een klusje die je even snel klaart. Kies een vrije dag uit en zorg ervoor dat je niet wordt gestoord. Het opruimen hoeft niet saai te zijn. Vraag een vriendin of ze je meehelpt en maak er samen een leuke dag van.

Kast uitruimen

Bij het uitruimen van je kast kun je het beste vier stapeltjes maken.

Kleding die je dagelijks draagt

Eerst ga je na welke kleding je dagelijks draagt. Dit is de kleding waarin jij je lekker voelt en dit stapeltje mag je dan ook houden.

Kleding die je lang niet gedragen hebt

Iedereen bewaart wel kleding die niet meer gedragen wordt. De kleding is oud, te klein, te groot of uit de mode. Maar toch houd je jezelf voor dat je dat ene truitje nog eens zult dragen. Als regel kun je jezelf stellen dat kleding die je al meer dan 1,5 jaar niet hebt gedragen weg moet. Wil je er zeker van zijn dat je geen onnodige kleding weg doet? Pas het dan nog een keer, dan komt je vriendin ook van te pas.

Kleding die stuk is of andere gebreken heeft

Kleding die gaten heeft of verwassen is en niet meer te herstellen kan meteen weg.

Kleding die je wilt houden, maar gerepareerd moet worden

Daarnaast heb je nog kleding die je wel wilt houden, maar een missende knoop heeft, een kapotte rits of een vlek. Deze stapel met kleding leg je apart, zodat je op een rustige middag de kleding kan repareren of naar de stomerij kan brengen.

Kleding die weg moet

Kleding die nog mooi is kun je naar een tweedehands winkel brengen of je kunt er een vriendin, zusje of nichtje blij mee maken. Een andere manier om van je kleding af te komen is door je kleding te zetten op een veilingsite. Daar verdien je dan nog een aardig zakcentje mee.

Kast inruimen

Voordat je je kast inruimt is het wel lekker fris om je kast te stofzuigen en af te nemen met een vochtig doekje.

Hang- en leggoed

Daarna kun je bepalen welke kleding je wilt gaan hangen en van welke kleding je stapeltjes gaat maken. Frivole topjes en jurkjes kun je liever laten hangen, zodat ze niet veel kreukelen en uit de vorm gaan. Dit geldt eveneens voor jasjes en vestjes. Shirts, hemdjes, spijkerbroeken en rokken kun je liever opvouwen tot stapeltjes.

Overige kleding

Voor sokken, ondergoed, bh’s, panty’s, leggings en sjaals is het handiger mandjes, opbergdozen of lades te gebruiken. Mandjes en opbergdozen kun je gemakkelijk onder of boven in de kast kwijt.

Sorteren

Verder kun je kleding op verschillende manieren sorteren.
  • De een vindt het handig om kleding die vaak wordt gedragen vooraan in de kast te hangen en bovenaan op de stapels te leggen. Gelegenheidskleding wordt meer achter in de kast gehangen.
  • De ander vindt het handiger om kleding op kleur te sorteren. Van zwart naar grijs, blauw, groen, geel, wit, roze, oranje, rood, bruin.
  • Ook is het handig kleding te sorteren naar kledingsoort en naar mouwlengte. Dus alle rokken naast elkaar ongeacht kleur, alle korte mouw shirtjes bij elkaar en alle lange mouw shirtjes bij elkaar.
  • Kleding kun je ook op seizoen sorteren. Rokjes, topjes, jurkjes bij elkaar voor de zomer. Wollen truien, jassen en lange broeken bij elkaar voor de winter.

Sta er goed bij stil welke manier van sorteren het beste werkt voor jou, zodat je kledingkast er opgeruimd blijft uitzien.

Lees verder

© 2008 - 2024 Isabella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Babykamers vergelijken en kopenBabykamers zijn er in strak hoogglans MDF tot romantisch wit of stoer sloophout. De basis van een complete babykamer bes…
DIY: Pimp je eigen kledingkast heel gemakkelijk!Heb jij een mooie kledingkast, maar ben je toch niet helemaal tevreden met de uitstraling van de kast met betrekking tot…
Redenen om je huis op te ruimenRedenen om je huis op te ruimenHet is een gegeven: opgeruimd staat netjes. Maar er zijn nog meer redenen om eens even lekker op te ruimen thuis. Het le…

Je tanktop sexy makenJe tanktop sexy makenHet is erg makkelijk om een saaie tanktop om te toveren tot een sexy topje die je aan kan op feestjes. Je hoeft alleen m…
De babydoll en de hotpants, ze zijn er nog steeds!De babydoll is als nachtkleding een tijd enorm populair geweest en daarna nagenoeg verdwenen. Inmiddels is de babydoll w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shreeshphotography, Pixabay
  • http://www.sochicken.nl/leven/in_5_stappen_je_kledingkast_zomerklaar.html
  • http://www.woonwijzer.tv/artikel.php?item=163
Isabella (73 artikelen)
Laatste update: 01-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.