Het dragen van een hoed

Het dragen van een hoed Al sinds de ijstijd bedekt men zijn hoofd. De motieven voor dat bedekken van het hoofd waren heel divers. Aanvankelijk diende het hoofddeksel als bescherming tegen de elementen. Door de eeuwen heen is het geëvolueerd als een uitdrukking van traditie, status en stijl. Waar in vroeger tijden alleen mannen een hoed droegen, zag men na verloop van tijd ook steeds meer vrouwen met hoed in het straatbeeld verschijnen. Er was zelfs een tijd, zo omstreeks 1900, dat mannen en vrouwen, oud en jong, rijk of arm, allemaal een hoed droegen. Geen hoed dragen, gold in de toenmalige samenleving als onacceptabel en onbeleefd. Want al bij een begroeting zou het een probleem zijn geweest als men geen ​​hoed had om af te nemen. De hoed heeft zich van exclusief kledingstuk meer en meer tot optioneel accessoire in de damesmode ontwikkeld. Maar hoe kies je een hoed en wanneer draag je een hoed.

Hoed als teken van emancipatie

Ooit gold een hoed zelfs als een teken van emancipatie, want de klassieke hoed, bestaande uit hoed en rand, was traditioneel voorbehouden aan mannen. Pas vanaf de 19e eeuw ontwikkelde de hoed zich tot een succesnummer bij vrouwen in de moderne steden, terwijl plattelandsvrouwen nog steeds hoofdkappen of sjaals bleven dragen. Maar hoed, kap of doek, de hoofdbedekking is en blijft een belangrijk onderdeel van elk modebeeld en heeft één belangrijke eigenschap met schoenen gemeen: eenmaal volwassen hou je steeds dezelfde maat.

Hoe kies je een hoed

Laat je nu niet aanpraten dat je geen ‘hoedengezicht’ zou hebben. Per slot van rekening combineren ook schoenen of een handtas bij uw lichaam. Maar zoals zo vaak moet je alleen de juiste zien te vinden. Wie niet regelmatig een hoed draagt en graag ermee willen beginnen, vindt de beste adviezen voor een eerste hoed bij een gekwalificeerde hoedenmaakster. Hier verneem je als volslagen nieuwkomer je precieze hoedenmaat en krijgt je uitvoerig advies over de modellen die het beste bij jouw gezicht, jouw kledingstijl of een bepaalde gelegenheid passen. Als je je liever anoniem en alleen in de hoedenafdeling van een warenhuis wilt oriënteren moet je rekening houden met een aantal basisregels.

Een hoed draagt men naar rechts

In het verleden liep de mannelijke begeleider altijd aan de linkerkant; De rest van de wereld presenteerde je de rechtse, afgeschermde gezichtshelft. Veel dameshoeden zijn dus rechts geöriënteerd, en zien er niet uit als men ze naar links draagt. Probeer het maar eens uit, het verschil is verbluffend. Uiteraard kunt je een hoed laten vervaardigen die naar links gedragen wordt, want ook je hoedenmaakster leeft in de 21e eeuw.

De hoed moet perfect passen

Net als ieder ander kledingstuk moet ook de hoed altijd passen. Voorzichtig dus met erfstukken en aankopen op de rommelmarkt. Als een hoed te klein of te groot is krijgt die iets van een carnavalsattribuut dat op de lachspieren werkt. Zorg er dus voor dat de hoed niet te klein is, of zo hoog zit dat hij lijkt op een feestartikel. Een hoed die goed zit maar aan de buitenkant iets ruimer is, maakt nonchalanter. En een te grote hoed die afzakt, komt net als alle kleren die je moet vasthouden, niet in aanmerking.

Een hoed maakt het af

Kies de hoed die bij jouw type past altijd voor de spiegel en weet dat een hoofddeksel je silhouet naar wens kan uitrekken of verkleinen. Hou daarom rekening met de verhoudingen en de kleding waarmee je de hoed wil combineren en bekijk dat alles in een manshoge spiegel. Breng daarbij ook variaties in je kapsel aan.

Sommige hoeden geven pas het juiste effect als het haar omhoog of weggestoken is en niet meer afleidt. Andere hoeden daarentegen vormen juist een eenheid met het kapsel. Het ideale hoedenkapsel is overigens de Bob. De duidelijkheid en symmetrie van dit kapsel harmoniseert met bijna elke hoed.

De juiste etiquette bij elke gelegenheid

Niet alleen voor koninginnen maar voor alle vrouwen geldt één gouden regel: je hoed in alle gevallen op ophouden. Dat is een groot voordeel omdat je je nooit hoeft af te vragen waar je uw hem moet laten of hoe je kapsel eruit zal zien als je hem af zou zetten. Dat geldt ook voor bruiloften, begrafenissen, recepties of de paardenraces.

Huwelijks- en begrafenisplechtigheden zijn de ideale momenten voor het dragen van een hoed. Een passende sluier zorgt bij rouwplechtigheden voor de gewenste intimiteit. Tijdens een huwelijksceremonie toon je met een elegante hoed respect voor de gelegenheid. Als naaste familie van het bruidspaar kan je je zelfs permitteren om met een zeer grote creatie in de eerste rij plaats te nemen, zonder rekening te hoeven houden met de toeschouwers achter je. Bij bezoek aan de opera of het theater kunt je beter voor een passende kleine hoed kiezen, tenzij je in een privéloge zit.
© 2009 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Creatief denken: De zes denkende Bono HoedenDe hoeden van Edward Bono zijn hoeden die een eigen mening over elk onderwerp hebben. Elke hoed heeft een andere kijk op…
Geschiedenis van de bolhoedGeschiedenis van de bolhoedDe bolhoed is uiteraard de meest Britse hoed uit de geschiedenis. Toch is hij ook elders, met name in de Verenigde State…
Red Hat Society - de Rode Hoeden ClubRed Hat Society - de Rode Hoeden ClubDe Red Hat Society, een vereniging waarbij de leden rode hoeden dragen, begon als een grapje in Amerika en is in enkele…
De panamahoed, een klassieker die weer in de mode isDe panamahoed, een klassieker die weer in de mode isPopulaire hoeden komen steeds weer terug in de mode. Dit geldt ook voor de panamahoed, een lichte, zomerse hoed van stro…

Kleding: Dolce en GabbanaKleding: Dolce en GabbanaDolce & Gabbana is een Italiaans modehuis. De ontwerpen worden gedragen door sterren als Jennifer Lopez, Gisele Bundchen…
Fashion trends: tips om je look te updaten!De zomer is nu echt voorbij en de herfst maakt zijn intrede! Wat trek je aan deze herfst en winter 2014? Nu de nieuwe he…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 26-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.