Hoe word je een professioneel model?

Het is de droom van vele jonge meisjes: het worden van een professioneel model. Vaak wordt de modellenwereld afgespiegeld als een wereld van glitter en glamour. Weinig realiseren zich dat het modellenleven vaak slopend en zwaar is. Wanneer je dit toch wilt zijn er verschillende mogelijkheden. Hoe wordt je een model? Wat zijn bekende modellenbureaus in Nederland?

Wees realistisch

Veel mensen die denken een model te kunnen worden, maken in werkelijkheid geen enkele kans dit ooit op een professioneel niveau te worden. Om te beginnen moet je beschikken over een hoge dosis zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Er is veel competitie in de modellenwereld, dus je zult moeten uitblinken. Mode en uiterlijk moeten je passie zijn, ook buiten modellenwerk. Wanneer dit niet zo is, zul je het niet uithouden met modellenwerk. Bovendien moet je een goede indruk maken met je uiterlijke vertoning bij een casting.

Lichamelijke eisen

Bovendien zijn er ook een aantal lichamelijke eisen waaraan je als model zult moeten voldoen. Zo moet je lang zijn. Wanneer je 1.80 bent, zul je de meeste kans hebben om een catwalk model te worden. Voor andere genres modellenwerk is dit minder belangrijk. Je moet ook dun zijn. Helaas is het nog steeds niet het geval in de modewereld dat slanke en volslanke modellen meetellen. Dun zijn is dus zeker een eis. Bovendien moet je een netjes voorkomen hebben, tatoeages, piercings, littekens en aparte kapsels zullen je niet ver brengen. Wees niet bang dat je het mooiste meisje van de wereld moet zijn. Modellen hebben vaak iets aparts, iets wat hun anders maakt dan anderen. De meeste modellen beginnen als ze jong zijn. Wanneer je 30 bent, wordt je al beschouwd als ‘oud’. Begin dus zo vroeg mogelijk. De meeste modellen beginnen al tussen de 13 en 24 jaar.


Geduld, zelfverzekerdheid en karakter

Geduld hebben is erg belangrijk wanneer je een model wilt worden. Reken er niet op dat je van de één op de andere dag een gewild en beroemd model zal worden. Bovendien zullen fotoshoots en andere modellenklussen veel tijd vergen. Je zult moeten wachten, wachten en nog eens wachten. Je moet het ook niet erg vinden om hetzelfde wel een paar honderd keer te moeten doen. Net zolang dezelfde pose aannemen totdat hij goed is. Dat vergt veel inspanning en uithoudingsvermogen.
Ook zul je zelfverzekerd moeten zijn. De modewereld is een wereld waarin altijd veel kritiek wordt uitgeoefend. Als een fotograaf vindt dat je het niet goed doet, zal hij je waarschijnlijk hard afblaffen. Ook kunnen ze veel kritiek op je lijf en houding hebben. Blijf toch zelfverzekerd en ga niet zitten huilen. Dit is niet goed voor de indruk die je achterlaat. Je moet het juiste karakter hebben om een model te kunnen zijn. Je moet niet lui zijn met weinig zelfdiscipline. Als model is het belangrijk dat je altijd op tijd bent en jezelf fit en gezond houdt.

Stel een portfolio op

Een model in wording zal als allereerst een portfolio samen moeten stellen. Een portfolio is een boekwerk van foto’s. Dit is belangrijk omdat een modellenbureau kan zien dat je al enige ervaring hebt. Laat dus foto’s van jezelf maken bij een fotograaf. Laat je niet uitbuiten, voor een portfolio hoeft vaak niet eens betaald te worden. Wissel bij het maken van de foto’s veel van pose, uiterlijk en expressie. Het is belangrijk dat een modellenbureau kan zien dat je niet altijd hetzelfde kijkt en staat. Stop alleen de allersterkste foto’s in je portfolio, ook al zijn dat er maar een paar. Probeer het apart te maken, je moet immers opvallen tussen al die andere modellen. Wanneer je je portfolio klaar hebt, ben je klaar om langs de modellenbureaus te gaan, om ze te laten zien wat jij in huis hebt. Geef niet op wanneer je een keer afgewezen wordt, zet gewoon door en ga naar de volgende.

Netwerken

Laat de wereld weten dat jij bestaat en zorg dat je opvalt. Wanneer je een ander model kent, of een vriend of vriendin hebt met connecties, kan dit een grote stap vooruit betekenen. Laat ze weten dat je bestaat en vraag advies van hen. Zij kunnen je wellicht laten weten welke stappen je moet ondernemen om sneller modellenwerk te krijgen.


Bekende modellenbureaus in Nederland

Laat je niet oplichten wanneer je een beginnend model bent. Veel kleine bedrijfjes die claimen een modellenbureau te zijn, laten je voor veel geld foto's maken en doen daar vervolgens niets mee. Ook kan het zijn dat ze je voor erotische foto's weten te strikken. Het beste is dus je alleen bij de bekende modellenbureaus in te schrijven. Bekende modellenbureaus in Nederland zijn onder andere Elite Model Management, Max Models en New Look Models. Kijk dus eerst om je heen of het modellenbureau betrouwbaar is.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe begin je met modellenwerk?Hoe begin je met modellenwerk?Wil jij graag model worden? Maar je weet niet hoe en waar je moet beginnen? Lees in dit artikel meer hierover. Je vindt…
Model worden in vijf stappenModel worden in vijf stappenJe wilt model worden. Dit kan specifiek fotomodel zijn, of je wilt echt de catwalk op. Of misschien wel beiden. Met alle…
Model worden – Hoe doe je dat?Model worden – Hoe doe je dat?Model worden is een droom van veel meisjes. Vooral tienermeiden willen er net zoals de beroemde topmodellen uitzien die…
Model worden: de eisenModel worden: de eisenHeel veel jonge meiden dromen ervan: fotomodel worden. Het lijkt ze geweldig om modeshows te lopen, op de cover van een…

Bijpassende modeaccessoires voor de zomerBijpassende modeaccessoires voor de zomerIeder seizoen heeft wel opmerkelijke accessoires. Modeartikelen die het goed in een bepaald seizoen doen. De zomer is ee…
Kwaliteit en trends in zonnebrillenKwaliteit en trends in zonnebrillenDe zonnebril is in de loop der jaren van een functioneel voorwerp tot een gadget geworden. Alle modehuizen doen er aan m…
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 29-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.