Kwaliteit en trends in zonnebrillen

Kwaliteit en trends in zonnebrillen De zonnebril is in de loop der jaren van een functioneel voorwerp tot een gadget geworden. Alle modehuizen doen er aan mee en je moet meerdere zonnebrillen hebben, anders doe je niet mee. Ieder jaar nieuwe modellen en de trend’s gaan net zo snel als de kledingtrends.

Kwaliteit

Voorop gesteld dat de duurste lang niet altijd de beste is, is het toch van belang dat een zonnebril goed gekozen wordt. Natuurlijk kijk je naar het uiterlijk van de bril, het moet bij je gezicht passen, goed op je neus zitten, de kwaliteit van het montuur moet goed zijn etc. Maar we kijken niet altijd genoeg naar de kwaliteit van de glazen, immers hij moet je ogen en de gevoelige huid er omheen goed kunnen beschermen.

De zonnebril moet 100% tegen de schadelijke UV stralen beschermen, maar de NEN-norm (Europese norm) is niet helemaal zuiver. De fabrikanten hoeven hun brillen niet onafhankelijk te laten testen voor deze norm en kan de uitslag’kleuren’.
Er zijn wel brillen die de 100% bescherming aangeven en neem een bril dan ook altijd even mee in de zon om het zelf te kunnen voelen wat een zonnebril voor je ogen doet.

Verder is het zo dat hoe groter de bril is hoe beter dit voor je ogen is (geen 'valse' licht inval op de ogen). Als de bril grote 'poten' heeft is dit ook beter, het licht wat anders via de zijkanten je ogen bereikt is zeker zo slecht als wat recht op je ogen valt bij het niet dragen van een zonnebril.

Kleuren

De verschillende brillen hebben verschillend kleurende glazen en hebben allemaal een bescherming, we gaan hierbij uit van een lichtabsorptie van zo’n 75%. Zo brengt bruin het zonlicht minder verblindend binnen, maar als nadeel zullen alle andere kleuren ook iets waziger binnenkomen. Grijs (richting zwart) daarentegen heeft het hetzelfde effect, maar behoud de kleuren. Geel en groen zullen het blauwe licht van de zon meer filteren.

Gespiegelde glazen hebben een extra laagje en zijn erg hip. Realiseer je dat ze wel eerder zullen krassen.

Montuur

De monturen variëren van kleine ronde lichtmetalen modellen, tot grote kunststof brillen opgesierd met de letters van een merk of kristalsteentjes op de poten van de bril. In prijsklasse variërend van enkele euro’s tot enkele honderden euro’s. De bekende modehuizen die ook brillen uitbrengen, brengen allemaal kwalitatief goede brillen op de markt, maar de glazen van een goedkopere bril kunnen net zo goed zijn. Recente tests wijzen uit dat de prijs dus weinig zegt over het geheel.

De grote blitse Hollywood brillen doen het de laatste jaren goed en de populairste kleuren blijven toch diepbruin en zwart. Voor het kleine en fijnere gezicht is er ook het ronde of ietwat ovale model. Neemt niet weg dat een model mooi gevonden kan worden, maar op een gezicht alsnog verkeerd overkomt. Let daarnaast op de poten, de poten van een bril kunnen heel verschillende gevormd zijn. Strak om de oren kan bijvoorbeeld gewenst zijn, maar er zijn ook modellen die bij de uiteinden nauwelijks buigen. Ook hiervoor geldt, passen om het gevoel te krijgen dat de bril goed zit.

Bril in de buurt

Voor sporters heb je oplossingen in de zin van bandjes die aan de bril en om het hoofd bevestigd worden en om de bril niet te vergeten, hang de bril met een ketting om je hals. Nadeel is wel dat de kans op krassen groter is als de bril op de borst hangt.
Steek anders de bril achter de oren in de haren, nadeel van deze wijze is dat de poten uit kunnen gaan staan en de bril vervolgens van de neus zakt.

Overigens mag je bij een goede opticien de bril altijd bij komen stellen.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
TruColor zonnebril, hoe werkt het?TruColor zonnebril, hoe werkt het?De Tru Color zonnebril is een zonnebril met een melaninefilter in de glazen. Alleen de makers van Tru Color zonnebrillen…
De juiste zonnebril kiezen: sterkte, kleur, soort glazenDe juiste zonnebril kiezen: sterkte, kleur, soort glazenHet aanbod aan soorten zonnebrillen is enorm. Maar welke zonnebril is waarvoor geschikt? Welke zonnebril kan je het best…
Voorkom sneeuwblindheid tijdens wintersportVoorkom sneeuwblindheid tijdens wintersportWintersport is in principe een gezonde aangelegenheid, maar kent helaas ook enkele minder plezierige kanten. Behalve het…

Hoe word je een professioneel model?Het is de droom van vele jonge meisjes: het worden van een professioneel model. Vaak wordt de modellenwereld afgespiegel…
Maat laarzen bepalenMaat laarzen bepalenZorgen dat je de juiste maat laarzen koopt gaat iets verder dan de juiste schoen en zeker bij online aankoop is het zinv…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 14-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.