Maat laarzen bepalen

Maat laarzen bepalen Zorgen dat je de juiste maat laarzen koopt gaat iets verder dan de juiste schoen en zeker bij online aankoop is het zinvol naar de juiste aspecten te kijken om te komen tot de juiste laars. Dit uiteraard naast het bepalen of je het een mooi model vindt. Het is allemaal niet zo moeilijk, als je maar goed oplet tijdens het meten.

Meten

Meten is weten en zo ook bij het bepalen van de juiste laars. Los van de afmetingen is het ook goed te kijken naar het model van de laars. Je bijvoorbeeld te verheerlijken op laarzen met een model smalle schacht, zal niet gaan werken als je stevige kuiten hebt.

Maar als we dan toch gaan meten, hoe moeten we dan te werk gaan:
  • Pak een centimeter en als je deze niet hebt een touwtje wat je naast een liniaal kunt leggen.
  • Begin met je voeten plat op de grond te zetten en recht onder je lichaam.
  • Wat is je schoenmaat (let ook op de modellen die een breedte aangeven, daarbij is de voorvoet van belang).
  • Meet nu je kuitomvang op het breedste gedeelte van je kuit (meet ze allebei, er kan een klein verschil in zitten en dan is de breedste kuit de juiste maat).
  • Meet wat je maximale lengte van laars mag zijn van de voet tot net onder de knie (die nog goed moet kunnen buigen). Zet hierbij je voet plat op de grond en buig iets door en meet nu vanuit die licht gebogen knieholte tot het begin van de schacht (ter hoogte van de enkel).

Aandachtspunten

  • Bij de kuitomvang is het ook goed te bedenken of je laarzen altijd direct op de huid (eventueel met panty of sok) draagt of dat er een spijkerbroek in gedragen moet kunnen worden. Tel er maar rustig 1,5 tot 2 cm bij op als de spijkerbroek in de laars moet (let bij de spijkerbroek goed op de pijp, een rechte op smalle pijp zal geen probleem geven, maar een wijde pijp zal lastig worden in de laars).
  • Veel gewone laarzen hebben bovenaan nog een kleine elastische inzet die nog eens ca. één extra centimeter op kan leveren.
  • Kom je er nu helemaal niet meer uit dan zijn stretchlaarzen wellicht een oplossing. De gehele schacht is dat van stretch materiaal. Wel loop je bij dit type laarzen de kans dat ze enig moment wat op gaan rekken.
  • Kijk bij de aanschaf goed naar het punt waar het schoengedelte aan de schacht gevestigd is. Het kan vervelend zitten als deze te hoog of te laag voor je been/voet aan elkaar bevestigd zijn. Afwijkingen hebben vaak te maken met specifieke modellen.
  • Let goed op of de schacht ook daadwerkelijk van leer is als je laarzen koopt. Soms staat het er bij, maar betreft het echte leer alleen de schoen.

TIP: Kuitmaten kunnen sterk afwijken op het moment dat een bepaalde sport - met intensief kuitgebruik- stopt (en andersom)

Materiaal

Het gekozen materiaal heeft invloed op de laars. Zo zal een volledig leren laars op den duur een centimeter of wat extra opleveren. Waar dit bij synthetisch materiaal niet zal gebeuren. Zo zijn er ook gevlochten of gebreide schachten en ook deze zullen enig moment wat speling gaan geven, ook al zit hier vaak een stuk stretch materiaal in verwerkt.

Voor laarzen met een wollen binnenkant is het verstandig hier ca. een extra centimeter voor te rekenen.

Prijs

De prijs van laarzen is helemaal afhankelijk van het materiaal en design.

Kunststof

Een kunststoflaars of deels kunststoflaars (vaak is de bovenkant voet dan wel leer, maar de schacht is van kunststof) is er al vanaf ca. 40,- euro oplopend tot zo'n 120,- euro.

Leer

Een redelijk standaard laars bij de gangbare schoenwinkel is er gemiddeld genomen al vanaf zo'n 100,- euro en loopt op tot ... noem maar op. Zeker als ze handgemaakt worden en als uniek model over de toonbank gaan. Spreekt voor zich dat het ook om de duurdere leersoorten gaat en waarbij geen kunststof mee te pas komt.

Voor paardrijden is er een aparte categorie en niet zinvol daar de standaard laars uit de schoenenwinkel voor te hanteren.

Er zijn verder ook laarzen met een uitneembare binnenvacht te koop. Dit type leren laars in niet onder de 200,- euro te koop.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhoud leren rijlaarzenOnderhoud leren rijlaarzenAls je bent uitgegroeid en je doet regelmatig paardrijden dan is het weleens handig te overwegen om leren rijlaarzen aan…
Rijlaarzen voor de paardensportRijlaarzen voor de paardensportIn de paardensport wordt vaak gereden met rijlaarzen. Deze laarzen zijn speciaal ontwikkeld om mee paard te rijden. Zo z…
Schoenmode koude maandenSchoenmode koude maandenDe schoenmode voor de koudere maanden is over het algemeen wat meer uitgesproken dan de zomerse maanden. Het schoentje h…
Tips bij kopen (online) laarzen. Waar moet je op letten?Hoe ziet de ideale laars eruit? Bij het uitzoeken van een nieuw paar laarzen moet je goed opletten. Enkele tips bij het…

Kwaliteit en trends in zonnebrillenKwaliteit en trends in zonnebrillenDe zonnebril is in de loop der jaren van een functioneel voorwerp tot een gadget geworden. Alle modehuizen doen er aan m…
Basis voor kledingontwerpVoor de keuze tussen confectiekleding of "op het lijf" ontworpen mode zullen de meeste mensen financiële argumenten aand…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 09-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.