Tips bij kopen (online) laarzen. Waar moet je op letten?

Hoe ziet de ideale laars eruit? Bij het uitzoeken van een nieuw paar laarzen moet je goed opletten. Enkele tips bij het uitzoeken van nieuwe laarzen kunnen je helpen het beste model te vinden. Laarzen gaan nooit uit de mode. Een goed onderhouden laars kan erg lang meegaan en past bovendien bij veel kledingstijlen. Laarzen kun je ook online kopen bij gespecialiseerde laarzenwebsites of schoenenwebsites van bijvoorbeeld merken als Ugg, Esprit of Levi's.

De (online)aanschaf van laarzen

Wanneer je een nieuw paar laarzen wilt kopen moet je eerst goed naar je eigen stijl, op het gebied van kleding maar ook op het gebied van kapsel en make-up. De laarzen die je uitkiest moeten goed passen bij het geheel. Een goed paar geeft je meer uitstraling. Op speciale websites voor laarzen en schoenen kun je vele soorten en uitvoeringen vinden om je goed te oriënteren op het bepalen van je eigen stijl.

Soorten laarzen, Ugg's, Esprit, Levi's

Er zijn veel soorten laarzen te koop. Van hoog tot laag, van recht tot getailleerd. Er is veel keuze. Hoe kies je nu de juiste soort? Afhankelijk van het seizoen kies je voor een zomerlaars of een winterlaars. Voor voorbeelden van zomer- en winterlaarzen kun je kijken naar de modellen van Ugg’s, Esprit of Levi’s in verschillende typen die hieronder worden beschreven.

  • Hoge laars: De hoge laars is een klassieker. In principe is de hoge laars door iedereen te dragen. Hoge laarzen zijn uitgevoerd met hak of zonder hak, en in vele kleuren te vinden. Dit type laars is onder of over een broek te dragen, en bijvoorbeeld onder een jurk of een korte rok met een legging of panty. Het effect van hoge laarzen met een panty onder een kortere rok is dat je benen er langer door lijken. Hoge laarzen zijn een uitstekende keuze voor alledaagse kleding, maar ook voor wat chiquere feesten.

  • Cowboylaars: Deze laarzen staan erg goed met een bootcut spijkerbroek. Het ruige uiterlijk en het mooi vormgegeven leer raken nooit uit de mode. Voor een spannende finishing touch aan je complete uiterlijk kun je voor cowboylaarzen. Let er wel op dat ze lekker zitten, en dat je er een goed gevoel bij krijgt want dit type laars heeft een kleinere doelgroep dan de meer standaard laars. De kans is groot dat wanneer je ze aantrekt maar je er niet super in voelt ze dan ook niet zo mooi staan bij de rest van je outfit.

  • Platte laars: Platte laarzen zijn wat meer casual. Vanwege de zachtere uitvoering van de stof zitten ze vaak erg comfortabel. Ook hebben ze geen hak, vandaar de naam. Dit type laars kun je dan ook veel dragen zonder last te krijgen van knellende delen en zere voeten (vanwege het ontbreken van de hak). Platte laarzen zijn goed te dragen met een spijkerbroek of met een wijde rok en panty. Let er wel op dat ze vrij casual ogen.

  • Enkellaars: Deze laarzen zijn heel kort, ze komen tot aan de enkel. Dit type laars moet goed om je been passen, bij je enkel. Een verkeerd model zit te ruim, waardoor er ruimte ontstaat tussen been en schoenrand. Wanneer het model tot net boven de enkel komt wordt het been optisch verkort en verbreedt. Een goed model sluit nauw aan bij de enkel en komt tot onder de enkel. Daardoor lijkt het been langer en dunner.

De ideale fit

Wat is nu een goede laars? Dit is sterk afhankelijk van de vorm van je been. De mooiste laars komt net boven het breedste punt van de kuit. De keuze voor een hak is geheel persoonlijk, maar in werksituaties staat een laars met een hak beter (minder casual). Het allerbelangrijkste is nog wel dat laarzen lekker moeten zitten.

Hoe onderhoud je laarzen

Waar moet je op letten bij het goed houden van je laarzen?
  • Levensduur: Draag ze niet meer dan 2 dagen achtereen. Laarzen moeten de kans krijgen om langzaam op te drogen waardoor het leer in goede conditie blijft.
  • Schoonmaken: Gebruik nooit zeep! Met een vochtige doek kun je laarzen uitstekend schoonmaken. Met een borstel (voor suede) of een poetsdoek met wat schoensmeer kun je laarzen weer mooi maken.
  • Vorm: Om de vorm van de laarzen perfect te houden kun je bij de schoenenwinkel om de hoek of een gespecialiseerde online laarzenwinkel laarzenspanners kopen.
  • Bewaren: Bewaar bij aankoop de doos. Het beste kun je laarzen in de originele doos bewaren, dan komen er geen vouwen in het leer. Hang ze nooit op want dan rekt het leer uit en vervormt de laars.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uggs schoonmaken, hoe doe je dat?Het schoonmaken van Uggs is niet ingewikkeld. In vijf eenvoudige stappen kun je de laarzen er weer als nieuw uit laten z…
Dikke kuiten: laarzen kopenDikke kuiten en leuke laarzen, kan dat? Extra kuitruimte is nodig in een laars voor iemand met dikkere kuiten. Een stand…
Onderhoud leren rijlaarzenOnderhoud leren rijlaarzenAls je bent uitgegroeid en je doet regelmatig paardrijden dan is het weleens handig te overwegen om leren rijlaarzen aan…
Maat laarzen bepalenMaat laarzen bepalenZorgen dat je de juiste maat laarzen koopt gaat iets verder dan de juiste schoen en zeker bij online aankoop is het zinv…

Diamanten:  informatie over kwaliteit en vormDiamanten: informatie over kwaliteit en vormDat diamanten de beste vrienden zijn van de vrouw, weten we sinds Marilyn Monroe deze fameuze uitspraak deed. Een sieraa…
Bikini's voor grote en kleine borstenEen nieuwe bikini kopen is natuurlijk heel erg leuk, maar voor sommige vrouwen is dit niet zo plezierig als het zou moet…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 09-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.