Diamanten: informatie over kwaliteit en vorm

Diamanten:  informatie over kwaliteit en vorm Dat diamanten de beste vrienden zijn van de vrouw, weten we sinds Marilyn Monroe deze fameuze uitspraak deed. Een sieraad met diamanten erin verwerkt is prachtig. Maar diamanten zijn er in vele soorten en maten. Daarover meer in dit artikel. Wanneer u het plan hebt opgevat een diamant te kopen of een sieraad met daarin in een diamant verwerkt, zal u te maken krijgen met een aantal zaken:

  • Wat voor een vorm wilt u dat uw diamant heeft?
  • Wat voor een kwaliteit wilt u dat de diamant heeft?

Diamant vormen

Wanneer u een met een diamant versierde ring koopt, zult u zien dat niet alle diamanten dezelfde vorm hebben. Er zijn een aantal diamant vormen te benoemen:

Ronde Briljant

Ronde Briljanten zijn van alle diamanten het populairste. Een ronde briljant heeft 57 facetten. Dit zorgt voor een prachtige reflectie van het licht.

Peervorm

Een peervorm diamant heeft een vorm die nog het meest op een waterdruppel lijkt. Na de ronde briljant is dit de meest populaire manier om een diamant te slijpen. Het is een kruising tussen de ronde briljant en de marquise, die hieronder besproken wordt. De ronde kant van de diamant bevat 58 facetten. Dit zorgt ook voor een prachtige lichtreflectie.

Marquise

De marquise is, naar men zegt, de vorm van de mond van markiezin de Pompadour. De vorm werd gemaakt voor Louis XIV en is sindsdien niet meer van de markt verdwenen. De diamant lijkt qua vorm het meeste op een oog en heeft in het midden 56 precies geslepen facetten.

Emerald

De emerald is van vorm vierkant of rechthoekig en heeft ook rechthoekige facetten. In totaal zijn dit er 48 of 50. Gek genoeg betekend de naam emerald, smaragd.

Ovaal

De ovaal werd voor het eerst gemaakt in de jaren 60 van de 20ste eeuw. Hij heeft 56 facetten. Wanneer men deze soort diamant goed slijpt, lijkt hij erg veel op de ronde briljant. Dit komt om dat de te slijpen hoeken erg lijken op die van de ronde briljant.

Prinses

Van alle rechthoekige of vierkante vormen is de prinsesvorm de enige die evenveel schittert als de ronde diamanten. Deze vorm werd daar namelijk speciaal voor ontwikkeld. De prinses is een vierkante snit met 76 facetten. Zij geven de diamant een uitzonderlijke schittering

Radiant

De radiant wordt ook wel een combinatie tussen de ronde briljant en de emerald genoemd. De diamant heeft veel rechthoekige slijpvormen

Hart

Het hart heeft, zoals de naam al doet vermoeden, de vorm van een hart. Het ultieme symbool van de liefde. Daarom is ook deze vorm redelijk populair.

De kwaliteit van diamanten

In 1931 werd in Los Angeles het Gemmological Institute of America opgericht. Deze organisatie ontwierp een internationaal geldend systeem waaruit men kan ophalen wat de kwaliteit van een diamant is. Men kijkt bij het beoordelen naar verschillende factoren:

Karaat

Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat. Een karaat staat gelijk aan 200 mg. Een zware diamant is duurder dan een lichte diamant.

Zuiverheid

De zuiverheid van diamanten wordt gemeten door te kijken naar eventuele onzuiverheden in de steen. Men kiest voor elke diamant een categorie uit de tabel zuiverheidsgraden. De keuzemogelijkheden zijn:

AfkortingVoluit
FLFlawless
IFInternally Flawless
VVS-1Very very small inclusions 1
VVS-2Very very small inclusions 2
VS-1Very small inclusions 1
VS-2Very small inclusions 2
SI-1Small inclusions 1
SI-2Small inclusions 2
SI-3Small inclusions 3
I-1Included 1
I-2Included 2
I-3Included 3

Kleur

Hoe kleurlozer een diamant is, hoe meer waarde hij zal hebben. Ook hier krijgen worden alle diamanten weer gekoppeld aan een optie in de kleur tabel:

AanduidingBetekenis
Duitzondelijk wit +
Euitzonderlijk wit
Fzeldzaam wit+
Gzeldzaam wit
Hwit
I/Jlicht getint wit
Kgetint wit
M/N/O/P/S/Zgetinte kleur

Slijping

Men kijkt naar de manier waarop de diamant geslepen is. Hoe beter dit gedaan is, hoe meer de diamant waard is. Men kijkt naar de geometrische proporties van de diamant en bepalen zo hun oordeel. De oordelen lopen van ideaal tot pover.
© 2010 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen diamant en briljant?Wat is het verschil tussen diamant en briljant?Een briljant is een ronde diamant, en rond is de meest verkochte diamantvorm. Een briljant is echter geen aparte steenso…
De 4C's bepalen de waarde van uw diamantDe 4C's bepalen de waarde van uw diamantDiamanten zijn kristallen die volledig bestaan uit koolstof. De moleculen van diamanten zijn enorm hecht en gestructuree…
De 4 C's van diamantDe 4 C's van diamantOm de kwaliteit van een diamant te bepalen maakt men gebruik van de 4 C's van diamant: Carat, Colour, Clarity en Cut. De…
Goud en diamanten verkopen, hoe zit dat?Als je geld nodig hebt dan kun je goud verkopen. Gouden sieraden bevatten vaak echt goud en zijn soms veel geld waard. O…

Sieraden: Cocktail ringenEen mooie ketting is op zich genoeg om je kleding op te fleuren. Maar tegenwoordig worden ringen vaak gebruikt om iets e…
Tips bij kopen (online) laarzen. Waar moet je op letten?Hoe ziet de ideale laars eruit? Bij het uitzoeken van een nieuw paar laarzen moet je goed opletten. Enkele tips bij het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ColiN00B, Pixabay
  • http://www.diamondland.be
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.