Sieraden: Cocktail ringen

Een mooie ketting is op zich genoeg om je kleding op te fleuren. Maar tegenwoordig worden ringen vaak gebruikt om iets extra’s aan je outfit te geven en je nagellak nog meer op te laten vallen. De cocktail ring is een voorbeeld van zo’n opvallende ring. Deze ring, met haar aparte naam, heeft ook een apart verleden. In dit artikel alles over de cocktailring van vroeger tot nu.

Geschiedenis cocktail ring

Een cocktail ring is een dramatisch statement sieraad. Vrouwen droegen zo’n statement ring meestal naar cocktail feestjes vandaar de naam cocktail ring. De cocktail ring maakte haar entree tijdens het verbod op alcohol in de Verenigde Staten van 1920-1933. Volgens de nieuwe wet was het illegaal alcohol te kopen of te verkopen voor consumptie. Drinken in een bar of hotel was verboden, dus werd er illegaal thuis gedronken. Zo kwamen mensen op het idee cocktailparty's te geven en dat werden extravagante feesten. Tijdens deze illegale cocktail feestjes werden de cocktail ringen populair. Vrouwen konden met de ringen pronken om het feit dat ze illegaal alcohol dronken, maar dat ze dat met stijl en glamour deden. De ringen werden aan de rechterhand gedragen, zodat men een verschil zag met verlovingsringen.

De cocktail ring werd weer populair in de retro tijdperk omstreeks de jaren 1940 en 1950. Met de opkomst van pop art en de opvallende geometrische designs van de art-deco stijl. Net zoals pop art opvallend is, waren de cocktail ringen dat ook. In die oorlogstijd zagen vrouwen er minder vrouwelijk uit en gedroegen zich ook minder vrouwelijk. Om zich toch vrouwelijk te voelen droegen ze kostbare edelstenen en parels.

Cocktail feestjes worden tegenwoordig niet meer zo vaak gegeven, maar de cocktail ring is gebleven. We zien veel celebs op bijvoorbeeld filmpremières met grote cocktailringen. Terwijl het vroeger de trend was om kostbare diamanten of edelstenen te gebruiken voor de ringen worden tegenwoordig nepstenen gebruikt. Je kunt tegenwoordig al een goedkope cocktailring kopen voor ongeveer vijf euro in bijvoorbeeld H&M of Six. Bij een goede juwelier vindt je tegenwoordig nog steeds kostbare cocktailringen met mooie diamanten of edelstenen en daar betaal je natuurlijk meer voor.

Hoe ziet een cocktail ring eruit?

Vroeger waren de cocktail ringen gemaakt van dure stenen en edelstenen. Tegenwoordig zijn er allerlei goedkope cocktailringen verkrijgbaar, zelfs van plastic. Een cocktailring bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen:
  • Een grote (diamanten) steen in het midden van de ring die de breedte van de vinger inneemt.
  • Grote klemmen om de steen, zodat de steen niet uit de ring valt.
  • De steen zit op een verhoogd gedeelte op de ring.
  • Optionele extra details, zoals extra diamanten of andere edelstenen.

Hoe draag je een cocktailring?

Cocktailringen komen het beste tot hun recht wanneer ze worden gedragen om de middelvinger of wijsvinger. Verder komt een cocktail ring het beste tot haar recht als je handen er ook mooi uit zien. Geef je nagels een manicure of lak een trendy nagellakkleur erop. Gebruik ook handcrème als je droge handen hebt.

Bedenk ook dat een cocktail ring al een statement accessoire is. Houd de rest van je sieraden minimaal, zodat de cocktail ring nog meer opvalt. Een dunne ketting of een paar diamanten oorknoppen passen mooi bij een opvallende ring.

Vijf redenen om een cocktail ring aan te schaffen

  1. Voor minder dan zes euro heb je een mooie ring.
  2. Een cocktail ring is ook leuk om cadeau te doen.
  3. Het is een trend die niet uit de mode raakt.
  4. Ze zijn veelzijdig - ze gaan van dag tot nacht - en van casual tot chic.
  5. Ze brengen een sprankeling die andere sieraden niet kunnen brengen.

Lees verder

© 2010 - 2020 Isabella, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sieraden: Aparte ringen trendsEen cocktailring is al jaren een statement sieraad, maar we zien steeds meer andere soorten ringen voorbijkomen. Zoals d…
Sieraden voor de vrouwSieraden voor de vrouwAls we de geschiedenis in duiken komen we al ver voor Christus sieraden tegen. Sieraden hebben altijd een verfraaiende f…
Zelf sieraden maken: de 'veterknoop' kettingKun je niet een leuke ketting vinden die je in gedachten hebt bij die ene blouse?? Maak dan gewoon zelf je eigen sieraad…
Maak een statement met accessoiresIedereen weet dat grote, opvallende en gekleurde sieraden en accessoires je outfit op kunnen leuken, maar moeilijk zijn…

Goudgeel in de modeGoudgeel in de modeHet goudgeel zie je vaker in de zomer, maar het is inmiddels in alles terug te vinden. Van kleding tot tassen, opvallend…
Diamanten:  informatie over kwaliteit en vormDiamanten: informatie over kwaliteit en vormDat diamanten de beste vrienden zijn van de vrouw, weten we sinds Marilyn Monroe deze fameuze uitspraak deed. Een sieraa…

Reageer op het artikel "Sieraden: Cocktail ringen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Isabella
Laatste update: 06-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Special: Ringen
Schrijf mee!