De stijliconen van de jaren ‘60

De mode van nu wordt voor een groot deel bepaald door eerdere mode en stijliconen van vroeger en nu. In de afgelopen decennia hebben vele vrouwen bekend gestaan als stijlicoon, en de trends van nu zijn nog steeds aan hen te danken! In dit artikel de stijliconen van de jaren ‘60: Twiggy, Jackie Kennedy, Brigitte Bardot, Edie Sedgwick, Catharine Deneuve en Pattie Boyd.

Twiggy

Topmodel en actrice Twiggy, geboren als Lesley Hornby, is hét stijlicoon van de sixties, en heeft nog steeds een zeer grote invloed op het hedendaagse modebeeld, zeker de afgelopen jaren. Ze had opvallend grote, donker opgemaakte ogen, een kort, blond, jongensachtig kapsel en haar bijnaam Twiggy had ze te danken aan haar hele slanke en bijna jongensachtige figuur. Al snel werd ze door de modemedia betitelt tot icoon en ‘The Face of 66’. Lesleys kledingstijl was dan weer alles behalve jongensachtig, maar juist klassiek met een jeugdige twist. Ze droeg veel A-lijn minijurkjes, jurken met een vierkant uitgesneden of hoge hals, hoge jassen met bijzondere knopen en Scandinavisch ogende truien. Lesleys kledingstijl en zeker ook kapsel zijn een grote inspiratie geweest voor de mode van dit seizoen.

Jackie Kennedy / Jackie O

Jacqueline Lee Bouvier, beter bekend als de vrouw van John F. Kennedy was ook een groot icoon en trendsetter in haar tijd. Ook na de dood van John F. Kennedy bleef ze vrouwen over de wereld inspireren, ze trouwde met de Griekse zakenman Aristoteles Onassis, waarna ze bekend stond als Jackie O. Haar stijl is klassiek en tijdloos. Trefwoorden voor haar stijl: mantelpakjes, mouwloze jurkjes, parelkettingen, handschoenen, trenchcoatjurkjes, pastel en crème. Redelijk degelijk dus (wat bij haar functie als First Lady paste natuurlijk), maar wel altijd elegant en vrouwelijk. Ze droeg het meest kleding van Franse merken, zoals Givenchy, Chanel en Christian Dior. Nog steeds inspireert de look van Jackie andere vrouwen, vaak vrouwen die er degelijk maar toch stijlvol willen uitzien, zoals Carla Bruni en Kate Middleton.

Brigitte Bardot

Het Franse supermodel en actrice Brigitte Bardot was hét sekssymbool van Frankrijk in de jaren ’60, mede door haar filmrollen als mannenverslindster. Ze had een opvallend uiterlijk door haar voluptueuze suikerspinkaspel, dikke getuite lippen en sexy, donker opgemaakte ogen. Maar ook door haar vrouwelijke en stijlvolle kledingstijl werd ze door vrouwen over de hele wereld gezien als stijlicoon. Toen Brigitte ging trouwen droeg ze een trouwjurk met een klein wit-roze ruitje, wat tegenwoordig bekend staat als het BB-ruitje. Verder droeg ze vaak een dikke lijn eyeliner met omhooglopend puntje, grote flaphoeden, dikke haarbanden, mantelpakjes met een sexy uitstraling, en streepjespatronen. Al deze dingen zijn nog met regelmaat in het modebeeld te zien. Brigitte Bardots bijnaam was BB, wat niet alleen voor haar initialen stond, maar ook voor bébé: baby.

Edie Segdwick

Amerikaans model en actrice Edie Sedgwick werd internationaal bekend als muze van kunstenaar en regisseur Andy Warhol, maar was ook een vintage-stijlicoon voor de jaren ’60. Ze had opvallend grote ogen, een ultraslank figuurtje en kort geknipt haar, waardoor ze bekend stond als cultfiguur. Edie Sedgwick had een wat lossere, excentriekere stijl dan de meeste vrouwelijke stijliconen, maar viel daardoor extra op en ook nu nog wordt haar stijl door vele celebs gekopieerd, denk aan: Gwen Stefani, Sienna Miller en Kate Moss, die ook allemaal een bijzondere stijl hebben. Kenmerken van haar stijl zijn oversized truien, strakke broeken, zwart-witte streepjespatronen, platte laarzen, trenchcoats, ruitjes, de opa-pet en de beatnik look. Haar volle lippen, zware wenkbrauwen en korte blonde coupe deden haar opvallen bij vele mannen, waardoor ze een groot netwerk van artiesten, kunstenaars en popsterren om zich heen had. Nog steeds dromen veel vrouwen ervan om op haar te lijken.

Catharine Deneuve

De Franse actrice Catharine Deneuve is weer zo’n klassieke schoonheid. Ze kreeg wereldwijde bekendheid toen ze model stond voor een Chanel parfum, en heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste actrices op het Franse witte doek. Haar stijl was klassiek te noemen, ze werd bijvoorbeeld veel gezien in de nauwsluitende kokerrok, of in blouses met vlindermouwen, maar was ook vernieuwend. Haar rokken waren altijd net iets korter, en Catharine werd als eerste gezien in de beroemde damessmoking van Yves Saint Laurent. Deze designer laat zich inspireren door Deneuve en vindt in haar zijn muze. Verder droeg ze typische jaren ’60 kleding, zoals mini-jurken en –rokken, A-lijn jurkjes en veel grafische prints. Catharine Deneuve bleef in veel films spelen en bleef daardoor ook een internationaal stijlicoon in de jaren ’70 en ’80.

Pattie Boyd

De Engelse Pattie Boyd was model, actrice en zangeres, en is getrouwd geweest met de bekende muzikanten George Harrison (ex-Beatle) en Eric Clapton. Daardoor alleen al is ze een icoon. Het Beatlesliedje ‘Something’ werd voor haar geschreven, en ook Eric Clapton schreef ‘Layla’ en ‘Wonderful Tonight’ voor haar. Daarnaast was iedereen dol op haar look, vooral haar haar en make-up waren iconisch. Ze maakte zich naturel op, maar zette haar ogen extra aan voor een grote en sexy oogopslag, en ze had een typisch jaren ’60 kapsel; namelijk een halflange coupe met veel volume aan de achterkant en een rechte pony, soms naar twee kanten gekamd. Omdat zoveel vrouwen haar look wilden nadoen, begon Pattie met het schrijven van artikelen met beautytips. Patties kledingstijl was heel sixties: veel lange trenchcoats, A-lijnjurkjes en andere mini-jurkjes. Haar jurken waren meestal wit of pastel gekleurd, maar haar tassen (ze had een licht tassen-fetish) hadden kleuren als knalroze, blauw en paars.
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brigitte Bardot kapsels, vrouwelijk, stijlvol en trendyBrigitte Bardot kapsels, vrouwelijk, stijlvol en trendyHelemaal trendy: Brigitte Bardot kapsels. De 'suikerspin" is makkelijk te maken en staat erg goed. Karl Lagerfeld liet o…
Grootste stijlicoon van Hollywood: Marilyn MonroeZe viel vooral op door haar knalrode lippen, korte blonde lokken en polka-dotjurken. Actrice en zangeres Marilyn Monroe…
Het leven van John F. KennedyHet leven van John F. KennedyJohn Fitzgerald Kennedy was één van de beroemdste presidenten van Amerika. Maar wie was hij eigenlijk en wat heeft hij a…
Jackie Kennedy: het verhaal achter de bekendste First LadyJackie Kennedy: het verhaal achter de bekendste First LadyJackie Kennedy, voluit Jacqueline Kennedy Onassis, is waarschijnlijk de bekendste First Lady van Amerika. Vanaf 1961 tot…

Nepbont vaak toch echt bont(Nep)bont is elke winter weer een grote trend. Het is eigenlijk een blijvende trend. En het is natuurlijk ook lekker war…
Winterkleding ... nepbont is modeWinterkleding ... nepbont is modeTja, wat beter jezelf voor de kou wapenen dan bont of een vacht te dragen. Alleen het echte bont is not done, dus doen w…
Bronnen en referenties
  • www.bysjanty.nl
  • www.glamour.nl
  • www.fashiongirlsonline.punt.nl
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.