Nieuwe donkere spijkerbroek geeft af, wat te doen?

Nieuwe donkere spijkerbroek geeft af, wat te doen? Komt het je bekend voor dat je mooie nieuwe spijkerbroek afgeeft aan je handen? Of aan de mooie witte bank van je schoonouders? Voorkom dat dit je nog eens zal gebeuren!

Spijkerbroek

Een spijkerbroek, ook wel bekend als jeansbroek of jeans, is een soort broek gemaakt van spijkerstof. Je hebt ze in verschillende modellen, zoals skinny, baggy, straight en ga zo maar door. Ook bestaan ze in verschillende kleuren: lichtblauw, donkerblauw of met een leuke wash.

Ontstaan van de spijkerbroek

In 1873 kregen Levi Strauss, Jacob Davis en Calvin een patent op de spijkerbroek. In 1857 emigreerde Levi Strauss naar de Verenigde Staten, waar hij stevige broeken maakte van zeildoek voor de goudzoekers in Californië. Deze broeken vielen erg in de smaak bij deze goudzoekers, omdat ze steviger waren dan de gebruikelijke broeken. Toen Levi Strauss door zijn voorraad zeildoeken heen was, stapte hij over op een sterke katoensoort genaamd 'Serge de Nîmes'. Deze naam werd al snel veranderd tot denim, zoals wij de broeken nu ook kennen. De stof van de spijkerbroeken worden geweven met een schering die indigo geleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. De blauwe verfsoort die werd gebruikt heette in het Frans "blue de Gênes", en dit werd verbasterd tot het huidige "blue jeans", ofwel jeans.

Spijkerbroek die afgeeft

Het kans wel eens voorkomen dat nieuwe spijkerbroeken, voornamelijk de donkere varianten, af geven. Je kunt dit zien aan je handen die groen/blauw worden, aan een lichte bank of stoel, blauwe benen, wit ondergoed dat verkleurd of aan t-shirt of jasjes die je op de broek draagt. Zodra een broek afgeeft zal je dit op alle lichte producten terugzien waarop je zit of aanraakt met de broek, erg vervelend dus. Vaak wordt gedacht dat de goedkopere spijkerbroeken van bijvoorbeeld de H&M of Only vaak afgeven, maar ook de duurdere spijkerbroeken kunnen goed afgeven. Het hoeft dus niet zozeer aan de kwaliteit te liggen, maar het komt door de verf die wordt gebruikt om de broek de juiste kleur te geven. Deze verf zal soms afgeven, soms niet.

Wat te doen?

Hoe vervelend is dat, een spijkerbroek die afgeeft? Nou erg vervelend dus! Daar wil je natuurlijk vanaf, en gelukkig is daar een handige "oma's foefjes" - tip voor! Was de spijkerbroek met azijn, door azijn in een wasbolletje te doen en deze samen met de spijkerbroek in de wasmachine te stoppen. Wees niet bang dat de azijn slecht is voor je wasmachine, want dit is juist goed. De azijn zorgt ervoor dat de kalkaanslag verdwijnt en voorkomt. Werkt dit nou niet, dan kan je de spijkerbroek een nacht lang in een emmer met koud water en azijn laten weken. Je zal zien dat het water de volgende dag erg verkleurd is, dit is de verf van de spijkerbroek. Handig is om de broek hierna eventjes te wassen met wasmiddel, of hem even te laten luchten in de droger met een fris geur doekje van bijvoorbeeld Robijn. Dit zorgt ervoor dat de mogelijke azijn geur verdwijnt.

Kleur behouden

Sommige broeken zijn voorzien van een mooie kleur wash, die je natuurlijk zo lang mogelijk wilt behouden. Ook hier zijn verschillende tips voor, om ervoor te zorgen dat je broek niet na 3x wassen zijn mooie kleur kwijt is. Voor dit kleur behoud kun je net als het voorkomen van afgeven, de broek met azijn wassen of laten weken. Dit zorgt ervoor dat de kleur niet zal vervagen. Ook kan je de broek voordat je hem gaat wassen inspuiten met haarlak. Klinkt misschien heel raar, maar het werkt echt! Als laatste is het altijd goed om je spijkerbroeken niet hoger dan 30° te wassen, dit zal het kleur behoud bevorderen.
© 2011 - 2024 Shannach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijkerbroek wassen met azijn: hoe doe je dat?Spijkerbroek wassen met azijn: hoe doe je dat?Spijkerbroeken wassen met azijn is een goede manier om de kleur van de broeken te behouden. De kleur van spijkerbroeken…
Spijkerbroek kopenSpijkerbroek kopenEen spijkerbroek, ook wel jeans genoemd, is een kledingstuk dat haast iedereen wel in zijn/haar kast heeft liggen. Het k…
Spijkerbroek (jeans)Spijkerbroek (jeans)Een spijkerbroek is een van de populairste kledingstukken. Alleen al in Nederland vliegen er per jaar zo'n 15 miljoen st…

Kies voor een mooie en goed passende behaIn deze tijd is lingerie een belangrijk onderdeel van de mode en de dagelijkse kleding. Er zijn veel winkels die tegenwo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Spijkerbroek
Reactie

Corrie Warning, 31-10-2013
Wat moet in doen. ik heb mijn donkerblauwe spijkerbroek al zo vaak gewassen maar hij blijft afgeven. Het is een Cambio spijkerbroek. Een hele dure dus. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik ben radeloos. Geef mij raad. Alles wordt blauw.
Help mij! Reactie infoteur, 31-10-2013
Hallo Corrie,

Heb je al geprobeerd de broek 1 nacht lang de laten weken in een emmer koud water met azijn?

Gr

Shannach (20 artikelen)
Laatste update: 13-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.