Yoga tegen lichamelijk ongenoegen

Yoga tegen lichamelijk ongenoegen Yoga is al eeuwenoud en in onze westerse cultuur inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Toch zien veel mensen yoga nog steeds alleen ter ontspanning en beweging of “iets in het alternatieve circuit” en dat is vooral jammer voor jezelf. Dat yoga ook speciale probleemgebieden van het lichaam aan kan pakken, weten niet zo heel veel mensen of ze maken er in ieder geval geen of zeer beperkt gebruik van. Dat het bij het “alternatieve circuit” wordt geschaard zal hier ongetwijfeld onderdeel van uitmaken.

Rugproblemen

Rugproblemen behoren tot de meest voorkomende problemen bij de mens. Is het niet de schouderpartij, dan toch zeker de onderrug. Soms is het genetisch bepaald dat de zwakke plek, die iedereen immers ergens in het lichaam heeft, de onderrug is. Maar de problemen met de onderrug worden ook vaak bepaald door een verkeerde houding. De houding die door huishoudelijk werk, werken in de tuin of een verkeerde zithouding is veroorzaakt, voelt vaak als verkramping. Deze verkramping is op te lossen met een yoga oefening.

Oefening

 • Ga gestrekt op de rug liggen en zorg er voor dat de ondergrond niet koud is.
 • Trek allebei de benen naar de borst op en laat de knieën naar buiten zakken. Zorg wel dat de voeten bij elkaar boven de grond blijven.
 • Leg nu de handen op de knieën op deze in de juiste positie te houden. Blijf stil liggen en adem diep naar de onderrug toe. Zorg dat je je concentreert op je onderrug en blijf diep ademhalen in deze positie. Langzaam voel je de spanning van de betreffende spieren afnemen.
 • Blijf zo even liggen en zodra de verkramping afneemt kan je de knieën bij elkaar doen, de voeten op de grond zetten en in alle rust overeind komen. Indien gewenst mag je deze oefening herhalen.

Rillerig

Soms kan je – ook zonder dat het echt koud is – rillerig zijn. Dit kan met een overactieve geest te maken hebben, maar kan ook met je weerstand te maken. Er zijn verschillende manieren voor om die rillerigheid weg te krijgen, maar met een yoga oefening kan je heel efficiënt bezig zijn.

Oefening

 • Ga rechtop staan en hoewel je je normaal kleiner probeert te maken als je het fris hebt, doe je dat nu niet.
 • Zet je benen stevig op de grond met een klein beetje ruimte er tussen en de armen langs het lichaam.
 • Haal nu geconcentreerd en diep adem. Laat je borstkas maar vooruit komen en bedenk dat al die ingeademde lucht nu door de aderen stroomt en je voorziet van warmte. Vanuit je borstkas pompt je hart het zuurstofrijke bloed door je lichaam tot de toppen van vingers, de tenen en het kruintje.
 • Tegelijkertijd begin je jezelf als het ware te bekloppen met je hand in de vorm van een vuist. Heel voorzichtig de ene arm “bekloppen” met de vuist en wissel af. Dan de voorkant van je lichaam, de schouders, de rug en langzaam buig je voorover naar je benen. Zorg wel dat je je blijft concentreren op je ademhaling. Als je je niet goed staande kunt houden, mag je een beetje leunen. Bij voorkeur niet gaan zitten.

Vermoeid

Iedereen is met enige regelmaat gewoon moe. Niets mis mee, maar in plaats van in een stoel te zakken en zo proberen de vermoeidheid uit het lijf te krijgen, kan je ook wat yoga oefeningen doen die je weer dat fitte gevoel geven. Bijkomend voordeel is dat het ook nog een sneller werkt.

Oefening

 • Trek je terug uit het “nu” en leef even in je eigen wereld. Voel je lichaam, en daarmee ook de vermoeidheid, en ga ontspannen in een rustige ruimte staan en concentreer je op lichaam.
 • De doorbloeding van het lichaam stimuleert het herstel en de doorbloeding stimuleer je ondermeer door jezelf goed uit te rekken. Begin daarmee en maak je lichaam groot, zo groot mogelijk. Spreid de armen en strek de benen. Doe dit afwisselend gedurende een minuut of wat.
 • Zijn je ogen ook vermoeid, leg dan je handen als schelpen op je ogen en verwarm ze met je palmen. De energie uit de handen zullen de ogen weer frisser laten voelen.
 • Het verfriste gevoel – waar je je lekker ontspannen bij kunt voelen – realiseer je door vanuit staande houding je armen zijwaarts steeds verder omhoog te brengen tot je handen boven je hoofd staan (dit doe je op een inademing). Verstrengel de vingers boven je hoofd en houdt dit even vast. Laat daarna de armen weer rustig omlaag gaan en langs het lichaam hangen. Herhaal dit tot je het frisse gevoel weer hebt.

Tot slot

Yoga is niet meer of minder dan een goede concentratie, de buitenwereld even op “non actief” kunnen zetten (en daarmee gericht op alleen jezelf zijn), bewustwording en het besef dat je lichaam alles zelf kan reguleren. Lichaam en geest bij elkaar houden en in contact houden, is iets wat je ook met yoga kunt leren. Je moet het alleen niet als een hype zien, iets wat interessant is of wat dan ook … je moet het echt gewoon voor jezelf doen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…
Gezondheid en herbronnenGezondheid en herbronnenEén van de belangrijkste kenmerken van onze maatschappij is een jachtig bestaan. Alles moet snel en vooruitgaan, zowel i…

Dr.Schüsslers celzouten en celzouttherapieDr.Schüsslers celzouten en celzouttherapieCelzouttherapie is een alternatieve behandeling, gegeven door een celzouttherapeut(e) of homeopaat waarbij het zelfherst…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.