Mindfulness in eten
Mindfulness wordt al langer gebruikt in het zogenaamde alternatieve circuit, waarbij je moet denken aan het op een als vanzelfsprekende manier accepteren van hetgeen zich aandient in het leven. Dit als tegenhanger van de automatische piloot die in met name de westerse cultuur geslopen is. Mindfulness in eten borduurt als het ware voort op deze gedachten. Hoe werkt het?
Wat is mindfulness als het over eten gaat?
Eigenlijk is het onderdeel van mindful leven en daar hoort de voeding natuurlijk bij. Maar om het over voeding te kunnen hebben, is het van belang om eerst je lijf te voelen, te ervaren. Alsof dit een vanzelfsprekend gegeven is, vindt menigeen dit onderwerp lachwekkend of op zijn minst bedenkelijk. Maar dat is het niet, want in de westerse cultuur zijn we steeds meer in het hoofd gaan leven en is het voor veel mensen niet als vanzelfsprekend dat ze het lijf voelen… echt voelen!
Om mindful met eten om te gaan, is het van belang om te beginnen met de basis… je lichaam. Beweeg en ervaar wat je voelt, sta bewust stil bij het moment dat je moet poepen en plassen. Dat klinkt wellicht vreemd, maar is het absoluut niet. Het is namelijk van belang om, behalve de theorie over voeding, ook te ervaren wat het met je doet. Soms is het graven in het geheugen wat bepaalde voeding met je gedaan heeft en vaak zijn mensen het ook snel weer kwijt. Een lijst met vragen en stevig graven in het geheugen wil nog wel eens helpen.
Denk ondermeer aan de volgende zaken:
- Wanneer had je voor het laatst een soort spierpijn en kwam dit van sporten of andere intensieve beweging?
- Is je ontlasting normaal, waarbij je niet hoeft te pushen maar het er ook niet als water uitloopt?
- Is je plas helder van kleur?
- Is er voeding waar je lichaam heftiger op reageert. Bijvoorbeeld kruidig eten of vettig eten?
- Zo ja, wat voel je dan in je lichaam en hoe ziet de ontlasting er daarna uit?
- Als je honger of dorst hebt, hoe reageert je lichaam (echt honger gevoel, beetje flauw, hoofdpijn etc.)?
- Negeer je wel eens je hongergevoel?
- Negeer je een gevoel van lekkere trek?
- Zo nee, wat doet dit daarna met je?
- Negeer je sowieso gevoel (algemene pijntjes, duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn, soepelheid lichaam, je spieren in algemeenheid)?
Bewustwording rond voeding
Als je de bewustwording van je lichaam en wat er allemaal in gebeurd in gang gezet hebt, is het van belang om dit vast te houden en als een soort tweede natuur te gaan ervaren. Zo maak je een begin met balans tussen voeding en wat je lichaam nodig heeft. “Trek” is zo gegeven wat alleen tussen de oren zit, terwijl “honger” iets is waar je lichaam om vraagt.
Dan is natuurlijk de volgende vraag hoe je om moet gaan met dat hongergevoel. Zomaar wat in de mond stoppen, als een “stiller” voor de honger of bewust kijken naar hetgeen je naar binnen haalt. Waarbij je moet denken aan producten die iets toevoegen aan het scala aan vitaminen en mineralen wat je dagelijks nodig hebt én dit in producten die je lekker vindt (tegen heug en meug eten, houdt uiteindelijk niemand vol). Bewust kijken wat je gaat eten, waarbij in grote lijnen de ‘schijf van vijf’ wel aangehouden mag worden. Toch moet je dit niet als vanzelfsprekend oppakken, want dan ga je weer op de automatische piloot.
Bijvoorbeeld koolhydraten zit in verschillende producten en krijgen we vaak meer binnen dan we opgebruiken. Dat wil zeggen dat als je denkt aan een broodmaaltijd, maar je hebt al koolhydraten uit andere voeding (bijv. een banaan), je ook iets anders kunt pakken. Heb je bijvoorbeeld je twee stuks fruit voor die dag al op? Zo niet, een dan bijvoorbeeld een bakje roodfruit, eventueel gecombineerd met wat magere yoghurt of kwark. Een lekker soepje met verse ingrediënten kan natuurlijk ook.
Geprepareerd eten
Als je toch met het bewustwordingsproces bezig bent, dan is het ook goed om voorzichtig te zijn met geprepareerd eten of op zijn minst te kijken naar de verpakking voor wat betreft de samenstelling. Veel geprepareerde producten (en daar liggen de supermarkten nu eenmaal mee vol) bevatten ingrediënten waar je helemaal niet op zit te wachten. Enkele sneetjes brood bevat al genoeg zout voor de dag, maar vaak wordt juist zout toegevoegd aan producten. Het gevolg is dat je teveel zout binnen krijgt en dar reageren mensen verschillend op, maar goed is in ieder geval niet. Verse producten zijn altijd veel beter, dan weet je exact wat je binnenkrijgt.
Tot slot
Dit wil overigens niet zeggen dat je als een bezetene moet gaan rekenen wat en hoeveel je binnen hebt gekregen, daar is het bewustwordingsproces rond je lichaam en voeding belangrijk voor. In grote lijnen weten wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren en vervolgens nadenken over wat je dagelijks naar binnen schuift, is belangrijker dan een telraam. Het moet lekker en in balans zijn en als jij je lichaam voelt en dat voelt goed en je reageert niet vreemd op de voeding die je bewust tot je neemt, heb je een belangrijke stap gezet naar mindful rond je voeding.