De geneeskracht van Indische gouden regen

De geneeskracht van Indische gouden regen De Indische gouden regen is een boom die niet al te hoog wordt; zo´n 18 meter. Hij kenmerkt zich door lange gele trossen met bloemen die naar beneden hangen. In Thailand wordt de boom als nationaal symbool beschouwd. Gouden regen komt voor in Pakistan, India en verder heel Zuidoost-Azië. De boom heeft medicinale eigenschappen. De belangrijkste aanwending is als laxeermiddel. Hiervoor kunnen meerdere delen van de boom worden gebruikt. Naast het feit dat hij medicinale eigenschappen heeft, wordt de boom in tropische landen als sierboom gebruikt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening Indische gouden regen / Bron: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening Indische gouden regen / Bron: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam voor Indische gouden regen is Cassia fistula. In het Nederlands wordt deze boom kassia of trommelstokkenboom genoemd. De vruchten worden pijpkassia genoemd.

Traditioneel gebruik

Zowel de zaden, bladeren als de bloemen zijn te gebruiken als laxeermiddel. Van de bloemen wordt een siroop gemaakt en van de bladeren een thee. De zoetige vruchten kun je zo opeten als laxeermiddel en ze worden ook vermengd met water opgedronken. Het zaad van de boom wordt met honing vermengd waardoor er een uitstekend middel ontstaat om hoest te behandelen. Het fruit en de bast van de boom worden aangewend om het immuunsysteem te versterken.

Traditioneel gebruik kassiawortel

De wortel werkt eveneens als laxeermiddel maar het gebruik ter zelfmedicatie van de kassiawortel wordt sterk afgeraden in de ayurveda, de Indiase traditionele geneeskunde. Onder leiding van een deskundige wordt de wortel gebruikt om verkoudheid en ademhalingsproblemen tegen te gaan. Daarnaast kan uit de wortel een middel worden gemaakt dat bij koorts wordt ingezet. Omdat de wortels van de Indische gouden regen het bloedsuikerniveau met 30% kan reduceren wordt het ingezet bij suikerziekte of diabetes mellitus type 2.

Bron: Jim Conrad, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jim Conrad, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Uitwendig gebruik kassia

De bast bevat veel looistoffen of tanninen en werd traditioneel gebruikt bij huidinfecties. De bladeren worden gestampt, geperst, of als pap bereid om een huidwond mee te behandelen. De wond kan ook met het sap van de bladeren worden gedept. Het blad heeft antibacteriële, antischimmel en antivirale werking. Het wordt onder andere aangewend bij pijn en zwellingen. Omdat de boom niet goed in West-Europa groeit wordt deze toepassing niet overgenomen in de westerse fytotherapie.

Werkzame stoffen pijpkassie

In de fytotherapie wordt eigenlijk alleen de vrucht gebruikt die pijpkassie wordt genoemd. Hierin zitten anthraceenderivaten zoals rheïne, en de sennosiden A en B. Verder bevat het saccharose, fructose, gom en pectine. In elke product van de kassia zitten weer andere gezonde stoffen. Zo zit in de wortel veel proanthocyanidinen en flavonoïden. In de bloem zit extra veel kaemferol, leucopelargonidine, rheïne, fistuline, alkaloïden en triterpenen. In de bast zit vooral oxyanthraquinone en dihydroxyanthraquinone. De bladeren bevatten voornamelijk epiafzelechine, epiafzelechin-3-O- glucoside, epicatechin, procyanidine, vitamine B2, biflavonoïden, triflavonoïden, rheïne, rheïneglucoside, sennoside A en B chrysofanol en physcion. In alle delen van de planten zitten polyfenolen maar in de bloemen en zaden het meest.

Bron: Jim Conrad, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jim Conrad, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Kassie bij verstopping

Ondanks de ruime verscheidenheid in medicinale aanwendingen in Zuidoost-Azië wordt kassia in het westen vrijwel alleen gebruikt als laxeermiddel. Het is een minder sterk minder als cassia senna. Het fruit van de Indische gouden regen bevordert de darmperistaltiek en zorgt ervoor dat de darm leeg wordt gemaakt. Hierdoor wordt het voornamelijk bij verstopping of constipatie gebruikt. Cassia senna kan de darm overprikkelen; je hebt er snel te veel van maar bij kassia is dat verschijnsel een stuk minder of helemaal afwezig. Doordat de vruchten goed smaken is het een prima middel voor kinderen. Om kassia te gebruiken als medicijn heb je er weinig van nodig. Het is veilig voor kinderen en zwangere vrouwen.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalKryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalOndanks dat Kryptopterus bicirrhis kleurloos is, is hij toch een echte blikvanger in het aquarium. De Glasmeerval is nam…
De Indische glasmeervalDe Latijnse naam van de Indische glasmeerval is Kryptopterus bicirrhis en behoort tot de familie van de echte meervallen…
Pangio kuhlii - Indische modderkruiperPangio kuhlii - Indische modderkruiperDe Indische modderkruiper, door beginners soms ook 'slangenvis' genoemd, zijn een leuke aanvulling op het vissenbestand.…
De geneeskracht van tamarindeDe geneeskracht van tamarindeTamarinde is een Indiase boomvrucht die veel in gerechten wordt gebruikt. Van oorsprong komt de boom uit India maar tege…
De geneeskracht van saffloerDe geneeskracht van saffloerSaffloer is een gele bloem van een distelsoort die wordt gewonnen om zijn bloemblaadjes die als goedkope vervanging van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bijesh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: wikimedia commons
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_goudenregen
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Cassia_fistula#Medical_use
 • http://www.ayurvedicnaturalhomeremedies.com/golden-shower-tree-or-cassia-fistula/
 • PDF: Phytochemical constituents of Cassia fistula
 • http://www.wisegeek.com/what-are-the-medical-uses-of-cassia-fistula.htm#didyouknowout
 • Afbeelding bron 1: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Jim Conrad, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Jim Conrad, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.