De geneeskracht van saffloer

De geneeskracht van saffloer Saffloer is een gele bloem van een distelsoort die wordt gewonnen om zijn bloemblaadjes die als goedkope vervanging van saffraan kunnen dienen. Saffloerolie is een prima olie om in de keuken te gebruiken. Er zit weinig geur of smaak aan zodat het geen pregnante bijsmaak in een salade heeft zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie. Saffloer heeft diverse medicinale eigenschappen. De belangrijkste werkzaamheid is dat het goed is om hart- en vaatziekten te voorkomen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening saffloer / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening saffloer / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam voor saffloer is Carthamus tinctorius. In het Nederlands wordt de plant ook valse saffraan genoemd omdat het dezelfde kleurgevende eigenschappen heeft als het peperdure kruid saffraan.

Gebruik geschiedenis saffloer

Saffloer is sinds oude tijden een traditioneel medicijn in delen van Azië, met name in China en Mongolië. In China werd saffloer gebruikt om pijn te bestrijden, het uitblijven van menstruatie te behandelen en als tonicum voor het bloed. Daarnaast werd het gebruikt om een foetus mee te kalmeren of dode foetus mee uit te drijven. Saffloer moet in de Chinese geneeskunde met mate worden gegeven aan zwangere vrouwen. In het antieke Egypte werd het gebruik als kleurstof; vele muren in piramiden zijn beschilderd met behulp van saffloer. Het heeft zeer lang als rode en gele kleurstof gediend, totdat men in de 19e eeuw overstapte op het gebruik van synthetische kleurstof. Ook werd in heel Noord Afrika een olie gemaakt op basis van saffloer waarop men ´s avonds olielampen brandde.

Werkzame stoffen saffloer

Van saffloer wordt met name het zaad gebruikt en de saffloerolie die daaruit wordt gewonnen. De plant bevat relatief veel van het onverzadigde basis omega 6 vetzuur. Daarnaast bevat het mono-onverzadigde omega 9 vetzuur. Sommige gecultiveerde saffloersoorten kunnen 79% oleïnezuur of omega 9 bevatten.

Saffloerolie werkt cholesterolverlagend

Diverse onderzoeken wijzen uit dat saffloerolie goed is bij hart- en vaatziekten. Het zou cholesterolverlagend werken. Daarnaast helpt saffloerolie het natuurlijk immuunsysteem van het lichaam, en helpt het zo hart- en vaatziekten voorkomen. Een belangrijk deel van de oorzaak van toename van hart- en vaatziekten in de westerse wereld is gelegen in het feit dat we in de afgelopen jaren steeds meer bewerkte oliën zijn gaan gebruiken waaruit essentiële voedingsstoffen missen. De effecten van het overstappen op saffloerolie zijn in een patiënt met verhoogd cholesterolgehalte na acht weken meetbaar. Men moet ongeraffineerde saffloerolie van koude persing gebruiken.

Bron: Pseudoanas, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Pseudoanas, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Saffloerolie, koud of warm

Je kunt saffloerolie niet verhitten omdat dan de voedingswaarde drastisch daalt. Het hoge aantal meervoudige onverzadigde vetzuren is daar verantwoordelijk voor. Echter, er zijn hybriden van de saffloerplant gemaakt die een hoger gehalte aan oliezuur bevatten. Olie van deze soort zou wel eenmalig kunnen worden verhit.

Saffloer, goed bij diabetes

Uit een onderzoek uit 2012 van de Isfahan universiteit in Iran blijkt dat saffloer een zeer goed medicijn zou kunnen zijn bij diabetes. Uit het onderzoek blijkt dat het even goed werkt als glibenclamide, een antidiabetesmedicijn. De eilandjes van Langerhans, die insuline produceren, bleken vergroot na inname en de insulineniveaus in het bloed waren hoger zodat de bloedsuikerspiegel beter werd gereguleerd.

Saffloerolie helpt bij gewichtsverlies?

Bron: Pseudoanas, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Pseudoanas, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De Amerikaanse voedingsspecialist Louise Anne Gittleman raadt aan om dagelijks twee eetlepels saffloerolie te eten. Ze claimt dat mensen die ze in behandeling nam afvielen van twee eetlepels saffloerolie per dag, terwijl er aan de rest van hun dieet weinig veranderde. Dat zou te maken kunnen hebben met dat saffloerolie een positieve werking heeft bij diabetes; zodat er minder koolhydraten worden omgezet naar vet. Een andere mogelijkheid is dat de olie ervoor zorgt dat het hongergevoel langer uitblijft zodat je minder snel geneigd bent om te snacken. Overigens is deze methode niet wetenschappelijk onderzocht.

Saffloerolie voor de huid

Saffloerolie is uitstekend geschikt voor uitwendig gebruik. De olie laat zich goed uitsmeren over de hele huid en heeft een huidverzorgende functie. Het wordt met name ingezet bij droge huid en eczeem.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Saffloer meer dan kleurstofSaffloer meer dan kleurstofBladeren iets stekelig getand, gele naar oranjerood verkleuren­de bolvormige bloemhoofdjes, zo ziet de saffloer, Cartham…
De geneeskracht van saffraanDe geneeskracht van saffraanSaffraan zijn de stampertjes van de saffraankrokus. Saffraan wordt sinds lang in Arabische landen geteeld; de saffraankr…
Saffraan, het rode goudSaffraan is het duurstre kruid ter wereld en wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. Saffraan wordt gemaakt van de s…
Ontstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenOntstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenDiverse risicofactoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn inmiddels algemeen bekend. Dit zijn bijvoorbeeld d…

De geneeskracht van Indische gouden regenDe geneeskracht van Indische gouden regenDe Indische gouden regen is een boom die niet al te hoog wordt; zo´n 18 meter. Hij kenmerkt zich door lange gele trossen…
De geneeskracht van duizendguldenkruidDe geneeskracht van duizendguldenkruidDuizendguldenkruid is een mooie laagblijvende plant met roze bloemetjes die van nature voorkomt in Europa, Azië en Noord…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pseudoanas, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Boek: Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Boek: het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://de.wikipedia.org/wiki/F%C3%A4rberdistel
  • Goed bij diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23267403
  • http://www.healthline.com/natstandardcontent/safflower
  • Gewichtsverlies: http://www.livestrong.com/article/315469-carthamus-tinctorius-for-weight-loss/
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Pseudoanas, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Pseudoanas, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.