Wat is etherische olie?

Wat is etherische olie? Etherische olie komt van planten. Het wordt ook wel vluchtige olie of essentiële olie genoemd. Tegenwoordig is er synthetische etherische olie te koop maar die heeft geen werkzaamheid; het ruikt alleen aardig. Als je etherische olie wilt gebruiken om zijn medicinale werkzaamheden, tot de verbeelding sprekende aromatische weldaden of om naar de juiste balans in jezelf te zoeken, gebruik dan altijd etherische olie op natuurlijke basis. Niet alle planten bevatten etherische olie. Sommigen zeggen dat slechts 1% van de soorten in het plantenrijk beschikt over etherische olie terwijl anderen denken dat 30% van de planten beschikt over etherische olie. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Verschil tussen etherische olie en essentiële olie

Etherische olie wordt soms essentiële olie genoemd. Dat gebeurt in ieder geval in Engelstalige landen. Het woord essential oil komt van essence, en dat betekent extract. Als je in het Nederlands spreekt van essentiële olie terwijl je etherische olie bedoelt, maak je een anglicisme. In het Nederlands betekent essentiële olie iets heel anders; dat is een bestanddeel van olie dat geschikt is voor consumptie zoals hennepolie of olijfolie. Essentiële olie is omega 3 of omega 6 vetten. Als je zelfs research wilt doen over etherische olie, let dan op dit verschil in betekenis in Engelstalige artikels. Het is belangrijk om te begrijpen dat er vrijwel geen etherische oliën bestaan die je via de mond kan innemen, terwijl essentiële omega 3 en 6 vetzuren juist volop in maaltijden worden gebruikt.

Mengen met basisolie of draagolie

Etherische olie worden gebruikt door ze te vermengen met een basisolie zoals amandelolie of jojoba-olie. Dat komt omdat een pure etherische olie te sterk is voor de huid. Door etherische olie met een basisolie, ook wel draagolie genoemd, te mengen en in een flesje te doen maak je zelf een olie die je regelmatig kunt gebruiken. Je kunt op deze manier een olie maken die bij jouw situatie past. Een andere manier om etherische olie te gebruiken is om het in een bad te doen. Daarnaast kun je er een stoombad mee bereiden.

Aromatherapie

Etherische olie wordt gebruikt in de aromatherapie. De aromatherapie gebruikt etherische olie om lichaam en geest in balans te brengen en te verzorgen. Baden, stoombaden en inwrijven op de huid zijn drie manier om etherische olie te gebruiken. In enkele gevallen kun je zelfs aromatherapie toepassen door aan een flesje met etherische olie te ruiken. Een etherische olie gebruiken kun je eenvoudig zelf leren.

Verschillende soorten etherische olie

Er zijn verschillende soorten etherische oliën. De olie wordt altijd uit planten gehaald, maar uit verschillende delen van planten. Het kan uit de wortels, hout, bladeren, bloemen, zaden en vruchten worden onttrokken. Er zijn verschillende redenen waarom planten etherische olie aanmaken. Planten leven in symbiose met het insectenrijk. Sommige planten maken een geurstof aan die een bepaald insect ook gebruikt; hierdoor lokken ze insecten. Op deze manier foppen ze het insect en de plant wordt bevrucht doordat het insect in de bloem meeldraden en stampers aanraakt. Een ander feit is dat etherische oliën juist insecten kunnen afschrikken zodat ze niet gaan eten van de plant. Ook is het zo dat een plant zich weert tegen schimmels en bacteriën door speciale etherische oliën aan te maken. Verder zou je kunnen denken dat de mens in een symbiose leeft met planten doordat planten geneeskrachtige etherische oliën aanmaken die voor mensen belangrijk zijn. Diverse geneesplanten beschikken over etherische oliën.

Productie etherische olie

Voor de productie van een liter lavendelolie is 500 kilo lavendel nodig. Voor een druppel etherische rozenolie zijn 50 tot 100 rozen nodig. Dat is erg veel. Je snapt gelijk waarom etherische olie vrij duur kan zijn. Gelukkig heb je er maar weinig van nodig en zit het in kleine flesjes zodat de prijs meevalt. Het is erg arbeidsintensief om etherische olie te maken. Het komt vaak uit landen waar de arbeidskrachten goedkoop zijn. Overigens wordt lavendel veel in Frankrijk en Groot-Brittannië gekweekt, dat zijn westerse landen waar productiekrachten relatief duur zijn. Dus die vlieger gaat niet altijd op.

Waarvoor worden etherische oliën gebruikt?

Er zijn globaal genomen zes categorieën producten waarvoor etherische olie wordt gebruikt:
 • Parfumerie,
 • Smaakstoffen,
 • Geurstoffen,
 • Cosmetische producten,
 • Farmaceutische producten,
 • Aromatherapie.

Van deze zes manieren om etherische oliën te gebruiken is aromatherapie de minst aangewende gebruiksvorm, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Slechts 5 tot 10 procent van de wereldwijd geproduceerde etherische oliën wordt aangewend voor aromatherapie. Het meest wordt etherische olie gebruikt voor het bereiden van parfums. Daarnaast zijn veel etherische oliën smaakstoffen. Eerder in dit artikel staat dat je etherische olie nooit moet doorslikken en dat klopt. Maar een zeer minieme hoeveelheid wordt wel gebruikt bij de bereiding van voeding. Zo wordt chocolade vaak gemengd met pepermuntolie of citrusolie. Verder zit er etherische olie in dranken, tafelzuur en sauzen. Etherische olie kan als geurstof verwerkt zijn in een waspoeder, schoonmaakmiddel, massageolie of luchtverfrisser. Kamfer, eucalyptus en pepermunt zijn de meest gebruikte etherische oliën in de cosmetica. In tandpasta, wrijfmiddelen en crèmes kunnen etherische oliën zitten.

Aromatherapie: baden

Je kunt extra ontspannend baden door gebruik te maken van een etherische olie. Het is aan te raden om maximaal vier druppels etherische olie van één soort te gebruiken of drie druppels van twee soorten olie. Een goede ontspannende combinatie is drie druppels lavendel en drie druppels sandelhout. Je laat de druppels eenvoudigweg op het wateroppervlak vallen en haalt vervolgens je hand door het bad om de olie ´los´ te maken. Je kunt de olie ook eerst vermengen met 20ml melk; dat wordt speciaal aangeraden voor mensen met een gevoelige huid. In plaats van een gewoon bad kun je ook een voetbad nemen. Etherische olie van kruidnagel is alleen geschikt voor een voetbad.

Aromatherapie: Inhalatie

Inhalatie van etherische oliën wordt met name gedaan om de luchtwegen te openen. Het helpt bij verstopte neus- en bijholten, griep en verkoudheid. Je vult een kom met kokend water en voegt er twee druppels eucalyptusolie en twee druppels tea tree olie aan toe. Vervolgens pak je een handdoek en spreid je deze over je hoofden inhaleer je gedurende 15 tot 20 minuten de aroma´s van de omhoog stijgende damp. Als je een bril hebt of contactlenzen draagt moet je deze eerst afdoen want anders gaan de brillenglazen beslaan of de lenzen irriteren.

Aromatherapie: Verdamping

Er zijn twee manieren om etherische olie te verdampen. Ten eerste is er de keramische verdamper. Deze werkt doordat een waxinelichtje een schaaltje verwarmt waarop de etherische oliedruppels worden gedaan. Een andere manier is een elektrische verdamper. Als je deze gebruikt dien je de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen. Een verdamper geeft het hele huis een prettig aroma. Je kunt ervoor kiezen om nare luchtjes te verdrijven. Dat doe je bijvoorbeeld met een citroenoliearoma. Je kunt ook een stemming creëren die bij je past door een andere etherische olie te gebruiken. Gebruik of vier druppels van één olie of twee oliesoorten met van elk drie druppels.

Aromatherapie: Massage

Je kunt een massage een extra tintje geven door een etherische olie te gebruiken die goed bij de persoon past die gemasseerd wordt. Belangrijk is om de etherische olie te verdunnen. Je kunt tien druppels etherische olie verdunnen met 20ml jojoba, amandel-, of druivenpitolie. Kinderen en ouderen hebben de helft minder etherische olie nodig omdat hun huid dunner is. Als je te weinig olie hebt om het hele lichaam te masseren, doe dan gewoon 20 druppels op 40ml olie, het dubbele dus.

Veiligheid van gebruik etherische oliën

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten tijdens het gebruik van etherische olie. Lees deze veiligheidswaarschuwingen door voor je iets gaat gebruiken; misschien is één van onderstaande situaties van toepassing op jou. Gebruik van etherische oliën doe je nooit inwendig omdat het geconcentreerde stoffen zijn die bij overvloed inwendige schade kunnen aanrichten.
 • Wie zwanger is of borstvoeding geeft doet er verstandig aan de etherische olie die op de huid gewreven wordt extra te verdunnen. Het inwendig gebruiken ven etherische olie moet je te allen tijde nalaten maar zwangere vrouwen moeten dit helemaal uit hun hoofd laten.
 • Etherische olie breng je nooit onverdund aan op de huid, meng het altijd met druivenpitolie, amandelolie of jojobaolie. Als je geen gevoelige huid hebt kun je een uitzondering maken voor lavendelolie en tea treeolie; hiervan kun je twee druppels op een wattenschijfje doen en het vervolgens op de huid aanbrengen.
 • Etherische oliën uit citrusvruchten zoals bergamot, grapefruit, sinaasappel, citroen en mandarijn kunnen allergische reacties op de huid veroorzaken als ze in aanraking komt met de zon. Zorg ervoor dat je 12 uur na het insmeren van deze oliën niet met zonnestralen in contact komt.
 • Etherische rozemarijnolie moet je niet gebruiken als je last hebt van hoge bloeddruk; het is namelijk een stimulerend middel.
 • In dat geval is het beter om ylangolie of lavendelolie te gebruiken.
 • Rozemarijnolie kan de frequentie van epilepsie verhogen. Neem dat dus niet als je lijdt aan epilepsie. Epilepsiepatiënten nemen liever kalmerende oliën zoals neroli, sandelhout, sinaasappel,. Tijdens een epilepsie-aanval moet je geen etherische olie gebruiken. Als je geen aanval hebt, kun je een etherische olie gebruiken voor een bad, stoombad of massage.
 • Baby´s en kinderen hebben een dunnere huid. Overigens is dat de reden dat kinderen sneller eczeem krijgen. Het is daarom van belang vooral baby´s niet eindeloos in bad te stoppen en in te smeren met farmaceutische producten; deze handelswijze kan eczeem triggeren. Ook met etherische olie moet veel matiger worden omgegaan. Bij baby´s tot twee jaar gebruik je één druppels Roomse kamille, rozen of lavendelolie op 20 ml amandelolie. Kinderen van twee tot 10 jaar moeten de helft van de doseringen gebruiken die voor volwassenen gelden. Op het flesje etherische olie wat je in de winkel koopt staat precies de dosis en waar het voor dient.
 • Kinderen boven de 10 kunnen dezelfde dosering krijgen als volwassenen.
 • Mensen die ouder zijn hebben soms een doorschijnende huid. Voor hen geldt dat alle etherische oliedoseringen door de helft moeten worden gedaan.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
Acne en vette huid, behandeling met etherische olieAcne en vette huid, behandeling met etherische olieWat kun je doen tegen acne? Voor de behandeling van acne of een vette onzuivere huid zijn etherische olien ideaal. Bij r…
Etherische olie, wat is dat?Etherische olie, wat is dat?In veel huishoudens zijn allerlei flesjes met etherische oliën of aromatische oliën te vinden. Aan deze etherische oliën…

Amanprana: waar te koop?Amanprana: waar te koop?Amanprana produceert verschillende producten die goed zijn voor mens en milieu en vrij van chemicaliën. Het bekendst zij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: HBILICE, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Etherische_olie
 • Handboek voor etherische oli, Jennie Harding
 • Boek: gezond met natuurlijke antibiotica Wolfgang Möhring
 • Afbeelding bron 1: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.