De geneeskracht van jasmijn

De geneeskracht van jasmijn Jasmijn of gewone jasmijn groeit oorspronkelijk in de Kaukasus, Noord-Iran, Pakistan, Afghanistan, het Himalayagebergte en West-China. Het is een populaire tuinplant omdat hij lekker geurende bloemen heeft. De bloemetjes van de jasmijn zijn eetbaar. Deze altijd groen blijvende klimplant groeit prima in het zeeklimaat van West-Europa, dus ook in België en Nederland. Jasmijn produceert een etherische olie die met recht de koning der oliën mag worden genoemd omdat hij een ongeëvenaard lekker aroma verspreidt. Het is logisch dat het een medicijn is in de aromatherapie. Ook in de fytotherapie geldt jasmijn als gewaardeerd medicijn. Het wordt onder andere gebruikt als afrodisiacum en als middel om de moedermelkproductie te verhogen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening jasmijn / Bron: Botanical Magazine, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening jasmijn / Bron: Botanical Magazine, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Etherische jasmijnolie

In elk jasmijnbloemetje zit een heel klein beetje etherische olie. Honderden bloemen bij elkaar maken een druppel olie. Dat maakt jasmijnolie tot de meest dure en exclusieve olieproducten. Voor het bereiden van sommige gerechten wordt jasmijnolie gebruikt. Deze olie geurt voor de gewaarwording van de meeste mensen met een heerlijk aroma. Het wordt ingezet bij depressie en stress en sommige ademhalingsmoeilijkheden. Daarnaast kan alleen al het ruiken van deze olie als afrodisiacum werken. Het wordt bij allerlei soorten sexuele problemen ingezet zoals frigiditeit.

Jasmijn in de volksgeneeskunde

In de volksgeneeskunde werden de blaadjes van jasmijn gebruikt als pijnstiller. In deze blaadjes zit salicylzuur, wat ook in aspirine zit. Er werd wat jasmijnbladsap op de plek aangebracht. Het volksgeneeskundige gebruik is daarom zo gek nog niet. De
Jasmijnverkoopster in India / Bron: PlaneMad, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jasmijnverkoopster in India / Bron: PlaneMad, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
blaadjes werden ook gebruikt bij loopoor en likdoorns. De wortel wordt gebruikt om ringworm, een besmettelijke huidschimmelziekte mee te bestrijden. Het meest worden de eetbare bloemen gebruikt. De bloemen worden van oudsher aangewend om hun afrodiasiacwerking en hun moedermelkbevorderende werking. Daarnaast is de jasmijnbloem een antibacterieel medicijn, wordt het gebruikt om krampen mee te behandelen en is het een tonicum voor het hele lichaam.

In India gebruikt men liever kettingen van jasmijnbloemen dan parfum.

Geschiedenis gebruik jasmijn

Dioscorides, pionier der geneeskunde en kruidenwetenschap uit de eerste eeuw van onze jaartelling, kende de jasmijnplant al. Hij beschreef hoe de Perzen hun huis ontsmetten met de geur van deze olie terwijl de woonvertrekken tegelijkertijd een behaaglijke geur kregen. Boeddhistische monniken in Benares gebruikten de bladeren en de wortel om een middel mee te bereiden bij brandwonden. Van de bloemen werd een aftreksel gemaakt waarmee de ogen konden worden gewassen.

Chameli Ka Tel, Indiase sesamzaadolie met jasmijnaroma

Jasmijn wordt het meest gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde. In India gebruikt men niet snel een parfum maar liever lekkere geurende bloemen, waar de jasmijn er één van is. In de ayurveda laat men in totaal 100 kilo jasmijn bloemen intrekken op 40 kilo sesamzaad. Dat proces duurt vijf dagen waarbij elke nacht om de drie uur de bloemen en de zaden omgehusseld worden. De geur van jasmijn trekt op deze manier in de sesamzaden. Vervolgens perst men een olie van dit sesamzaad welke een groene kleur heeft. Met deze olie wordt een hoofd- en lichaamsmassage uitgevoerd. Deze olie wordt in India Chameli Ka Tel genoemd.

Werkzame stoffen

In de fytotherapie wordt alleen de bloem gebruikt om zijn medicinale eigenschappen. Hier zitten meer dan 100 werkzame stoffen. Hier staan alleen de belangrijkste: etherische olie met linalool, linalylacetaat, benzylacetaat en het keton jasmon. Deze laatst genoemde stof verspreidt de heerlijke geur.

Jasmijn als afrodisiacum

Jasminum officinale / Bron: C T Johansson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jasminum officinale / Bron: C T Johansson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Jasmijn wekt de geslachtsdrift op. Als je een geliefde wilt verleiden kun je vier druppels etherische jasmijnolie verdampen middels een keramische verdamper waar een waxinelichtje in gezet kan worden. Mocht de verleidingsplannen niet lukken dan ruikt in ieder geval je huis lekker en is de lucht van bacteriën ontdaan. Vrouwen die leiden aan frigiditeit, het zich onthouden van seksueel verkeer zouden na inademing van de jasmijngeur sneller verliefd worden en eerder geneigd zijn tot het liefdesspel.

Jasmijn is een veilig middel.

Jasmijn bij depressiviteit

Jasmijn zou een depressiviteit verdrijven. Wie last heeft van gespannenheid zou door jasmijnoliegeur tot rust kunnen komen. Voor dit doel kun je enkele druppels etherische jasmijnolie mengen met gewone massageolie en vervolgens je laten masseren. Masseren is op zich al rustgevend en in combinatie met jasmijnolie kan het rustgevende effect versterkt worden.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterjasmijn met haar prachtige gele bloemenWinterjasmijn met haar prachtige gele bloemenOver jasmijn bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat daarmee de boerenjasmijn wordt bedoeld, terwijl de…
De mooie Arabische jasmijnDe mooie Arabische jasmijnDe meeste mensen kennen de jasmijnplant wel, een plant met donkergroen blad en mooie sierlijke witte bloemen. Daarnaast…
De jasmijn is een bloem vol geur en romantiekDe jasmijn is een bloem vol geur en romantiekDe Jasmijn struik kennen we in Nederland met heerlijk geurende bloemetjes die in mei en juni bloeien. Gaan we naar de la…
Chocolade, een afrodisiacum?Chocolade, een afrodisiacum?Chocolade heeft al eeuwen de legendarische reputatie een krachtig afrodisiacum te zijn. Maar wat is daar nu allemaal van…

De geneeskracht van witte dovenetelDe geneeskracht van witte dovenetelDe witte dovenetel komt van oorsprong voor in West-Azië en heel Europa. In Noord-Amerika, IJsland en Nieuw Zeeland is di…
De geneeskracht van Amerikaanse blauwe irisDe geneeskracht van Amerikaanse blauwe irisDe Amerikaanse iris komt van oorsprong alleen voor in Noord-Amerika en groeit graag in weilanden, moerassen en langs de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Watsilchum, Pixabay
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: Wikimedia commons
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Jasminum_officinale
  • Afbeelding bron 1: Botanical Magazine, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: PlaneMad, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: C T Johansson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.