De geneeskracht van Amerikaanse blauwe iris

De geneeskracht van Amerikaanse blauwe iris De Amerikaanse iris komt van oorsprong alleen voor in Noord-Amerika en groeit graag in weilanden, moerassen en langs de waterkant. In sommige delen van Europa, zoals in Zuid-Duitsland, is de plant verwilderd. Hij wordt ook wel blauwe Iris genoemd, naar zijn blauw-paarse kleur. Het is een meerjarige plant die ongeveer 80 centimeter hoog kan worden en doet het goed als sierplant. De plant is oneetbaar en zelfs het sap van de steel kan huiduitslag veroorzaken maar toch heeft de Amerikaanse iris medicinale kwaliteiten. Het wordt voornamelijk ingezet om het bloed te zuiveren en gezwollen lymfeklieren mee te behandelen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Irissen / Bron: Quebec government, Wikimedia Commons (CC0)Irissen / Bron: Quebec government, Wikimedia Commons (CC0)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam van Amerikaanse iris is Iris versicolor. In het Nederlands wordt de plant ook wel Amerikaanse blauwe iris, Amerikaanse blauwe lis, Baardloze iris en Violenkruid genoemd.

Gebruik door de indianen

De Amerikaanse iris is een gifplant. De Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika, gebruikten deze plant om braakneigingen op te wekken en ontlasting versneld het lichaam te doen verlaten. Dit zijn reacties van het lichaam als ze in aanraking met een gifstof komen maar het kan medicinaal worden gebruikt als men iets anders giftigs heeft gegeten; dan is snel uitbraken potentieel een levensreddende handeling. De Indianen gebruikten een papje van de wortel van deze iris uitwendig om zweren, bijvoorbeeld op het been, mee te behandelen. Ook werd de wortel gekookt en waste men een been met het kookvocht om van zweren af te komen.

Een officieel medicijn

Momenteel is de Amerikaanse iris vastgelegd als officieel medicijn in de United States Pharmacopoeia. Het is een belangrijke bron om een vochtafdrijvend middel van te maken. De glycoside iridine is de werkzame stof in Amerikaanse iris. Naast een vochtafdrijvend middel wordt deze plant ingezet bij klierziekte, syfilis en huidirritaties. Daarnaast is de blauwe iris een medicinaal middel in de homeopathie. Hieronder staan de aanwendingen van deze mooie bloemsoort in de fytotherapie.

Werkzame stoffen

Voor medicinale doeleinden wordt alleen de wortelstok van Amerikaanse iris gebruikt. Deze stok bevat veel van de glycoside iridine of irisine. Dat is de belangrijkste werkzame stof. Verder bevat het etherische olie zoals fufural, de organische zuren salicylzuur en isoftaminezuur, laurinezuur, fytosterolen, resinen en gom.

Iris versicolor bij huidziekten

Amerikaanse blauwe lis is een alterativum. Dat wil zeggen een bloedzuiverend middel. Ook werkt het ontstekingswerend. In de fytotherapie wordt iris versicolor om deze medicinale werkingen ingezet bij de volgende indicaties:
  • Acné,
  • Eczeem,
  • Psoriasis,
  • Herpes.

Iris versicolor voor de lymfeklieren

Iris stimuleert het lymfesysteem. De lymfeklier is eigenlijk geen klier maar een opslagplaats van witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn cellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteen. Wanneer er een ontsteking plaats vindt in het lichaam zullen de dichtbij gelegen lymfeklieren opzetten. Deze gezwollen lymfeklieren kunnen met iris versicolor in balans worden gebracht. In de fytotherapie wordt de Amerikaanse blauwe iris ingezet bij de volgende indicaties:
  • Slechte lymfecirculatie
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Ontstoken lymfeklieren

Iris versicolor doet gifstoffen afvoeren

De Amerikaanse blauwe lis is galdrijvend. In het verlengde daarvan is het een tonicum voor de lever; het verbetert de leverfunctie. Doordat er meer gal beschikbaar is voor de lever kan de lever zijn functie beter uitoefenen. Daarnaast werkt het urinedrijvend, laxerend en zweetdrijvend. Hierdoor zullen gifstoffen het lichaam sneller verlaten. Om deze medicinale redenen wordt iris versicolor als fytotherapeutisch medicijn ingezet bij de volgende indicaties:
  • Constipatie
  • Huidziekten door leveraandoeningen
  • Reinigingskuren
  • Reumatische aandoeningen

Uitwendig gebruik iris versicolor

Behalve bovengenoemde inwendige toepassingen is er een aantal indicaties waarbij iris versicolor uitwendig kan worden ingezet. Een afkooksel van de wortels, zoals de Indianen het deden, kan als omslag worden gebruikt of de huid kan ermee
Irissen / Bron: Dlanglois, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Irissen / Bron: Dlanglois, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
gewassen worden. Het wordt ingezet bij:
  • Reumatische pijnen
  • Kneuzingen
  • Wonden
  • Huidziekten

Dosis en veiligheid

Hieronder staan drie verschillende manieren om de therapeutische dosis tot je te nemen.
  • Driemaal per dag een afkooksel van 0.5 tot 2 gram of 1 koffielepel dat je 15 minuten zachtjes laat doorkoken.
  • Driemaal per dag 1 ml tinctuur 1:5, 40%.
  • Driemaal per dag 0.6ml tot 2ml vloeibaar extract (1:1 in 45%).
Verse iriswortel kan bij te grote inname leiden tot misselijkheid, braken, krampen, kolieken, grote aandrang tot stoelgang. Het moet beslist niet worden ingenomen als er sprake is van aandoeningen aan de maag- en darmslijmvliezen. Bij zwangerschap mag het niet worden ingenomen. De verse wortel kan de huid irriteren.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kleur van de ogenDe kleur van de ogenDe ogen weerspiegelen de ziel, wordt nogal eens gezegd. De kleur speelt hier vaak onbewust wel degelijk een rol bij. De…
recensieIris - Een Film over AlzheimerDe film Iris uit 2001 is het bijzondere verhaal over wat de ziekte Alzheimer met iemand doet. Extra bijzonder is het fei…
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…
Zeldzame oogkleuren bij de mensZeldzame oogkleuren bij de mensOnze ogen zijn misschien wel het mooiste deel van ons lichaam en komen voor in de meest aantrekkelijke kleuren welke kun…

De geneeskracht van jasmijnDe geneeskracht van jasmijnJasmijn of gewone jasmijn groeit oorspronkelijk in de Kaukasus, Noord-Iran, Pakistan, Afghanistan, het Himalayagebergte…
Zonnebloempitten als medicijn in de fytotherapieZonnebloempitten als medicijn in de fytotherapieDe zonnebloempit wordt gebruikt als fytotherapeutisch medicijn. Zonnebloempitten zijn een dagelijkse, waardevolle verrij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dlanglois, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: Wikimedia commons
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Iris_versicolor
  • http://botanical.com/botanical/mgmh/i/iriver11.html
  • http://scu.edu.au/scps/index.php/121/
  • Afbeelding bron 1: Quebec government, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 2: Dlanglois, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.