Zonnebloempitten als medicijn in de fytotherapie

Zonnebloempitten als medicijn in de fytotherapie De zonnebloempit wordt gebruikt als fytotherapeutisch medicijn. Zonnebloempitten zijn een dagelijkse, waardevolle verrijking van de maaltijd. Slechts enkele eetlepels van deze pitjes door sla, muesli, rijstgerecht zijn voldoende om te kunnen genieten van de brede geneeskrachtspectrum van deze culinaire lekkernij. Zonnebloempitten staan niet alleen in hun medicinale aanwending in de fytotherapie. Tientallen zaden, noten, groenten- en fruitsoorten hebben geneeskrachtige capaciteiten. Zonnebloempitten zijn met name goed bij reuma en aderverkalking. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Schilderij van Van Gogh met 12 zonnebloemen, elk in een andere fase / Bron: Vincent van Gogh, Wikimedia Commons (Publiek domein)Schilderij van Van Gogh met 12 zonnebloemen, elk in een andere fase / Bron: Vincent van Gogh, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving zonnebloem

De Latijnse naam van zonnebloem is Helianthus annuus. Het eerste deel van deze naam bestaat uit twee Latijnse woorden: helios, wat zon betekent en anthos, wat bloem beduidt. Linnaeus gaf de plant de naam annuus omdat dit betekent: eenjarig. Uiteraard is de zonnebloem een eenjarige plant. In de meeste talen betekent deze plant zonnebloem, in het Engels is het sunflower en het Duits spreekt over een Sonnenblume.

Werkzame stoffen

Zonnebloempitten bestaan voor 30 tot 50% uit vette olie. Weer 55 tot 70% hiervan is het meervoudige onverzadigde vetzuur omega 6. Rond de 14 tot 35% bestaat uit het enkelvoudige onverzadigde vetzuur omega 9. Het percentage hangt af van de hybridesoort die gebruikt wordt om de pitjes te winnen. Voor de rest bevat het zonnebloempitje vitamine A, D, E, en B1. Het bezit de volgende mineralen: calcium, zink, kalium, ijzer, seleen en fosfor. Verder zitten er lecithinen in en de fytosterolen betasitosterol, stigmasterol en evenasterol. Ook heeft het de beschikking over eiwitten, koolhydraten en voedingsvezels.

Snacktip: zonnebloempitten

Je kunt ´s avonds een schaaltje zonnebloempitten met een lepeltje op tafel zetten als goed vullende en gezonde avondsnack. Leer je gasten aan om een lepeltje pitjes in de hand te legen om vervolgens de hand naar de mond te brengen en de zonnebloempitjes erin te deponeren. Dat is beschaafder dan in een bakje met nootjes of pitjes graaien. De pitjes zijn een uitstekende eiwitbron; ze beschikken over alle plantaardige eiwitten behalve lysine. Verder zijn vooral de essentiële vetzuren supergezond, hoewel sommige experts erop wijzen dat we te veel omega 6 binnen krijgen en te weinig omega 3. Maar dat is geen reden om de zonnebloempit te mijden.

Zonnebloempitten bij reuma

Zonnebloempitten hebben ontstekingswerende eigenschappen. Dat komt met name door methionine en SAM of S-AdenomylMethionine. Omdat er fenylanine inzit, hebben de zonnebloempitjes zelfs een licht pijnstillend effect. De ontstekingsremmende en pijnstillende werking zorgen ervoor dat de zonnepit ideaal is voor een dieet tegen reuma is. Een ander onderdeel van zo´n dieet is kaneel.

Het aminozuur arginine is net als zink belangrijk voor de spermaproductie. In zonnebloempitten zit veel arginine. Daarom zijn deze zaadjes goed voor de productie van mannelijk zaad.

Zonnebloempitten bij aderverkalking

Ongeraffineerde zonnebloemolie die van eerste koude persing wordt kregen, extra vierge zonnebloemolie, werkt als een atherogeen; een middel wat de ontwikkeling van aderverkalking
Uitgebloeide zonnebloemen / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Uitgebloeide zonnebloemen / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
een halt toeroept. Het onverzadigde oliezuur wat in de zaadjes huist is vooral verantwoordelijk voor deze werking. Vrije radicalen kunnen namelijk niet makkelijk oliezuur laten oxideren. Om deze reden is extra vierge zonnebloemolie een must voor iedereen die lijdt aan hart- en vaatziekten of hartproblemen wilt voorkomen.

Ongeraffineerde zonnebloemolie kan helpen bij multiple sclerose.

Gebruik het koud

Je kunt in zonnebloemolie bakken maar dan neemt het aantal fytonutriënten bijzonder af. Koud gebruik van zonnebloemolie garandeert het behoud van vitaminen, lecithinen, fytosterolen en allerlei andere voedingsstoffen. Als de olie wordt verhit ontstaan er minder gezonde vetzuren maar je zou het kunnen gebruiken in plaats van margarine, omdat daarin alleen maar slechte vetten zitten. Een beter bakmiddel dan zonnebloemolie is kokosvet of kokosolie.

Zonnebloemolie, goed voor je tanden

Zonnebloemolie is goed voor je tanden. In de ayurveda, de Indiase traditionele geneeskunde is oil pulling een bekende techniek, niet alleen om de tanden schoon te maken maar om het hele lichaam te ontgiften. Dat werkt als volgt: als je 20 minuten lang een eetlepel olie alle hoeken van je mond laat zien dan zullen de enzymen geactiveerd worden om toxinen uit het lichaam in de olie op te nemen. Na 20 minuten spuug je het uit. Het blijkt vervolgens dat de eerst heldere olie helemaal troebel is geworden. Oil pulling is een methode waarvan is bewezen dat het goed werkt voor de tanden maar de detoxwerking is niet helemaal bewezen. Sommigen beweren dat je er naast witte tanden een gavere huid van krijgt.

Overige medicinale werkingen zonnebloempitten

  • Zonnebloemolie heeft urinedrijvende eigenschappen; gifstoffen verlaten het lichaam sneller.
  • Het bevordert het oplossen van slijmen waardoor ophoesten beter gaat; het is aan te bevelen in een dieet voor een patiënt met luchtwegenaandoeningen.
  • Ongeraffineerde zonnebloemolie werkt verzachtend voor de huid. Daarnaast hydrateert het de huid.
  • Het is een goede olie om kneuzingen en verstuikingen mee te behandelen. Je kunt het eventueel mengen met een etherische olie van een plant die ook goed werkt bij kneuzingen en verstuikingen zoals calendula of smeerwortel.
  • Zonnebloemolie is een goede basisolie voor uitwendige ziekten zoals aambeien, acné en te vette huid. Bij aambeien zou je een etherische olie van duizendblad kunnen mengen met zonnebloemolie. Voor de laatste twee zou je het kunnen mengen met bernagie-olie of perilla-olie.

Bron: Zaka, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Zaka, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Dosis en veiligheid

  • Enkele eetlepels tot een handjevol zonnebloempitten per dag.
  • Twee eetlepels zonnebloemolie per dag.
Zonnebloempitten zijn een gewoon voedingsproduct. Het heeft weinig gevaren. Het enige gevaar dat je zou kunnen oplopen is om er teveel van te eten en op die manier een teveel aan omega 6 -vetzuren binnen te krijgen. Dit vetzuur is wel erg goed maar je moet het wel in de juiste verhouding met omega 3 innemen. Je zou om dit probleem te ondervangen ervoor kunnen kiezen om zonnebloemolie af te wisselen met het nog gezondere maar wel 10 keer zo dure hennepolie.
© 2013 - 2025 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is sperma en waar bestaat het uit?Sperma bestaat uit vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat. Wat kun je doen als je de smaak van je sperma wilt verbeter…
De gezondste noten en zadenDe gezondste noten en zadenNoten zijn ideale vleesvervangers en daarom zeer geschikt voor vegetariërs. Hiernaast zitten noten en zaden vol met ijze…
Aderverkalking verminderenAderverkalking verminderenHet verslechteren van de functie van de aderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo spelen ontstekingen vaak een grote…
De geneeskracht van zonnebloempittenDe geneeskracht van zonnebloempittenZonnebloempitjes ondersteunen de detox-werking van de lever en zijn tevens een natuurlijke cholesterolverlager. Pitjes v…

De geneeskracht van Amerikaanse blauwe irisDe geneeskracht van Amerikaanse blauwe irisDe Amerikaanse iris komt van oorsprong alleen voor in Noord-Amerika en groeit graag in weilanden, moerassen en langs de…
De geneeskracht van taramira-olie of jamba olieTaramira-olie is de naam van olie die gemaakt is van rucolazaad. Deze olie wordt vooral in India gebruikt als middel bij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Oil pulling:
  • http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2013-05-12/beauty/37580714_1_toxins-therapy-mouth
  • Oil pulling: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131773/
  • Afbeelding bron 1: Vincent van Gogh, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 3: Zaka, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.