De geneeskracht van oosterse amberboom
De oosterse amberboom groeit van oorsprong in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied, met name in de moerassen van Zuid West Turkije en op het Griekse eiland Rhodos en verder in Syrië en Iran. Het is een langzaam groeiende boom die tien meter hoog en vier meter breed kan worden. In Turkije dreigde de boom uitgestorven te raken door de aanleg van twee dammen en het inwinnen van land voor de landbouw maar thans zien de Turken in dat het belangrijk is voor de biodiversiteit om het groeigebied van de oosterse amberboom niet verder in te dammen. Van deze bladverliezende boom wordt het sap gewonnen waarvan een natuurmedicijn wordt geproduceerd. Dit sap wordt in de fytotherapie aangewend voor met name long- en huidproblemen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Oosterse amberboom in de geschiedenis
Het sap van de oosterse amberboom wordt storax, styrax of styraxbalsem genoemd. Het heeft toepassingen in de parfumindustrie en als medicinaal middel. Zowel in het antieke Egypte als in
het oude Griekenland was deze substantie bekend. Het werd met name gebruikt om wierook te produceren en doden mee te balsemen. Verder was kyphi een beroemde parfum in de antieke tijd; hier zat ook storax in.
Ambar betekent gom. Er kan een natuurlijke kauwgom van de boom worden gemaakt.
Naamgeving
De
Latijnse naam van oosterse amberboom is:
Liquidambar orientalis. In de V.S. groeit de
Liquidambar styraciflua. Deze boom heet in
het Nederlands amberboom. De twee liquidambar-rassen zijn familie van elkaar en worden voor dezelfde doeleinden gebruikt. Luiquidus is de Latijnse naam voor ´vloeibaar´ en ambar het Arabische woord voor ´gom´. Dat is uiteraard een verwijzing naar de storax die wordt gewonnen uit de boom. Styraciflua betekent ´vloeiend van storax´.
Werkzame stoffen
Voor medicinale doeleinden in de
fytotherapie wordt uitsluitend de storax of styrax gebruikt. Hierin zitten de etherische oliën ethylalcohol, fenylpropylalcohol, kaneelalcohol en benzylalcohol. Verder bevat het de esters ethylester, fenylpropylester, benzylcinnamaat en kaneelcinnamaat of styracine. Daarnaast bevat de oosterse amberboom vanilline, kaneelzuur, hars met triterpenen en alfa- en betastoresine.
Storax voor de huid
Gezuiverde storax is een antisepticum; een bacteriedodend middel. Deze ontsmettende werking kan worden toegepast doordat het onderdeel is van een balsem. Zulk een balsem verzacht de huid terwijl het tegelijk ziekmakende bacteriën doodt en op deze wijze de mens voor infecties behoedt. In de fytotherapie wordt de balsem aangewend bij de volgende aandoeningen:
- Kleine wonden,
- Gesprongen huid en lippen,
- Tepelkloven,
- Huidkloven,
- Anale kloven,
- Herpesblaasjes,
- Doorligwonden.
Storax voor de luchtwegen
De bacteriedodende werking van storax wordt niet alleen voor de huid aangewend. Als ingrediënt in een inhaleringsmiddel kan het helpen bij luchtwegenproblemen. Naast de bacteriedodende werking heeft de amberboom een slijmoplossende werking. In de fytotherapie wordt het gebruikt bij de volgende luchtwegenproblemen:
- Hoest,
- Beginnende acute bronchitis,
- Chronische bronchitis,
- Laryngitis of strottenhoofdontsteking.
Storax is in principe veilig. In zeldzame gevallen treedt contactdermatitis op als bijwerking.
Storaxbalsem bij schurft
De storax in gezuiverde balsemvorm is een middel bij huidaandoeningen die te maken hebben met parasitaire infecties zoals schurft. Deze ziekte komt nauwelijks meer voor in
Nederland. Alleen als men maandenlang in een bed slaapt waarvan het beddengoed niet wordt verschoond, is er kans op het ontstaan van schurft. Dan dienen vervolgens alle kledingstukken en stoffen onderdelen in huis gestoomd te worden, of te worden gewassen op 90 graden, om de parasieten uit de kleding te krijgen. Om de huid te behandelen kan men een balsem waarin storax zit gebruiken. Ook bij andere parasitaire huidaandoeningen is gebruik van storaxbalsem een goed idee.