De geneeskracht van oosterse amberboom

De geneeskracht van oosterse amberboom De oosterse amberboom groeit van oorsprong in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied, met name in de moerassen van Zuid West Turkije en op het Griekse eiland Rhodos en verder in Syrië en Iran. Het is een langzaam groeiende boom die tien meter hoog en vier meter breed kan worden. In Turkije dreigde de boom uitgestorven te raken door de aanleg van twee dammen en het inwinnen van land voor de landbouw maar thans zien de Turken in dat het belangrijk is voor de biodiversiteit om het groeigebied van de oosterse amberboom niet verder in te dammen. Van deze bladverliezende boom wordt het sap gewonnen waarvan een natuurmedicijn wordt geproduceerd. Dit sap wordt in de fytotherapie aangewend voor met name long- en huidproblemen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening oosterse amberboom / Bron: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening oosterse amberboom / Bron: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Oosterse amberboom in de geschiedenis

Het sap van de oosterse amberboom wordt storax, styrax of styraxbalsem genoemd. Het heeft toepassingen in de parfumindustrie en als medicinaal middel. Zowel in het antieke Egypte als in het oude Griekenland was deze substantie bekend. Het werd met name gebruikt om wierook te produceren en doden mee te balsemen. Verder was kyphi een beroemde parfum in de antieke tijd; hier zat ook storax in.

Het winnen van storax / Bron: Kjf webmaster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het winnen van storax / Bron: Kjf webmaster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Ambar betekent gom. Er kan een natuurlijke kauwgom van de boom worden gemaakt.

Naamgeving

De Latijnse naam van oosterse amberboom is: Liquidambar orientalis. In de V.S. groeit de Liquidambar styraciflua. Deze boom heet in het Nederlands amberboom. De twee liquidambar-rassen zijn familie van elkaar en worden voor dezelfde doeleinden gebruikt. Luiquidus is de Latijnse naam voor ´vloeibaar´ en ambar het Arabische woord voor ´gom´. Dat is uiteraard een verwijzing naar de storax die wordt gewonnen uit de boom. Styraciflua betekent ´vloeiend van storax´.

Werkzame stoffen

Voor medicinale doeleinden in de fytotherapie wordt uitsluitend de storax of styrax gebruikt. Hierin zitten de etherische oliën ethylalcohol, fenylpropylalcohol, kaneelalcohol en benzylalcohol. Verder bevat het de esters ethylester, fenylpropylester, benzylcinnamaat en kaneelcinnamaat of styracine. Daarnaast bevat de oosterse amberboom vanilline, kaneelzuur, hars met triterpenen en alfa- en betastoresine.

Storax voor de huid

Gezuiverde storax is een antisepticum; een bacteriedodend middel. Deze ontsmettende werking kan worden toegepast doordat het onderdeel is van een balsem. Zulk een balsem verzacht de huid terwijl het tegelijk ziekmakende bacteriën doodt en op deze wijze de mens voor infecties behoedt. In de fytotherapie wordt de balsem aangewend bij de volgende aandoeningen:
 • Kleine wonden,
 • Gesprongen huid en lippen,
 • Tepelkloven,
 • Huidkloven,
 • Anale kloven,
 • Herpesblaasjes,
 • Doorligwonden.

Storax voor de luchtwegen

De bacteriedodende werking van storax wordt niet alleen voor de huid aangewend. Als ingrediënt in een inhaleringsmiddel kan het helpen bij luchtwegenproblemen. Naast de bacteriedodende werking heeft de amberboom een slijmoplossende werking. In de fytotherapie wordt het gebruikt bij de volgende luchtwegenproblemen:
Bos met oosterse amberbomen / Bron: Maria Jonker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bos met oosterse amberbomen / Bron: Maria Jonker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Hoest,
 • Beginnende acute bronchitis,
 • Chronische bronchitis,
 • Laryngitis of strottenhoofdontsteking.

Storax is in principe veilig. In zeldzame gevallen treedt contactdermatitis op als bijwerking.

Storaxbalsem bij schurft

De storax in gezuiverde balsemvorm is een middel bij huidaandoeningen die te maken hebben met parasitaire infecties zoals schurft. Deze ziekte komt nauwelijks meer voor in Nederland. Alleen als men maandenlang in een bed slaapt waarvan het beddengoed niet wordt verschoond, is er kans op het ontstaan van schurft. Dan dienen vervolgens alle kledingstukken en stoffen onderdelen in huis gestoomd te worden, of te worden gewassen op 90 graden, om de parasieten uit de kleding te krijgen. Om de huid te behandelen kan men een balsem waarin storax zit gebruiken. Ook bij andere parasitaire huidaandoeningen is gebruik van storaxbalsem een goed idee.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liquidambar styraciflua (amberboom)In grote parken en tuinen is de Liquidambar zeker een meerwaarde, niet enkel omwille van de prachtige herfstverkleuring…
Bomen geschikt voor een kleine tuinBomen geschikt voor een kleine tuinIn de tuincentra worden volop bomen aangeboden. Loofbomen, treurbomen, zuilbomen of bolbomen; er is volop keuze. Maar zi…
Tepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven zijn de nachtmerrie van de zogende vrouw. Tepelkloven ontstaan vaak door verkeerd aanleggen van de baby tijd…
Orientalis: cultuur en religie in het Midden-OostenOrientalis: cultuur en religie in het Midden-OostenEen brug slaan tussen de religies uit het Midden-Oosten: jodendom, christendom en islam. Aanzet geven tot bezinning. En…
De geneeskracht van nootmuskaatDe geneeskracht van nootmuskaatNootmuskaat kennen we als een toespijs. Het wordt in de traditionele Hollandse keuken meegekookt met spruitjes en boontj…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Maria Jonker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: Wikimedia commons
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Storax
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Liquidambar_orientalis
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Liquidambar_orientalis
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Amberboom
 • http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Liquidambar+orientalis
 • Afbeelding bron 1: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Kjf webmaster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Maria Jonker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.