De geneeskracht van palmlelie of yucca

De geneeskracht van palmlelie of yucca De palmlelie is een meerjarige vaste plant die 60 centimeter hoog kan worden. In zijn bloeitijd ontstaat er een bloem waardoor de totale lengte van de plant tijdelijk anderhalve meter tot twee meter kan worden. Het heeft geen stam en zijn bladeren zijn blauwgroen, met zoals de kleur van het blad van wijnruit. Van oorsprong is deze yuccasoort een prairieplant die voorkomt in het westen van de Verenigde Staten. Hij groeit graag in de buurt van bepaalde cactussoorten. Hij kan in principe in Europa groeien. Palmlelie verdraagt een vorst tot -18 graden Celsius. De palmlelie heeft diverse geneeskrachtige eigenschappen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Yucca angustissima of palmlelie / Bron: Rebou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Yucca angustissima of palmlelie / Bron: Rebou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving

In het Latijn wordt palmlelie Yucca augustifolia genoemd. Latijnse synoniemen voor deze plant Yucca glauca en Yucca angustissima. Hij lijkt een beetje op de kruin van een verkleinde palmboom, daarom wordt het palmlelie genoemd. De bloeiwijze doet weer enigszins denken aan die van een lelie. Augustus betekent ´majesteitelijk´ of ´eerbiedwaardig´. Folia betekent bladeren. De yuccasoort wordt dus ´Eerbiedwaardige bladeren´ genoemd, omdat zijn bladerkroon inderdaad statig spreidt.

Werkzame stoffen

Van palmlelie wordt voor fytotherapeutische doeleinden de wortel gebruikt. Hierin zitten de volgende belangrijke werkzame inhoudsstoffen: triterpenoïde saponinen zoals tigogenine, chlerogenine, yuccagenine, kammogenine, sarsasapongenine, markogenine, higogenine, neotigogenine, hecogenine, gloriogenine, smilagenine en sporen van diosgenine. Verder bevat het polysachariden, vitamine A, vele vitaminen van het B-complex en de mineralen calcium, kalium, fosfor, ijzer, mangaan en koper.

Yucca bij vermoeidheid

De yucca heeft een diuretische of vochtafdrijvende en depuratieve of bloedzuiverende werking. De saponinen zijn hier verantwoordelijk voor. De zuiverende werking heeft de yucca mede omdat het de bijnier ondersteunt. Daarnaast kent het een galdrijvende en laxerende werking. Door meer gal naar de lever te voeren kan de lever beter zijn werk doen om afvalstoffen te scheiden. De laxerende werking zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller het lichaam verlaten. In de fytotherapie wordt yucca aangewend bij:
 • Voorjaarskuren,
 • Psoriasis,
 • Asthenie of vermoeidheid,
 • Herstel na ziekte.

Yucca voor goede darmflora

Yuccawortel bevordert de goede darmflora. Fytotherapeuten schrijven vanwege deze medicinale werkingen yuccawortel voor bij de volgende indicaties:
 • Dysbiose of verstoorde darmflora,
 • Spijsverteringsstoornissen,
 • Ophopen van darmtoxinen; gifstoffen in de darmen.

Overige medicinale werkingen yucca

Yucca verlaagt het aantal bloedvetten waardoor het triglyceridengehalte daalt; dat is goed nieuws voor hart- en vaatpatiënten.
Het polysacharidencomplex in yuccawortel heeft zich in vitro bewezen als een antitumoraal. Yucca is volgens enkelen uitwendig bruikbaar bij pijnlijke gewrichten, pijnlijke spieren, kneuzingen, hiudontstekingen, roos en kaalheid.

Dosis en veiligheid

In therapeutische dosis is yuccawortel een veilig middel. Je moet het echter niet te lang achtereen innemen omdat het de opname van de in vet oplosbare vitaminen (vitamine A,D,E en K) afremt. Aangezien er geen studies zijn gedaan naar het gebruik van yuccawortel door zwangere vrouwen en zogende moeders, wordt afgeraden om dit aan deze doelgroepen voor te schrijven.
Er is een standaardanier om deze geneesplant te gebruiken:
 • Geconcentreerd saponinenextract twee tot vier maal per dag 500mg.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yucca (palmlelie): Een makkelijke huisplantDe Yucca is een prachtige plant met een tropische look. Deze plant is zeer gewild vanwege het mooie, vaak robuuste uiter…
Yucca schidigera en reumaYucca schidigera en reumaDe yucca-plant wordt al vele duizenden jaren gebruikt door Indianenstammen, zoals de Navajo, die wonen in de woestijngeb…
Ik wil een plant thuis met weinig of geen onderhoudIk wil een plant thuis met weinig of geen onderhoudHoewel planten een mooie en zelfs gezonde toevoeging zijn aan het interieur, is het onderhouden van planten niet voor ie…
Olifantspoot (Yucca Elephantipes): stekken en verzorgenOlifantspoot (Yucca Elephantipes): stekken en verzorgenDe Yucca Elephantipes, oftewel olifantspoot, is een geliefde kamerplant, ze is groot en heeft lange groene bladeren. De…

De geneeskracht van Pau d´arcoDe geneeskracht van Pau d´arcoPau d´arco groeit van oorsprong in Zuid Amerika. Pau d´arco is een boom die 38 meter hoog kan worden en hij heeft violet…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rebou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Rebou, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.