mijn kijk op

De geneeskracht van het zeoliet clinoptiloliet

De geneeskracht van het zeoliet clinoptiloliet Er zijn 40 soorten natuurlijke zeoliet en in 2012 waren er 206 kunstmatige zeolietsoorten. Zeoliet wordt onder andere in de aardgas, olie en nucleaire induistrie gebruikt om molecuulstructuren te veranderen. Zeoliet is in feite een soort moleculaire zeef. Natuurlijk zeoliet wordt vaak gevormd bij vulkanen. Zeoliet wordt in de veehouderij gebruikt als supplement voor dieren. Het zou ervoor zorgen dat dieren minder snel ziek worden. Ook voor mensen is het een mineraal dat wordt ingezet als supplement. Zeoliet op zich heeft voedingswaarde. Door de molecuulstructiuur kan het eigenschappen van maagbacteriën veranderen en verbeteren. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Vulkanisch zeoliet / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Vulkanisch zeoliet / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Update 3 november 2015

Het gebruik van zeoliet wordt per vandaag afgeraden omdat de kans groot is dat alle zeolietsupplementen vervuild zijn met lood en aluminium. Het lijkt er sterk op dat zeoliet opzettelijk is vervuild zodat in een test blijkt dat deze twee zware metalen in de urine zit. De fabrikant geeft vervolgens de verklaring dat het lood en de aluminium door chelatie uit het lichaam is gekomen. Echter, er is in laboratoriumonderzoek aangetoond dat vrijwel alle soorten zeoliet grote concentraties lood en aluminium bevatten. Als je meer over de achtergrond hiervan wilt lezen kun je gaan naar: http://www.naturalnews.com/051807_zeolites_detox_oral_chelation_heavy_metals.html
Het artikel hieronder is verder ongewijzigd gebleven. Er stond voor de update van 3 november al een alinea in over vervuilde zeoliet die door criminelen als supplement wordt aangeboden. De situatie is thans zo: elke vorm van zeoliet wordt verdacht van vervuiling met enorm hoge concentraties lood en aluminium.

Zeoliet

Zeoliet is een groep van tectosilicatenmineralen. Zeo komt van het Griekse woord ´zein´ wat koken betekent en liet is afkomstig van ´lithos´, hetgeen steen beduidt. De steen kreeg deze naam omdat het een poreuze structuur bevat die veel water kan opnemen. Door het koken kwam dit water uit de steen. Een Zweedse mineralogist, Axel Fredrik Cronstedt, kwam achter dit mechanisme van deze steensoort en gaf het de naam zeoliet. Natuurlijke verschijningsvormen van zeoliet wordt soms omschreven als een vulkanisch kleimineraal.

Clinoptiloliet

Het meest gebruikte zeoliet voor suppletie is clinoptiloliet. Clinoptiloliet heeft een glasachtig, doorzichtig voorkomen. Clinoptiloliet is een zeolietsoort die tijdens vulkanisme ontstaan. In de Egeïsche zee wordt van nature veel clinoptiloliet gevonden. Deze zeoliet heeft zijn naam te danken aan een samentrekking van drie Griekse woorden: klino, wat ´schuin´ betekent, ptylon, wat ´veer´ beduidt en lithos, wat staat voor het Nederlandse woord ´steen´.

Voedingswaarde clinoptiloliet

Clinoptiloliet heeft een voedingswaarde. Het bevat vooral enkele mineralen. Deze zitten er in organische vorm in en zijn daarom makkelijk door het lichaam op te nemen. In clinoptiloliet zit vooral veel ijzer. In drie gram van deze stof zit ruim 200% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan ijzer. Verder bevat deze hoeveelheid 25% van de ADH aan calcium en 7% van de ADH aan magnesium.

Giftige stoffen onschadelijk maken

Zeoliet wordt gebruikt om diarree of chronische diarree mee tegen te gaan. Daarnaast is het een middel wat giftige stoffen aan zich bindt. Pesticiden uit voeding kunnen ermee onschadelijk worden gemaakt. Tevens kan het zware metalen onschadelijk maken. Deze stoffen zorgen voor ontstekingen op celniveau die kunnen leiden tot welvaartsziekten zoals diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten, obesitas, kanker, ADHD, dementie, Parkinson en Alzheimer.

Zeoliet kan de bijwerkingen van chemokuur en bestraling tegengaan.

Tegen radioactiviteit

Door problemen met kerncentrales in Tsjernobyl, Sellafield en Fukushima is er zoveel radioactiviteit gelekt dat het over de hele wereld meetbaar is. Zelfs de radioactiviteit die vrijkwam bij de ontploffing van atoombommen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Japan, is nog steeds meetbaar op het gehele Noordelijk Halfrond van onze aardbol. Radioactiviteit is schadelijk voor de mens. Na de kerncentraleramp in Tsjernobyl hebben de Russen zeoliet gebruikt als filter voor drinkwater omdat dit radioactieve deeltjes aan zich bindt. Deze werking kan ook in ons lichaam plaats vinden; potentiële schade door radioactiviteit, zoals na een aantal röntgenfoto´s, kan tegen gegaan worden door supplementering met clinoptiloliet. Een röntgenfoto is niet schadelijk maar een teveel aan röntgenfoto´s in combinatie met een verminderd immuunsysteem kan wel voor ziekten zorgen.

Kijk uit wat je koopt

Overigens is het zeoliet wat gebruikt wordt voor waterfiltering niet geschikt voor de mens; het is een vervuilde soort zeoliet. Sommige fabrikanten brengen dit op de markt als zeoliet. In sommige kattengrind zit ook zeoliet; zelfs dit schijnen sommige oplichters in water op te lossen via internet duur te willen verkopen aan mensen die zeoliet bestellen.

Zeoliet tegen kanker

Uit een Kroatisch onderzoek wat is gepubliceerd in 2001, blijkt dat kankertumors bij honden, ratten en muizen verkleinen als men zeoliet toedient. Dit is echter één van de weinige onderzoeken op dit gebied. In dit onderzoek werd het zeoliet clinoptiloliet gebruikt. Men onderzocht 22 honden die spontaan kanker hadden gekregen. 14 van de honden reageerden positief in die zin dat de kankertumor totaal verdween of dat de tumor sterk gereduceerd werd. De zieke honden waren voor het onderzoek lusteloos maar na twee of drie dagen waren veel van deze 14 genezen honden weer levendig en aan het eten. Een van de honden had longkanker en de longtumor was na 14 dagen compleet verdwenen.

Immuunsysteem

Zeoliet, of specifieker gezegd het natuurlijke zeoliet clinoptiloliet, heeft volgens wetenschappelijk onderzoek een positieve werking op het immuunsysteem. De productie van lymfocyten of witte bloedcellen wordt gestimuleerd. Deze cellen spelen een cruciale rol in ons afweersysteem.

Zeoliet en medicijnen

Zeoliet kan gifstoffen aan zich binden. Hieronder vallen eveneens medicijnen. Medicijnen werken minder effectief als je ze tegelijk met clinoptilolietsupplementen inneemt. Daarom wordt aangeraden om twee uur pauze tussen het innemen van een medicijn en clinoptiloliet in acht te nemen.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeoliet: mineraal geschikt om te detoxenZeoliet: mineraal geschikt om te detoxenZeoliet is een mineraal dat erg geschikt is om te gebruiken in een detoxkuur. Zeolieten hebben een sterk negatieve landi…
Vijveronderhoud: waterplanten voor biologisch evenwichtVijveronderhoud: waterplanten voor biologisch evenwichtBij het voorjaarsonderhoud van onze tuinvijver, neemt de verzorging van onze waterplanten een belangrijke plaats in. Ze…
Radioactiviteit: natuurkundig verschijnselRadioactiviteit: natuurkundig verschijnselRadioactiviteit is een intressant natuurkundig verschijnsel. Daarnaast is het ook gevaarlijk en is enige kennis van dit…
Massapercentage berekenen - theorie en voorbeeldenMassapercentage berekenen - theorie en voorbeeldenIn de scheikunde moeten veel dingen worden berekend: de E-factor, de hoeveelheid mol of een percentage. Vaak zijn zulke…

De geneeskracht van zwarte zalfZwarte zalf is misschien wel het meest controversiële geneesmiddel van de 21e eeuw. Eeuwenlang was het een medicijn bij…
De geneeskracht van EDTAEDTA bindt zich aan andere stoffen, vooral stoffen die ziekmakend zijn voor het lichaam. Dit binden heet ook wel ´cheler…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Modris Baum, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Clinoptilolite
  • PDF: Cancerstudy.pdf
  • http://www.gezondig.nl/a-544289/zeoliet-capsules-/
  • http://www.zeolite.com/
  • Foto´s: publiek domein
  • http://www.zeolitefacts.org/pb/wp_d4595b8c/wp_d4595b8c.html
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 03-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.