De geneeskracht van kamfer
De kamferboom is een boom die maximaal 30 meter hoog wordt. Van oorsprong groeit de boom alleen in Japan, Korea, Mongolië, India, Taiwan en Zuid-oost-China. Kamfer is een stof die van het kamferhout wordt geextraheerd. Deze kamfer is een wit kristallijn poeder die als specerij en geneeskruid de mensheid al vele honderden jaren dient. De Japanners hebben gedurende de 17e en 18e eeuw dit product het meest verkocht en hebben er veel geld mee verdiend. Kamfer wordt verkregen uit het hout van de kamferboom. Kamfer werd vroeger vooral bij reumatische aandoeningen en spierpijn gebruikt.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Verspreiding kamferboom
De kamferboom groeide van nature enkel in Zuid-Oost-Azië. In Australië en de V.S. is de kamferboom aangeplant. Al snel vonden vogels hun weg naar de zaden en daar de zaden onverteerbaar zijn wordt de boom door de vogels verder verspreid. Sommige biologen spreken van een invasieve soort; dat is een negatieve term die ervan uitgaat dat een uitheemse boomsoort de natuur verstoort. Overigens staan er in de V.S. en Australië op veel gebieden niet erg veel bomen dus je zou zeggen: elke nieuwe boom is mooi meegenomen.
Traditioneel gebruik kamfer
Tegenwoordig is het gebruik van kamfer in onbruik geraakt. Anno 2014 is er op op de Nederlandse Wikipedia-site slechts drie regels informatie over te lezen. Maar in een boek dat werd gepubliceerd in 1910, zakboek der geneeskruiden van A. Dinand, staat er veel informatie over. Het werd soms inwendig gebruikt maar niet vaak. In kleine doses is kamfer kalmerend en in grote doses opwindend. Het heeft een invloed op het zenuwstelsel. Het wordt vaker uitwendig toegepast, bijvoorbeeld bij rugpijn, spierzwellingen, kneuzingen, kramp en reumatische aandoeningen.
Een kamferboom kan meer dan 1000 jaar oud worden.
Naamgeving
De
Latijnse naam die we in de wetenschap gebruiken van kamferboom is
Cinnamomum camphora. Vroeger werd het Camphora officinalis genoemd. Officinalis is de toevoeging die alle medicinale plantensoorten kregen. Het betekent letterlijk ´uit de apothekerswerkplaats´. In Engelstalige landen wordt deze boom de Camphor tree genoemd en in Duitsland heet het Kamferbaum.
Gebruik kamferspiritus
Kamferspiritus werd gemaakt door een deel kamfer te mengen met zeven delen alcohol en twee delen water. Deze spiritus werd gebruikt als inwrijfmiddel bij kneuzingen, verstuikingen, artrose,
artritis, jicht en kramp. Wandelaars en militairen die zware tochten ondernemen wreven vroeger hun ledematen in met kamferspiritus ten einde een uitputtende tocht beter vol te houden. Als de longen ermee ingewreven worden is het een middel bij bronchitis. Dat geldt overigens eveneens voor kamferolie.
Kamfer is een insectenverdrijver en het doodt luizen.
Kamferolie
Kamferolie kun je zelf maken door een deel kamfer op te lossen in negen delen
olijfolie. Kamferolie is en uitstekend middel bij jicht, artritis, artrose, lendenpijn en pijn in de rug. Ook bij gezwollen arm- en beenspieren is kamferolie een uitkomst. Deze gezwollen spieren kunnen ontstaan door uitputting, bijvoorbeeld door erg lang lopen of mensen die gymnastiek als sport beoefenen. Wie bijvoorbeeld een avondvierdaagse loopt doet er goed aan zijn benen ´s avonds met kamferolie in te smeren. Het is een ideaal middel bij spierpijn.
Kamferwijn
Kamferwijn kun je maken door een deel kamfer in een deel alcohol op te lossen. Terwijl je dit mengsel schudt voeg je er drie delen gomslijm aan toe en vervolgens vier delen witte wijn. Kamferwijn kun je gebruiken voor dezelfde toepassingen als kamferolie en kamferspiritus.
Kamferliniment
Een kamferliniment is een vluchtige kamferzalf, een zalf die eveneens lekker ruikt. Je maakt het door drie delen kamferolie te mengen met een deel papaverolie en een deel ammoniak. Dit kamferliniment is op dezelfde wijze toepasbaar als kamferolie.
Ontstekingsremmende werking is bewezen
Zuid-Koreaans onderzoek uit 2006 toont aan dat kamfer inderdaad ontstekingsremmende verschijnselen vertoont. Daardoor is het een bewezen middel bij alle ziekten waarbij het werd aangewend in de traditionele geneeskunde aangezien het altijd om ontstekingsziekten ging zoals reumatische aandoeningen, bronchitis en spierpijn. De Zuid-Koreanen noteerden een sterke antioxidantwerking van kamfer. Chinees wetenschappelijk onderzoek uit 2009 kwam met de conclusie dat kamfer zwellingen veroorzaakt door artritis bij ratten tegengaat. Ook de Chinezen zagen een duidelijk ontstekingsremmend effect van kamfer.
Bij kiespijn kun je kamfer in het gat van een schoongemaakte holle kies doen en dit afsluiten met een watje.
Inhoudsstoffen kamfer
Vooral de stof d-borneol behoort tot de meest werkzame stoffen in kamfer. Inde kamferboom wordt uiteraard een behoorlijke hoeveelheid kamfer aangetroffen, een component dat in allerlei soorten
geneesplanten zit. linalol, cineol en iso-nerolidol behoren ook tot de sterkste ontstekingsremmers in kamferhout. Andere stoffen in kamferhout zijn camfeen, eugenol, limoneen, safrol, alfapineen, betapineen, betamyreceen, alfahumuleen, p-cymeen en nerolidol.
Geen bewijs voor verandering seksuele activiteit
In sommige traditionele geneeswijzen maakt men gewag van de bijwerking van kamfer dat het de seksuele activiteit van de man vermindert. Een Iraans wetenschappelijk onderzoek uit 2014 ontkracht echter dit gegeven. Men gaf kamfer aan ratten en noteerde vervolgens de eventuele veranderingen in de testosteronniveaus. Testosteron kun je zien als een maatstaf voor de seksuele mannelijke activiteit. Het bleek dat er geen verschillen waren in testosteronniveau. Dat betekent niet dat kamfer geen invloed heeft op de seksuele activiteit. Het betekent alleen dat dit onderzoek niet kan aantonen dat het een veranderend effect heeft. Daarom sluiten de onderzoekers hun rapport af met te zeggen dat er op dit terrein meer onderzoek nodig is teneinde definitieve conclusies te trekken.