Etherische oliën: absintolie

Etherische oliën: absintolie Absint wordt ook wel alsem genoemd, het is een plant die bij de meeste mensen niet bekend is. De mensen die de plant wel kennen zullen hem vooral associëren met negatieve werkingen zoals hallucinaties. Absint heeft echter ook zeer positieve werkingen. Het werkt bevorderend op de spijsvertering en het stimuleert de doorbloeding. De werking is positief zolang je de absint niet in zeer grote hoeveelheden gebruikt. Je kunt het gebruiken als een etherische olie.

Absint

Absint wordt ook wel alsem genoemd. Het is een plant die maximaal anderhalve meter groot wordt. De bladeren van de plant hebben haren en de plant heeft gele bloemen. De plant is heel erg geliefd bij veel soorten vlinders. De olie wordt verkregen door stoomdistillatie van de bladeren en de bloemetjes. Voor 1 liter olie is er 100-200 kilo van de plant nodig, de opbrengst is 0.5-1.0% De olie wordt voor het grootste deel geproduceerd in de Verenigde Staten.

Er zijn twee verschillende verklaringen voor waar de naam absint vandaan komt. Er zijn mensen die zeggen dat de naam afstamt van Artemis, de godin van de jacht. Ook zijn er mensen die er vanuit gaan dat het afstamt van het Griekse woord 'absinthium', dit betekent ongenoegen en zou kunnen verwijzen naar de zeer bittere smaak van het kruid.

Absint speelde lang geleden al een zeer belangrijke rol. Het werd vroeger in Egypte al gegeven aan mensen en dieren die last hadden van wormen. In Italië werd het gegeven aan mensen die een wagenrenwedstrijd hadden gewonnen. De plant komt voor in zeer veel verschillende gebieden. Hij komt voor rond het Middellandse Zeegebied, in Zuid- en Noord-Amerika en in Afrika.

Werking

Absintolie heeft een aantal positieve invloeden op de gezondheid. Het is echter geen echt medicijn! Ga naar de dokter wanneer je erge klachten hebt!
 • Absintolie heeft een positieve werking op de spijsvertering. Absintolie werkt eetlust opwekkend.
 • De olie stimuleert de doorbloeding en versterkt het hart.
 • Absintolie heeft een kalmerende werking. Het werkt vooral erg goed wanneer je last hebt van hoogteziekte.
 • Het kan werken als slaapmiddel wanneer je niet goed in slaap komt.

Naast geneeskrachtige werkingen heeft absintolie ook een goede werking tegen insecten. Het zorgt ervoor dat deze weggaan omdat ze niet van de geur van de olie houden. Absintolie wordt door sommige farmaceutische bedrijven in extreem kleine hoeveelheden gebruikt in parfums en cosmetica.

Dosering

Gebruik absintolie nooit op eigen houtje, gebruik het alleen wanneer een aromatherapeut het je aanraadt.
 • Absintolie kan gebruikt worden als massage-olie. Dit zorgt dan voor een betere doorbloeding. Voeg 10-20 druppels etherische olie toe aan 100 ml basisolie. Masseer hiermee heel geleidelijk je huid.
 • Absintolie kan helpen tegen huidschimmel. Voeg hiervoor 10 druppels etherische olie toe aan 50 ml basisolie. Smeer hiermee de plekken in die besmet zijn.

Nadelen

De absintolie kan niet zo heel erg veel kwaad. Zorg er wel voor dat je de absint altijd genoeg verdunt. Lang en intensief gebruik van absint kan namelijk verslavend zijn. Het kan leiden tot kramp en lusteloosheid. Hoge doseringen kunnen zorgen voor hoofdpijn en verlammingen, uiteindelijk kun je zelfs in coma terechtkomen. Je kunt het beste de eerste keer een zeer kleine hoeveelheid uitproberen om te kijken hoe je er op reageert. Wacht minstens een uur voordat je gaat autorijden of iets dergelijks, na een uur zul je pas merken wat de effecten zijn!

Ook bevat absintolie het bestandsdeel thujon, in zeer grote hoeveelheden heeft dit een hallucineerde werking. Vanwege de aanwezigheid van thujon is absint van 1909 tot 2004 verboden geweest in Nederland omdat men dacht dat het zeer snel voor waanzin zorgde, gelukkig viel dit wel mee en is het gebruik nu weer gewoon legaal. Te veel absint kan ook zorgen voor abortus en voor epileptische aanvallen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
Planten die muggen wegjagenPlanten die muggen wegjagenMuggen, insecten die vooral in de zomer voorkomen en u bijten. Heel vervelend. Gelukkig kunt u er iets tegen doen. In di…
De geneeskracht van bergthee of wintergroenDe geneeskracht van bergthee of wintergroenBergthee is een groenblijvende plant; in de winter vallen de bladeren van deze dwergstruik er niet af. Van oorsprong gro…

De geneeskrachtige werking van gemberDe geneeskrachtige werking van gemberGember is een knobbelige wortel van de gemberplant met een pittige, scherpe smaak en wordt vaak als smaakmaker gebruikt,…
Etherische oliën: anijsAnijs is een plantje dat veel mensen wel kennen om te eten op het brood of als toevoeging aan een alcoholische drank. An…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay
 • http://www.anthemis.nl/aroma/absint.htm
 • http://www.reformhuissmulders.nl/v1/Assortiment/etherische_olie/etherischeolie_html/Absint.htm
 • http://www.culinair.net/index.php?action=item&m=y&table=culinair_abc&form_name=titel&id=207
 • http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-absint/
 • http://azarius.nl/encyclopedia/19/Alsem/
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 22-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.