Etherische oliën: anijs
Anijs is een plantje dat veel mensen wel kennen om te eten op het brood of als toevoeging aan een alcoholische drank. Anijs kan echter ook gebruikt worden als olie. Als olie heeft anijs een vaak geneeskrachtige werking. Het kan helpen tegen veel verschillende soorten pijntjes en geestelijke problemen.
Anijs
Anijs is een product van de anijsplant. De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van het zaad. Bij stoomsdistilatie wordt er stoom geleid door de plantendelen die men wil gaan verwerken. De olie die je wilt winnen vervliegt door de stoom. Wanneer de stoom is afgekoeld tot water zal de vluchtige olie ook zijn afgekoeld tot een vloeistof. De etherische olie wordt ook gewonnen door destillatie van het kruid dat in bloei is. Er is 50 kilo anijs nodig om 1 kilo olie te produceren. De opbrengst is dus ongeveer 2 procent.
Anijsolie is een kleurloze of lichtgele olie die erg sterk en zoet ruikt. De olie heeft een antibiotische werking. De plant groeide oorspronkelijk in Griekenland, Egypte, Italië en Spanje. Tegenwoordig wordt de plant in hele andere landen op grote schaal geteeld. Deze landen zijn: India, China, Mexico en Rusland. Ook in Spanje komt er nog anijsteelt voor, hier wordt het echter maar op zeer kleine schaal geteeld.
In de tijd van de farao's zag men al in dat anijs een geneeskrachtige werking kon hebben. Het werd gebruikt als vochtafdrijvend middel en om de pijn van kies- en tandproblemen te verminderen. In de tijd van de Romeinen werd anijs ook als een nuttig kruid gezien. De Romeinen kauwden er 's morgens en 's avonds op om een frisse adem te krijgen. Ook werden jonge kinderen die last hadden van epilepsie ingesmeerd met een een mengseltje waar vooral het kruid van de anijsplant in zat. Welvarende vrouwen smeerden anijsolie op hun gezicht om hun rimpels te verminderen.
Werking
Anijsolie is een natuurgeneeswijze voor zeer veel verschillende kwaaltjes. Er is echter geen officieel wetenschappelijk bewijs dat het echt helpt. Het is vooral gebaseerd op basis van ervaringen van andere mensen. De ene persoon zal anders reageren op een stof dan de andere persoon. De verschillende ziektes waartegen anijsolie kan helpen zijn:
- Anijsolie verjaagt negatieve invloeden. Het zorgt ervoor dat je optimistischer bent en dat je je energieker voelt.
- Anijsolie bevordert de eetlust en de spijsvertering.
- Anijsolie lost slijm op wanneer je verkouden bent. Het wordt vaak gebruikt in hoestdrankjes en hoesttabletten.
- Anijsolie kan ervoor zorgen dat de hik over gaat.
- Anijsolie kan de melkafgifte op gang brengen wanneer je net bevallen bent. Het geeft de melk een speciale smaak die veel baby's erg lekker vinden.
- Anijsolie kan het libido van vrouwen verhogen. Anijs heeft namelijk een licht oestrogene werking.
- Anijsolie heeft een ontstekingsremmende werking.
Er zijn ook nog enkele andere toepassingen van anijs(olie). Zo wordt er door veel mensen muisjes gegeten wanneer er een kindje geboren is. Ook wordt een zeer populaire Turkse alcoholische drank gemaakt van anijs, dit is Raki.
Dosering
Er zijn verschillende dingen mogelijk wanneer je gebruik wilt maken van anijsolie. Elke manier zal een andere werking hebben.
- Je kunt een aantal druppels anijsolie in een aromaverdamper doen. Deze verdamper zal ervoor zorgen dat negatieve gevoelens voor een groot deel verdwijnen.
- Het is een mogelijkheid om een druppel olie te doen in een warme beker melk voor kinderen die slecht in slaap kunnen komen.
- Doe 3-7 druppels olie in een basisolie die in veel drogisterijen wel verkrijgbaar is. Wrijf met dit mengseltje over je buik wanneer je last hebt van buikkrampen.
- 1 druppel anijsolie op het hoofdkussen kan ervoor zorgen dat je minder snel last hebt van nachtmerries.
Nadelen
Een te hoge dosering van anijsolie kan zorgen voor een vertraagde bloedsomloop. Gebruik geen anijsolie wanneer je zwanger bent en geef het niet aan zeer jonge kinderen. Ook moet je oppassen wanneer je het in combinatie met paracetamol gebruikt, wanneer je last hebt van een leverziekte en als je last hebt van borst- of prostaatkanker. Gebruik bij direct contact met de huid altijd eerst een zeer kleine hoeveelheid om te testen of je lichaam er gevoelig voor is.