De werking van etherische oliën: basilicum

De werking van etherische oliën: basilicum Basilicum is een plant die de meeste mensen zullen kennen vanuit de keuken. Veel mensen gebruiken regelmatig basilicum als kruid op hun eten. Basilicum heeft echter ook nog een hele andere kant, het kan ook gebruikt worden als olie. De olie heeft een geneeskrachtige werking voor veel verschillende dingen.

Basilicum

Basilicumolie wordt gewonnen van de basilicumplant. De olie wordt verkregen door waterdampdestillatie wanneer de plant in bloei is. Voor 1 liter pure olie is ongeveer 500 kilo basilicumplantenmateriaal nodig. De opbrengst is maar 0,1-0,2%. Het is een kruid met witte bloemetjes en een intense geur. Het is een zeer gemakkelijk te houden plant. Je kunt hem goed in de keuken of op de vensterbank houden. De basilicumolie heeft een transparante kleur en ruikt fris en zoet.

Het kruid werd in India als eerste gebruikt tegen allerlei kwaaltjes. Nu nog steeds is India de grootste basilicumproducent, hierna volgen Italië, Frankrijk en Egypte. De naam stamt af van het Griekse woord voor koning 'Basileum' dit geeft aan dat de plant vroeger hoog in aanzien stond. In India werd basilicum zelfs gezien als een heilige plant door de Hindoestanen. Bladeren van de plant werden op de borst van een overleden persoon gelegd om deze te beschermen tegen kwade geesten die zouden kunnen voorkomen tijdens het leven na de dood. Ook groeiden er bij vrijwel elke tempel basilicumplanten. In sommige landen zijn basilicumbladeren het teken van vruchtbaarheid. Basilicum werd vroeger in India ingezet tegen hoesten, bronchitis, astma en als tegengif bij insectenbeten.

Werking

Basilicumolie is een natuurgeneeswijze voor zeer veel verschillende kwaaltjes:
 • Basilicumolie wordt gebruikt om insecten te verdrijven.
 • Basilicumolie zorgt ervoor dat de spieren na een inspanning sneller kunnen ontspannen en maakt de spieren sterker.
 • Basilicumolie zorgt ervoor dat de huid er mooier uit gaat zien, huidschimmels verdwijnen sneller na gebruik van deze olie. Ook kan het helpen tegen acne.
 • Basilicumolie zorgt ervoor dat luchtweginfecties sneller verdwijnen. Het helpt vooral erg goed tegen een neus- en voorhoofdsholte ontsteking. Het zorgt ervoor dat slijm sneller oplost.
 • Basilicumolie is goed voor het hart. Het zorgt ervoor dat het hart regelmatiger gaat kloppen. Het kan ook helpen wanneer je een te trage hartslag hebt.
 • Basilicumolie kan helpen wanneer een persoon depressief is, het zorgt voor mentale stabiliteit. Ook kan de olie ervoor zorgen dat je je langer kan concentreren.
 • Basilicumolie wordt ook gebruikt in de parfumindustrie.

Dosering

 • Op de huid: meng de olie een op honderd met water.
 • In bad: gebruik maximaal vier druppels basilicumolie op een vol bad. Je kunt de basilicumolie mengen met een neutrale olie.
 • Als stoombad: gebruik maximaal drie druppels olie in een kom met heet water.
 • Er bestaat ook een aromalampje. In dit lampje kan je enkele druppels olie doen. Het lampje heeft een positieve werking wanneer je je goed moet concentreren of wanneer je lekker wil uitrusten.

Nadelen

Niet gebruiken wanneer je zwanger bent, het kan werken als een ongewenste weeënopwekker! Ook oppassen wanneer je een gevoelige huid hebt, het kan irritaties veroorzaken. Verdun de olie altijd heel goed wanneer je hem rechtstreeks op de huid aanbrengt. Smeer de olie ook nooit gelijk op je hele huid, probeer het eerst uit op een klein stukje om te controleren of je er gevoelig voor bent. Gebruik basilicumolie niet vaker dan drie keer per dag en niet langer dan twee weken achter elkaar. Een te hoge dosis kan zorgen voor een misselijkheidsgevoel en overgeven.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie: spieren en sportblessuresAromatherapie is het behandelen van kwaaltjes met etherische oliën. Deze natuurgeneeswijze is al eeuwen oud en wordt vee…
Acne en vette huid, behandeling met etherische olieAcne en vette huid, behandeling met etherische olieWat kun je doen tegen acne? Voor de behandeling van acne of een vette onzuivere huid zijn etherische olien ideaal. Bij r…
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…

De helende werking van de walnotenboomDe helende werking van de walnotenboomDe walnotenboom is een prachtige boom die al heel wat jaren ook in Nederland voorkomt. In een kleine tuin komt hij niet…
Voetreflextherapie, als onderdeel van onze verzorgingVoetreflextherapie, als onderdeel van onze verzorgingVoetreflextherapie, voetreflexzonetherapie of voetreflexmassage, het zijn allemaal andere woorden voor een beproefde the…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Security, Pixabay
 • http://www.aromatherapie-info.com/anijs-etherische-olie.html
 • http://www.anthemis.nl/aroma/basilicum.htm
 • http://www.aromaolie.nl/webwinkel/etherische-olien-a-tm-g/basilicum-olie/9744
 • http://www.marjanka.nl/kruiden/olie_B.html
 • http://www.reformhuissmulders.nl/v1/Assortiment/etherische_olie/etherischeolie_html/Basilicum.htm
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 19-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.