Natuurlijke middelen om gordelroos te verzachten

Natuurlijke middelen om gordelroos te verzachten Als je ooit in je leven waterpokken hebt gehad, draag je het herpes zoster virus bij je. Dit virus gaat niet meer uit je lichaam. Er blijft iets van dit virus achter in de zenuwbanen bij het ruggenmerg, of vaak in het gezicht. Jaren later kan het gebeuren dat dit slapende virus opeens weer geactiveerd wordt en dat je gordelroos krijgt. Het virus gaat zich verdubbelen en bereikt de zenuwbanen van de huid. Op deze plek waar de zenuw zich bevindt ontstaat er een uitslag met vervelende klachten, die zo snel mogelijk behandeld moet worden.

Inhoud


Klachten van gordelroos

Gordelroos is een huidinfectie en begint met jeuk, tintelingen en pijn ergens op het lichaam. Het kan overal voorkomen op het lichaam, maar vaak begint het rond de buik of de middel. De pijn die hoort bij gordelroos kan dof, brandend, jeukend of elektrisch ervaren worden. Op het moment dat de pijn gevoeld wordt, is er vaak nog niks te zien op het lichaam. Je kunt je erg ziek voelen en je kunt koorts krijgen. Een paar dagen later ontstaat er een rode huiduitslag met vochtige blaasjes op die plek. De uitslag ziet er uit als een soort gordel, vandaar de naam gordelroos. Ze kunnen ontzettend jeuken en zeer pijnlijk zijn. De huid voelt branderig en strak aan en de huid is zéér gevoelig en duurt ongeveer twee tot zes weken. Na deze weken drogen de blaasjes uit en worden ze korstjes en er kunnen vervolgens kleine littekens ontstaan.

Besmetting

Gordelroos is besmettelijk en zeker als er vochtblaasjes aanwezig zijn. Het virus kan via de lucht, of het vocht overgedragen worden. Als je gordelroos in het gezicht krijgt, of bij je neus en ogen, dan moet je direct contact opnemen met de huisarts, omdat het op deze plekken en wat ernstiger is en het schade aan de ogen kan veroorzaken. Heb je een vermoeden van gordelroos, neem dan snel contact op met de huisarts, zodat er gauw met de behandeling gestart kan worden. Door snel behandeld te worden, kan de ernst en de duur van een aanval beperkt worden en kun je ook post herpetische neuralgie voorkomen. Dit is een zeer pijnlijke aandoening in de zenuwuiteinden van de huid. Het gaat gepaard met een langdurig branderig gevoel op de huid. De klachten van gordelroos moeten na 6 weken toch wel minder worden, of weg zijn. Is dit niet het geval en houd je pijn, terwijl er niks meer te zien is, dan kan er sprake zijn van post herpetische neuralgie.

Natuurlijke middelen om klachten te verzachten

Als je last hebt van gordelroos zal de huisarts een antiviraal geneesmiddel voorschrijven. Ondertussen kun je thuis een aantal middelen toepassen om de pijn en het branderige gevoel op de huid te verzachten en te verlichten. Je mag een paracetamol of ibuprofen gebruiken tijdens het gebruik van een natuurlijk middel.

Aloë vera-gel helpt bij het verzachten van de jeuk / Bron: BruboAloë vera-gel helpt bij het verzachten van de jeuk / Bron: Brubo

Aloë Vera voor jeuk en blaren

De jeuk van gordelroos kan zo erg zijn, dat het niet te verdragen is. Om deze jeuk iets te verzachten kun je het sap van een aloë vera-plant gebruiken. Het pure sap uit de plant heeft een genezende werking en het verzacht de blaren. Heb je geen plant in huis, dan kun je er ook voor kiezen om een gel of crème te gebruiken op basis van aloë vera. Je moet er dan wel goed op letten, dat er minimaal 98% aloë vera in zit. Je kunt aloë vera krijgen bij de natuurwinkel De Tuinen.

Zelf papjes maken

Als je water en bakpoeder op de juiste manier vermengt, ontstaat er een lodderig papje. Smeer dit papje op de huid en laat het opdrogen. De blaasjes drogen hierdoor uit en de jeuk wordt minder. Van water en bitterzout kun je ook een pasta maken, tevens zorgt deze combinatie voor het tegengaan van huidontstekingen. Azijn en honing zijn twee producten, die je vaak tegenkomt in een huishouden. Als je deze twee met elkaar samenvoegt en er een gladde pasta van maakt, heb je een heerlijke verzorgende pasta voor je huid. Azijn heeft de eigenschap om jeuk te stillen en honing zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen, minder pijn doen en zorgt ook voor het verminderen van littekens. maar er zijn nog meer natuurlijke middelen die je thuis kunt bewerken.

Citroenmelisse

Deze kruidenplant bevat dezelfde kenmerken als honing en kan dus heel goed ingezet worden bij huidklachten, zoals de jeuk en pijnklachten van gordelroos. Om citroenmelisse te kunnen verwerken, kun je er een thee of een zalf van maken. Voor de bereiding van citroenmelisse thee giet je kokend water op de citroenmelisse, waarbij je het beste per kop één theelepel citroenmelisse aan kunt houden. Om de aroma's vrij te laten uit de bladeren, kun je de bladeren een beetje kapotmaken.

Thee van citroenmelisse
Laat de thee drie tot vijf minuten trekken en zeef het daarna. Als de thee klaar is, kun je watten of een doekje erin dopen, en deze op de huid leggen. Je kunt de thee extra verrijken met de krachtige werking van rozenolie, pepermunt of groene munt. Heb je de voorkeur voor een zalf, koop dan een flesje etherische olie van citroenmelisse. Vermeng 5 ml. olie met 100 gram basiszalf, zoals vaseline of vaseline lanette en smeer deze zalf op de aangedane huid.

Appelazijn tegen de pijn

Appelazijn heeft ook een goede werking op huidklachten, zoals pijn. Het stilt de pijn en het helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen. Ook zorgt het ervoor dat de zuurgraad van de huid weer natuurlijk herstelt en in balans komt. Appelazijn gaat ook een opzwellende huid en vervelling van de huid tegen. Tevens zorgt appelazijn voor een gezonde stralende huid. Meng twee tot drie eetlepels appelazijn met een kopje koud water. Doop hier dan watten in, of een washandje en leg het op de zere huidplekken. Je kan het daarna nog een keer doen en herhaal het daarna om de twee uur, als de pijn steeds terugkomt. Het beste is om elke keer opnieuw koud water te gebruiken, of het mengsel te bewaren in de koelkast. Koud water helpt sowieso tegen een pijnlijke huid, en ook het gebruik van een koud melkbad zou kunnen helpen, door de pijn te verlichten. IJsklontjes tegen de zere huid houden werkt ook goed en geeft verlichting aan de zere huid, nádat de blaasjes verdwenen zijn.

Lysine voor snellere genezing

Als je de gordelroos plotseling komt opzetten, kun je drie keer per dag het voedingssupplement lysine innemen. Lysine gaat het vermenigvuldigen van virussen tegen en zorgt voor een snellere genezing. Ook kun je drie keer per dag echinea en Canadese geelwortel innemen. Deze middelen zorgen voor een betere werking van het immuunsysteem, zodat het lichaam goed kan strijden tegen infecties.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aloë vera van grote betekenis in de islamAloë vera van grote betekenis in de islamHet woord Aloë is afkomstig van het Arabische alloeh en dat betekent letterlijk schitterende, bittere substantie. Vera b…
Aloë vera: de wonderplant voor jong en oudAloë vera: de wonderplant voor jong en oudAloë vera wordt al van oudsher gebruikt omwille van zijn genezende functie. Toch kennen vele mensen deze plant nog niet.…
Wat kun je met kruiden doenVerschillende culturen gebruiken al duizenden jaren kruiden ter verlichting of zelfs ter genezing van veelvoorkomende ge…
Aloë vera, superfood of onzin?Aloë vera, superfood of onzin?Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden al…

Coeliakie & glutenintolerantieCoeliakie & glutenintolerantieDe mensheid heeft, door onvoldoende aanpassing van het lichaam, niet voldoende- en/of juiste enzymen in de maag, darm en…
Vaseline: een veelzijdig product voor in en rondom het huisVaseline: een veelzijdig product voor in en rondom het huisVaseline is een vettig smeermiddel dat gemaakt wordt van petroleum. Het is min of meer een overgebleven restant van de a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rosmarie Voegtli, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.thuisarts.nl/gordelroos/ik-heb-gordelroos
  • Boek '1001 veilige remedies'
  • http://gh.elopedia.com/natuurlijke-behandelingen-voor-gordelroos-genezen
  • Inleidingsfoto: https://www.flickr.com/photos/rvoegtli/3119175164 (afbeelding van Rosmarie Voegtli op Flickr te gaan)
  • Afbeelding bron 1: Brubo
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 18-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.