Mag men planten plaatsen in de slaapkamer?

Mag men planten plaatsen in de slaapkamer? Er zijn mensen die zoveel van planten houden, dat zij ze ook heel graag in hun slaapkamer willen zetten om deze wat op te fleuren. Zo kunnen zij ook daar genieten van de rust die deze planten uitstralen. Vroeger mocht men overal planten neerzetten, later kwam er kritiek op en mocht het niet in de slaapkamer. Momenteel zijn de wetenschappers wijzer geworden, voor de vochtigheidsgraad is het zelfs beter om planten te plaatsen in de slaapkamer. Want verwarmingstoestellen maken de lucht droog, waardoor men irritaties van de luchtwegen kan krijgen... Dan brengen onze lievelingsplanten hulp.

Mogen planten nu wel in de slaapkamer?

Omdat planten overdag licht nodig hebben om hun fotosynthese in gang te zetten, halen zij koolstofdioxide uit de lucht en maken ze zuurstof aan. Maar 's nachts werkt dit niet, door de afwezigheid van zonlicht verbruiken de planten dan alleen maar zuurstof. Deze hoeveelheid is echter zo klein, dat we ons hierover geen zorgen hoeven te maken.

Volgens wetenschappelijk onderzoek bevat een gemiddelde slaapkamer zo'n 5000 liter zuurstof. Een volwassen persoon gebruikt tijdens de nachtrust van 8 uur, zo'n 190 liter zuurstof. Terwijl een plant daartegenover maar 50 milliliter zuurstof uit de lucht haalt. Het zuurstofverbruik van een plant dan ook verwaarloosbaar klein.

Mag men dit dan als gezond beschouwen?

Volgens Dr. Jos De Smet, verbonden aan de vereniging van huisartsen, is het aan te raden planten in huis te nemen. Ze brengen in eerste instantie rust en geven overdag zuurstof af. Tegelijkertijd verhogen zij in de kamer de vochtigheidsgraad.

Hierdoor zouden volgens hem minder luchtweginfecties en -irritaties zich voordoen. Want verwarmingssystemen drogen de lucht zodanig uit, dat dit bij vele personen kan zorgen voor luchtwegproblemen.

De Smet geeft wel aan dat planten die sterke geuren afgeven, zoals de lelie, irritaties kunnen veroorzaken. Gebruik dus het liefst geen te sterk geurende planten.

Was dit dan een misverstand?

Het was inderdaad een groot misverstand, dat planten in de slaapkamer ongezond zouden zijn. Zij hebben weliswaar, zoals elk levend wezen, zuurstof nodig en halen dat uit hun omgeving. Maar overdag produceren ze behoorlijk wat zuurstof. Het zuurstofverbruik 's nachts is zo minimaal dat het nauwelijks genoemd hoeft te worden.

Dat bepaalde planten bij sommige mensen een allergische reactie oproepen en sterk geurende bloemen misschien voor problemen kunnen zorgen, geldt uiteraard zowel overdag als 's nachts, en zowel in de huiskamer als in de slaapkamer.

Welke standplaats is het beste voor onze planten?

Hier volgen een aantal punten die men kan naleven:
  • Zoveel mogelijk volle zon en felle middagzon vermijden;
  • Hoe meer licht in de kamer, hoe beter voor de planten, ook gefilterd zonlicht is geschikt voor de meeste planten;
  • Vooral planten met bonte bladeren hebben veelal de behoefte aan een lichte plaats;
  • Vermijd te koude nachttemperaturen en temperatuurschommelingen;
  • Een zo mogelijke gelijkmatige temperatuur van rond de 20° is voor de meeste kamerplanten ideaal;
  • Vermijd eventueel tocht door openstaande deuren en vensters;
  • Zet nooit planten dicht bij een warmtebron;
  • Sommige planten hebben in de winter behoefte aan een rustplaats. Deze kunnen dan het beste op een koelere plaats worden gezet;
  • De luchtvochtigheid is een belangrijke factor. De beste vochtigheidsgraad voor de meeste planten ligt tussen de 40 en 65%;
  • Voor het verhogen van de luchtvochtigheid, kan men gebruik maken van verdampers of waterreservoirs, die men aan de radiatoren kan bevestigen.

Speciale planten voor in de slaapkamer

Onderzoekers hebben een zestal planten samengesteld waarvan zij denken dat deze het meest effectief zijn om de lucht in de slaapkamer te verbeteren, je te kalmeren en alzo beter te laten slapen:
  • Aloë vera
  • Jasmijn (Jasminum)
  • Lavendel (Lavendula)
  • Sanceveria (trifaseiata)
  • Graslelie (Chlorofhytum)
  • Kaapse jasmijn (Gardenia)

Aloë vera

Aloë vera is een fantastische kamerplant. Hij heeft veel voordelen voor je gezondheid en is makkelijk in leven te houden. Deze plant is luchtzuiverend en geeft 's nachts zuurstof af en dat is fijn om in je slaapkamer te hebben. Zet Aloë Vera dicht bij of op de vensterbank, want Aloë vera heeft veel licht nodig.

Jasmijn (Jasminus)

Jasmijn is gekend omwille de rustgevende eigenschappen. De plant heeft een kalmerend effect en dus een positieve invloed op de slaapkwaliteit.

Lavendel (Lavendula)

Lavendel is een bekende plant die slaapverwekkend werkt, dankzij de rustgevende geur. Deze plant zorgt voor verlaagde stress en bloeddruk waardoor je sneller slaperig wordt. Lavendel vergemakkelijkt de lichte slaap en vermindert beweging van de ogen tijdens het slapen.

Sanseveria (trifaceiata)

Deze hebben eenvoudige groen-gele bladeren en passen bij elk interieur, ze hebben een luchtzuiverend effect. Ook deze planten geven zuurstof af tijdens de nacht en zijn goed tegen hoofdpijn.

Graslelie (Chlorofytum comosum)

Net als Aloë vera zuiveren graslelies de lucht. Hoe zuiverder de lucht hoe beter de slaapkwaliteit. Ze filteren formaldihyde uit de lucht en een paar planten op de vensterbank bewijzen dus hun nut in de slaapkamer.

Kaapse jasmijn (Gardenia)

Deze mooie kamerplant met witte bloemen zou hetzelfde effect hebben als valium slaappillen. Dit werd bewezen door de Duitse studie op muizen. De muizen waren in de buurt van een gardenia opvallend minder actief dan de andere muizen. Bij mensen zou dit effect vergelijkend waarneembaar zijn. Dus minder actief zorgt dan weer voor rustige slaap.

Eindresultaat

Daar planten goed zijn voor de luchtvochtigheid en zo irritaties van de luchtwegen kunnen helpen voorkomen, is het goed om ze op de slaapkamer te plaatsen. Maar kies dan wel gezonde planten, zonder indringende geuren.
© 2011 - 2024 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feiten en fabels over plantenEr bestaan veel feiten en fabels over planten. En je zult zien dat van sommige plantenfabels echt een kern van waarheid…
Slaapkamer: rustpunt of vrolijke ruimte om te vertoevenUitgaande van de gemiddelde slaapkamer heeft deze de laatste jaren nogal wat gedaantewisselingen ondergaan en er zijn oo…
Cyclaam in de tuin of huiskamerCyclaam in de tuin of huiskamerCyclamen werden vroeger vaak rond de kerst in huis gehaald. Het is een bolgewas, wat in de winter bloeit met mooie felle…
Feng Shui, plaats van bed en kamerdeurDe plaats van de slaapkamer in uw huis is belangrijk. Gaat u verhuizen, moet u zorgvuldig letten op de onderlinge verhou…

Geneeskrachtige bronnenGeneeskrachtige bronnenSinds de oude Grieken en Romeinen of misschien zelfs daarvoor al, worden baden gebruikt om weer op krachten te komen. De…
Walstro, geurend en geneeskrachtigWalstro, geurend en geneeskrachtigOok in de plantenfamilie van het walstro zijn ze met velen. De bekendsten in de kruidengeneeskunde zijn het geel walstro…
Bronnen en referenties
  • Info: Goed Gevoel.
Reacties

Amany, 05-09-2017
Goed nieuws, natuurlijk maar waarom wordt er daarnaast niet gesproken over het feit dat er ook plantensoorten zijn die in de nachtelijke uren juist zuurstof geven? Ik mis dat in dit artikel. Reactie infoteur, 18-12-2018
Beste Amany,

Het is bewezen dat planten in de slaapkamer geen kwaad kunnen voor de gezondheid. Die 50 ml zuurstof die ze uit de lucht halen op 8 uur tijd, vergeleken met zo'n 190 liter per persoon, terwijl een gemiddelde slaapkamer zo'n 5000 liter bevatten. Zo zal de vergelijking met een bedgenoot zo'n 4000 keer meer zuurstof gebruiken dan een plant. Daar planten goed zijn voor lucht vochtigheid en zo irritaties van de luchtwegen kunnen voorkomen, is het goed om onze lievelingsplanten op de slaapkamer te plaatsen. Slaap zacht en droom zoet!
Hallo Amany, lees mijn artikel maar opnieuw, want er staan nieuwe planten bij die wel op de slaapkamer mogen staan en goed zijn voor een rustige en gezonde en verkwikkende slaap!
Groetjes,
Enza_9o-.

Arjan, 06-12-2015
Even gezien het tijdsbeeld:
We hebben een kleine spar gekocht van zo'n 30 cm groot om op de slaapkamer bij onze dochter een kerstboom te maken. Kort na de aankoop dacht ik: kan dat wel?
Dus, is dit dan ook niet schadelijk?

Met vriendelijke groet,
Arjan Reactie infoteur, 07-12-2015
Dag Arjan,

Wees gerust, en zet die kleine spar maar op de dochter haar slaapkamer, ze zal er fier op zijn. Want planten op de slaapkamer zijn toegelaten en onschadelijk voor de gezondheid. Geniet maar van deze mooie dagen. Maar laat 's avonds geen kaarsen of lampen branden bij het slapengaan. "Zalig Kerstfeest"!

Met vriendelijke groet,
Enza_9o-

Claudia, 16-01-2015
Ik heb ooit gehoord dat je geen planten in de slaapkamer mocht zetten. Omdat planten 's nachts stikstof afgeven en dat is schadelijk.
Hoe zit dit?

Vriendelijke groeten,
Claudia Reactie infoteur, 18-01-2015
Dag Claudia,

Daar planten goed zijn voor de luchtvochtigheid en zo irritaties van de luchtwegen kunnen voorkomen, is het zeker niet af te raden om onze lievelingsplanten op onze slaapkamer te plaatsen. Maar bij voorkeur dan wel gezonde planten, ook zonder indringende geuren. Want sterk geurende bloemen zouden voor problemen kunnen zorgen, maar daar kies je zelf voor nietwaar? Voor de rest kan het zeker geen kwaad. Dit was inderdaad een groot misverstand dat planten in de slaapkamer ongezond zouden zijn, dit is door onderzoek al lange tijd achterhaald en opgelost. Want planten stralen rust uit, en wat is er beter om te ontspannen en rustig te slapen…?

Vriendelijke groeten,
Enza_9o-.

Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.