InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Natuurgeneeswijze > Geneeskrachtige bronnen

Geneeskrachtige bronnen

Geneeskrachtige bronnen Sinds de oude Grieken en Romeinen of misschien zelfs daarvoor al, worden baden gebruikt om weer op krachten te komen. De helende kracht van baden wordt dan ook aangeduid als één van de oudste toepassingen in de geneeskunde. Een bad kan helend werken door het stimulerende effect van de temperatuur en de opgeloste stoffen die via ons lichaam worden opgenomen.

Het warme bad

Wie kent niet het effect van een heerlijk warm bad? Door de warme temperatuur beginnen onze bloedvaten zich te verwijden waardoor het bloed beter kan doorstromen. Na een aantal minuten beginnen we ons lekker loom te voelen. Voor ieder gezond mens kan een warm bad dan ook een goed slaapmiddel zijn.

Zoutwaterbad

Zoutbaden hebben een gunstig effect bij chronische gewrichtsontstekingen, bloedarmoede, bepaalde vormen van tuberculose en ontsteking van het slijmvlies in de bovenste luchtwegen. Daarnaast bestaan, behalve bronnen die enkel zout bevatten ook combinaties met andere mineralen en/of koolzuur.

IJzerhoudende bronnen

De verscheidenheid aan ijzerzouten begunstigt de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Het is dan ook niet zo vreemd dat deze baden voornamelijk bij bloedarmoede worden aanbevolen. Klimaatsfactoren spelen hierbij vermoedelijk een aanzienlijke rol. Wie voelt zich over het algemeen niet beter na een verblijf in een zonnig land?

Koolzuurbad

Van alle baden is het koolzuurbad als beste aan te raden voor de huid. Koolzuur opent de bloedvaten van de huid en doet de bloeddruk dalen. Vanwege de gunstige werking op de aderen zijn koolzuurbaden bovendien vooral geschikt bij een slechte bloedcirculatie en voor een betere doorbloeding.

Radiumbad

In onze moderne tijd is radium een bekend gegeven. Toch wordt radium al veel langer als geneeswijze gebruikt dan algemeen wordt aangenomen en wel in de vorm van baden. Dit gebeurt dan voornamelijk door inhalatie hoewel een gedeelte via de huid in het lichaam wordt opgenomen. Radiumbaden worden met name gebruikt voor chronische gewrichtspijnen, reumatische aandoeningen, hoge bloeddruk, zenuwpijnen en stofwisselingsstoornissen.

Zwavelbad

In het bijzonder zwavelwaterstof is bij deze baden heilzaam. Deze komt door middel van inademen of via de huid in ons lichaam terecht. Niet alleen hebben zwavelbaden op de eerste plaats effect bij reumatische aandoeningen maar ook bij jicht en suikerziekte werken zij bevorderend
© 2011 - 2019 Toetie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Thermale baden (thermaalbaden) in NederlandThermale baden (thermaalbaden) in NederlandEven helemaal bijkomen en heerlijk ontspannen; dat kan in een van de vele thermaalbaden van Nederland. Bovendien kan een…
Een paradijselijke vakantie op de Azoren in FurnasFurnas behoort tot de mooiste plekjes op het eiland São Miguel dat onderdeel is van de Portugese Azoren-archipel. In Fur…
De bruisende stad SpaHet bekende mineraalwater van het merk Spa komt uit de bijzondere gelijknamige plaats in de Belgische Ardennen. Deze pla…
Hoe bronnen vermelden?Bronnen vermelden is niet enkel, zoals velen denken, nodig om de schrijver van je bronnen eer aan te doen of op gerechte…
Ontspannen in de saunaOntspannen in de saunaVeel mensen kunnen erg genieten van een dagje ontspannen in de sauna. Het is dan ook een ideale manier om even helemaal…

Reageer op het artikel "Geneeskrachtige bronnen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Toetie
Gepubliceerd: 18-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!