Thermale baden (thermaalbaden) in Nederland

Thermale baden (thermaalbaden) in Nederland Even helemaal bijkomen en heerlijk ontspannen; dat kan in een van de vele thermaalbaden van Nederland. Bovendien kan een thermaal bad bijzonder heilzaam werken. In dit artikel vindt u de beste en fijnste thermale baden van Nederland waarin u helemaal tot rust kunt komen.

Wat is een thermaalbad?

Thermale baden zijn er in verschillende soorten en maten. In de meeste thermaalbaden vindt u bronwater; vaak wordt dit opgepompt vanuit een bron ver onder de grond. Het water is meestal heerlijk verwarmd, tot zo'n 34 graden en bevat een grote hoeveelheid mineralen. Zo kunnen zout, magnesium en jodium in thermale baden zitten. Deze mineralen kunnen een positieve werking hebben voor mensen die in de thermaalbaden baden. De meeste thermale baden in Nederland hebben in het bad een aantal voorzieningen als whirpools en straalmassages zitten. Deze zijn heerlijk voor de spieren en gewrichten en hebben een ontspannende werking.

Waar vind je thermaalbaden?

In Nederland zijn veel beauty- en wellnessresorts die thermale baden hebben. Hier vindt u een overzicht van de meest bekende thermaalbaden:

Thermae 2000

Boven op de top van de Cauberg (Limburg) vindt u Thermae 2000. Voor de thermale baden zijn drie eeuwenoude, thermale bronnen aangeboord. De baden bevinden zich zowel buiten als binnen en lopen in een ronde vorm. In de baden kunt u gebruik maken van vele whirpool, whirlbanken en onderwaterstraalmassages die ontspanning aan nek, schouders en de rug kunnen geven. Thermae 2000 biedt in de baden dagelijks een programma met activiteiten als ontspanningsoefeningen, actieve gymsessies en drijfsessies.

Fontana Bad Nieuweschans

In Groningen vind u Fontana Bad Nieuweschans. Het thermaalbas van Fontana is zo'n 36 graden warm en bevat vele mineralen zoals jodium, zout en magnesium. Door de hoge concentratie van mineralen is het badwater vermengd met zoetwater, zodat het geschikt is om langere tijd (maximaal 30 minuten) in te baden. Het water in het thermale bad wordt opgepompt uit een bron op ongeveer 600 meter diepte. Deze bron ligt onder Bad Nieuweschans. Dit thermaalbad heeft twee 'massagerondes' met massagestralen die de spieren doen ontspannen. Daarnaast zijn er een aantal whirpools.

Thermaalbad Arcen

De thermaalbaden in Arcen bestaan sinds kort 20 jaar en bieden allerlei faciliteiten als bubbelbanken, onderwaterstraalmassages en whirpools. Het is leuk om een bezoekje aan de thermaalbaden van Arcen te combineren met een bezoekje aan een van de Kneippbaden. Er zijn Kneipp voetbaden en Kneipp loopbaden.

ThermenBorn

In Born zijn diverse baden te vinden, o.a. met mineralen. De baden zijn gevuld met bronwater, en werken met name ontspannend door de mooie verlichting en de zogenaamde 'onderwater' muziek. De volgende baden zijn in ThermenBorn aanwezig:
 • Binnenbad
 • Buitenbad
 • Voetenbad
 • Whirpool
 • Koud- en warm dompelbad
 • Stoombad

Kuuroord Sanadome

Sanadome is een van de Nederlandse kuuroorden die de term Bad mogen dragen omdat er een eigen bron met thermaal water aanwezig is en het kuuroord in een schone en groene omgeving ligt. Sanadom is te vinden in Nijmegen en heeft een aantal thermale baden die mineraalrijk water uit eigen bronnen hebben. Er is een zoetwaterbron en een zoutwaterbron (thermaal) op 70 en 700 meter diepte. De thermale zoutwaterbron is gekwalificeerd als een Jodide houdende thermaal sole (zeer zout). Dit zijn de faciliteiten van de thermaalbaden in het Sanadome:
 • thermaal binnenbad
 • zoutwaterbad
 • whirpools met verschillende geuren en mineralen
 • warmwaterbaden
 • voetenbaden
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Széchenyi-badhuis Boedapest: geschiedenis en informatieHet Széchenyi-badhuis Boedapest: geschiedenis en informatieHet Széchenyi-badhuis in Boedapest is het grootste medicinale badhuis in Europa. Het thermale water komt uit twee bronne…
Geschiedenis van kurenDat de Romeinen de grondleggers zijn geweest van onze moderne samenleving is een gegeven, het waren de Romeinen die de …
Kuurvakantie in DuitslandDuitsland is een zeer gevarieerd vakantieland dat de laatste jaren bezocht wordt door steeds meer Nederlanders. Een groo…
Wellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness arrangement en weekend. Wellness betekent ontspannen. Overal in het land is wel een wellness-centrum te vinden.…

Beauty: BorstvergrotingBeauty: BorstvergrotingDe borstvergroting is een van de meest toegepaste vormen van plastisch chirurgie. Vrouwen vinden de weg naar de plastisc…
(H)eerlijke maskers met kruidenKruidenmaskers om zelf thuis te maken, heerlijk en gezond voor de huid, met kruiden uit je eigen tuin. Leuk om samen te…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.