De allerbeste tips om irritatie en ergernis op te lossen

De allerbeste tips om irritatie en ergernis op te lossen Je kent het wel: een fietser op straat rijdt je voor je sokken, een auto snijdt je gevaarlijk op de snelweg en een minuut ervoor hing hij nog aan je achterbumper. Je partner draait de dop er steeds niet op terwijl je het al dertig keer gevraagd hebt. Je irriteert je aan een ander. Maar het is ook jouw projectie in de spiegel van je eigen herkenning. Kan je er dan wat aan doen? Het overkomt je toch? Allereerst is het onderbewustzijn vele malen sterker dan je bewustzijn. Dus je wilt wel stoppen met roken maar het lukt je niet. Je wil ook wel stoppen met boos worden, je irriteren en je ergeren aan anderen. Het is jouw boosheid en jouw irritatie en jouw ergernis. Zeg elke dag tegen jezelf: "ik ga het anders doen want de oude patronen geven geen voldoening. Ik ga het volhouden". Na een tijd kan je anders reageren op dezelfde steeds terugkerende situaties. Die komen ook niet voor niets steeds terug. Nu herken je de situaties en ben je het een stapje voor.

Stop met ergeren en irriteren en je kiest voor jezelf en onafhankelijkheid

Stop met ergeren en irriteren en je kiest voor jezelf en onafhankelijkheid. Lees deze zin tien keer over en schrijf 'm ergens in je smartphone en op een briefje dat je op de ijskast plakt! En herhaal die zin net als die andere net zo lang tot je merkt dat het lekker gaat en je flinke verbetering voelt in je eigen situaties.

De beste tips om ergernis en irritatie op te lossen

Hieronder zijn verder nog de allerbeste tips om ergernis en irritatie op te lossen. Schrijf op wat je ergert: ze had afgesproken om elf uur terug te zijn. Maar het is nu twaalf uur en ze is er nog niet. Morgenochtend moet ik vroeg op en straks nog helemaal naar huis lopen. Ik heb het haar duidelijk gevraagd en ze doet het gewoon niet. Ik kan geen afspraken met haar maken. Door het te benoemen neemt de irritatie in je lichaam af. Je wordt dan al wat rustiger in jezelf en dat is meteen ook het uitgangspunt voor de volgende tip.

Zoek een plek in jezelf waar je je wel goed voelt

Zoek een plek in jezelf waar je je wel goed voelt op het moment dat je je ergert, of als je je ergens rot over voelt door onmacht, irritatie of woede. Zit je bijvoorbeeld wel lekker? Voel je je handen? Leunen ze op een bureau? Voel je je voeten? Steunen ze op de grond? Beweeg ze even. En je hoofd? Draai langzaam je hoofd een keertje rond. Nu! terwijl je dit leest, meteen beginnen met die goede gewoontes. En je schouders? Laat ze los. Je billen? Wiebel een keertje en je voelt ze. Je ogen? Doe ze even dicht. En steek je tong uit. Zo ver mogelijk. En ja, even lachen. De ellende in je lichaam komt los en mengt zich met het goede gevoel. En je voelt je al iets beter. Je komt meer in het nu. Het verleden is voorbij. We leven nu.

Het doel is om altijd kalm en rustig te blijven

Het doel is om altijd onder elke omstandigheid kalm en rustig te blijven of weer te worden. Als je dat van tevoren besluit, dan weet je dat wanneer je daar van afwijkt, je zelf de knoppen en schakelaars en joysticks bij jezelf kan omzetten, zodat je je anders voelt. En het weten alleen al is een probaat middel om actief je gevoelens zelf te besturen. Hierdoor verandert er ook al vanzelf wat. Denk gewoon aan een leuk moment van vandaag. Elke dag heeft mooie maar ook minder mooie momenten. Hou vast aan de mooie momenten en laat de ellende los. Je gevoelens veranderen mee met de verandering van je gedachten. En andersom ook. Je gedachten worden weer beïnvloed door je gevoelens. Trek je mondhoeken omhoog en hou dat dertig seconden vast. Kijken of je nog boos bent of dat je moet lachen omdat je zo stom doet.

Je valt weer terug in je oude patroon

En dan komt opeens die boosheid met die boosmakende gedachte weer terug in je hoofd. Ze is er nog steeds niet. Pareer dit weer. Alles wat je kunt doen om weer met jezelf en je omgeving in harmonie te komen (behalve drank en drugs, want dat is vals spelen met je eigen gevoel) is geoorloofd en helpt. Regel nummer een is altijd: harmonie uitstralen naar jezelf en naar je omgeving. John Lennon zingt: Whatever gets you through the night is alright. Whatever gets you through the day is okay. Ze is er nog niet! Maar de irritatie is al minder want ik schrijf dit stuk. En ben met dit artikel bezig, dus ik doe wat nuttigs en voel me daardoor ook nuttig. Een ander gevoel dan ergernis. En dat is winst. En het zorgt voor afleiding.

Ga wandelen in de natuur

Ga een stukje lopen of fietsen in de natuur, dat is altijd goed. De perfecte interface tussen de miljoenen jaren menselijke evolutie aan de ene kant en de meegegroeide ontwikkeling van de natuur aan de andere kant, zorgt er automatisch voor dat je je daar ook het beste voelt. Beter dan tussen alleen maar al die bouwsels van de mensheid zelf.

Stoppen dus met oude patronen

Werkt het niet goed genoeg, lees en herlees deze stappen dan nog een keer en pak er een tip uit om nog maar weer een keer te doen. Herhaling is broodnodig want ons onderbewustzijn wil het wel goed doen, maar het onderbewustzijn blijft maar in oude patronen doordraaien. Net als stoppen met roken: bijna iedereen wil het wel, maar ze zitten vast in de oude patronen. Je onderbewuste dat veel sterker en groter is dan je bewuste vrije wil, laat je steeds weer terugvallen in het oude bekende gedrag. Ook al is het ongewenst. Dus herlezen maar weer en nog een keer en weer die mondhoeken omhoog. Ook al lijkt het een krampachtige en verdrietige vertoning.

Je bent zelf je eigen beste vriend

Leef gelukkig is de beste wraak op mensen in jouw omgeving, die jou steeds willen vernederen en je steeds weer een rotgevoel willen geven. Laat niet steeds zien dat je zo gelukkig kan zijn ondanks al die vernederingen en haat. Want dat werkt jaloezie alleen maar in de hand. Wraak is geen goede motivator, want je bent dan met die ander bezig. Doe het lekker voor jezelf. En voor je eigenwaarde. Lukt het weer niet. Doe het dan echt nog een keer. Volhouden is het geheim hier. Herlezen en weer die mondhoeken omhoog. Want ze is er nog niet. Of maak een mooie tekening voor jezelf. Leef in het nu en verspil je kostbare levensenergie niet.
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een minnaar: een bron van lust...of ergernis?Een minnaar: een bron van lust...of ergernis?Er zijn uiteenlopende redenen waarom een getrouwde vrouw ervoor kiest een minnaar te nemen. Geen lichamelijke intimiteit…
Tips voor het scheren van de schaamstreekHet scheren van de schaamstreek is nog niet zo eenvoudig. Zowel bij mannen als bij vrouwen vraagt het om een goede voorb…
Basisuitgangspunten voor Hatha YogaBasisuitgangspunten voor Hatha YogaHatha yoga is de meest bekende vorm van yoga en de groep aanhangers is duidelijk groeiend. Op zich een prima ontwikkelin…

Relaties die geluk brengenRelaties die geluk brengenDat willen we allemaal wel: relaties die geluk brengen. Maar werkt het zo? Volgens vele Aziatische filosofieën, zoals de…
Relatie valkuilen die je kunt voorkomenOp de rotsachtige weg van liefde, kan een deel van de weg waar je langskomt diepe kuilen hebben, welke een klapband kunn…
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.