De gevolgen van verliefdheid - welke hormonen en meer

De gevolgen van verliefdheid - welke hormonen en meer Iedereen kan zomaar verliefd worden. Verliefdheid is dan ook niks geks. Wat er eigenlijk gebeurd is dat er veel hormonen vrij komen en er het een en ander veranderd in je lichaam. Verliefdheid heeft daarom ook gevolgen. Voordelen en nadelen komen voor, maar veel last zal je hier meestal niet van hebben. Soms zijn er wel vervelend bijwerkingen. Testosteron, een hormoon, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je zachtaardiger wordt dan normaal.

Inhoudsopgave


Verliefd worden

Dat je verliefd wordt op iemand doe je niet erg veel aan. Je hebt contact met iemand en op een gegeven moment wordt je gewoon verliefd. Verliefd zijn is dan ook helemaal niet erg, zo lang het maar op de juist persoon is. Daarnaast is het eigenlijk ook nog eens ontzettend goed voor je, want je zal dingen rooskleuriger gaan zien. Toch heeft ook verliefdheid nadelen. Je zal eerder gestrest zijn, je beoordelingsvermogen zal verminderen - je bent minder objectief - en je zal obsessief worden. Alsof dat nog niet genoeg is kan het ook nog voor komen dat je testosteron spiegel veranderd en je kleffer wordt. Verder zal het moeilijk zijn om kritiek te hebben op de persoon waar je op verliefd bent.

Stress dankzij verliefdheid

Het klinkt mogelijk wat raar, maar het is echt waar! Mensen zijn eerder gestrest als ze verliefd zijn. Je zal namelijk meer stresshormonen aanmaken, de hormonen die zorgen voor stress. Eigenlijk gaat het hier om cortisol. Cortisol laat je hart sneller kloppen en zorgt voor de vlinders in de buik. Gedurende je verliefdheid heb je anderhalf keer meer cortisol in je lichaam ten opzichte van normaal. Cortisol zorgt er voor op korte termijn dat je klaar staat om te vechten en te vluchten. Toch is cortisol niet extreem goed voor je. Op korte termijn kan het dan wel gunstig zijn, maar op langere termijn kan het gezondheidsklachten opleveren. Zo zou het kunnen zijn dat je last krijgt van slaapproblemen, een minder goed werkend immuunsysteem of vermoeidheid. Drink vooral geen koffie, want van koffie stijgt je de hoeveelheid cortisol in je lichaam nog verder.

Een slechter beoordelingsvermogen

De staartkern speelt een sleutelrol in het beïnvloeden van je beoordelingsvermogen bij verliefdheid. Dit stukje in je brein, gelegen vlak onder de cortex, herkent fijne dingen. Degene waarop je verliefd bent is één van die fijne dingen. De staartkern geeft door wat je moet doen om je geliefde te bereiken en te krijgen. Dit alles zorgt er voor dat je - zo mogelijk - te veel geniet en je beoordelingsvermogen vermindert. Daarbij komt het hormoon dopamine vrij. Dopamine zorgt er voor dat je energieker bent dan normaal. Daarnaast heb je minder behoefte aan eten of slaap. Je concentratievermogen zal stijgen bij een hoge dopamineconcentratie. Tenslotte zal je alles geweldig vinden en vind je alles goed en mooi. Toch geeft dopamine geen garantie voor goede beslissingen. Je ziet dingen vaak te positief.

Obsessief in je verliefd zijn

Serotonine is een belangrijk hormoon om goed te kunnen denken. Deze stof geeft signalen door in je hersenen. Bij mensen die verliefd zijn daalt de concentratie van deze stof, waardoor ze minder goed na zullen kunnen denken. Dit tekort aan serotonine zorgt er uiteindelijk voor dat je verliefdheid een obsessie kan worden - je kan alleen nog maar denken aan die ene persoon.

Verandering van de testosteronspiegel

Je testosteronspiegel zal veranderen bij verliefdheid. Of deze omhoog gaat of omlaag gaat ligt er aan of je een man of vrouw bent. Bij mannen zal je testosteronspiegel dalen, terwijl deze bij vrouwen zal stijgen. Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Dit mannelijke geslachtshormoon zorgt voor ontwikkelingen in het lichaam. Zo bepaalt het de groei van skeletspieren, maar ook heeft het invloed op de kaalheid van een man. Vreemd genoeg gaat deze dus omlaag bij mannen. Toch is dit niet heel erg raar, omdat mannen zachter en liever worden bij een lagere concentratie testosteron. Van testosteron worden mannen namelijk ook agressief, wat verklaart waarom minder testosteron gunstig is bij een prille verliefdheid. Bij vrouwen stijgt de testosteronspiegel, omdat testosteron het libido verhoogt.

Klef, kleffer, klefst

Vaak zie je op straat wel (meerdere) verliefde stelletjes rondlopen. Ze zitten veel aan elkaar en geven elkaar geregeld een zoen. Dit is vrijwel allemaal te wijten aan het knuffelhormoon. Oxytocine zorgt er voor dat mensen aan elkaar gehecht raken. Dit kan door elkaar aan te raken, maar ook door intiemere momenten te delen. Toch is oxytocine niet puur positief voor iemand. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat je té klef overkomt en té klef doet. Probeer daarom situaties met andere personen er bij te vermijden, omdat het als vreemd kan overkomen.

Geen kritiek op degene waarop je verliefd bent

Een minder actieve prefrontale cortex - een gebied vooraan in de hersenen - zorgt er voor dat je geen kritiek kan hebben op die ene persoon. Het zorgt er voor dat je situaties en mensen minder kritisch beoordeelt. Doordat het minder actief is, zal je kritiekloos zijn. Daarnaast komen er nog wat problemen bij. Je prefrontale cortex zorgt er ook voor dat je goed kan plannen, organiseren en redeneren. Hierdoor kan het zijn dat je dingen door elkaar gooit en vergeet. Schrijf daarom alles op in een agenda en hou het netjes bij. Dingen bijhouden is namelijk makkelijker dan alles achteraf te moeten doen.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ben ik verliefd?Ben ik verliefd?Verliefd zijn is waarschijnlijk het allermooiste gevoel van de wereld. Het is niet voor niks dat de meeste nummers die j…
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…
Verliefdheid, wat doet dat met je?Verliefdheid, wat doet dat met je?Wanneer je verliefd bent, maakt je lichaam allerlei chemische stofjes aan. Deze stofjes zorgen voor dat heerlijke, apart…
Beginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenBeginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenOpmerkelijk dat de partner die verliefd is geworden op een ander zo gemakkelijk vreemd kan gaan zonder goed de voor en n…

Pessimisme en hoe te leven met een pessimistPessimisme en hoe te leven met een pessimistIedereen kent wel een pessimist in zijn leven maar als partner dagelijks leven met een pessimist is niet te onderschatte…
Vriend noemt de naam van exVriend noemt de naam van exJe hebt een nieuwe liefde en bent dolgelukkig. Hij is alles voor jou en je weet het zeker: jij bent ook alles voor hem.…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/geest/een-beetje-verliefd
  • http://www.sonneveltopleidingen.nl/artikel/verliefdheid-stress-en-hormonen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verliefdheid
  • http://www.nvsh.nl/opinie/evolutieCare.htm
  • http://www.vrijeliefde.nl/wat-is-seksualiteit/fysiologie.html
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.