Vriend noemt de naam van ex

Vriend noemt de naam van ex Je hebt een nieuwe liefde en bent dolgelukkig. Hij is alles voor jou en je weet het zeker: jij bent ook alles voor hem. Totdat hij jou bij de naam van zijn ex noemt. Gevoelens van jaloezie, verdriet of boosheid kunnen dan opspelen. Waarom noemt hij jou zo? Denkt hij nog aan zijn ex of wil hij haar terug? Maak je niet druk, in de meeste gevallen doet hij dit onbewust en voelt hij zich juist op zijn gemak bij jou. Deze verspreking komt vaker voor, vooral in het begin van een nieuwe relatie.

Een nieuwe liefde

Liefde kan voor eeuwig zijn, maar is niet voor iedereen weggelegd. Uit hersenscans blijkt dat mensen die meer dan twintig jaar bij elkaar zijn, net zoveel dopamine aanmaken wanneer ze naar hun partner kijken als net verliefde stelletjes. We willen allemaal de eeuwige liefde, maar daar moet je wel de juiste partner voor vinden. En dat blijkt niet altijd even makkelijk. Een nieuwe liefde zorgt ervoor dat je vlinders in de buik krijgt en je in de zevende hemel waant. Negatieve kanten van je nieuwe geliefde zie je niet. Je hebt letterlijk een roze bril op. Na enkele weken neemt de verliefdheid af en maakt plaats voor houden van. Tussen verliefdheid en houden van komt een woelige periode, waarin je ook de negatieve of minder leuke kanten van je partner gaat zien. Tijdens deze periode kunnen er ruzies ontstaan die samen uitgesproken moeten worden. Kom je hier doorheen, dan komt de relatie in rustiger en stabieler vaarwater.

De ex hoort erbij

Bijna iedereen heeft wel een ex-partner. Helaas, want deze ex-partner bleek toch niet de eeuwige liefde te zijn. Het is logisch dat een verbroken relatie wordt vervangen door een nieuw relatie. De een is hier sneller mee dan de ander, maar bijna niemand wil lang alleen blijven. De ex-partner gaat vroeg of laat een rol spelen in de nieuwe relatie. Dit kan komen doordat er samen kinderen zijn uit de vorige relatie, of de vorige relatie ter sprake komt. Ook brengen vrienden de verbroken en vorige relatie wel eens ter sprake, vaak onbewust en niet gemeen bedoeld.

Jouw vriend noemt de naam van zijn ex

Dat zijn ex een naam heeft staat als een paal boven water. Vroeg of laat komt deze naam voor tijdens een gesprek. Het is maar beter om zo snel mogelijk te weten met wie jouw partner een relatie had. Het is namelijk behoorlijk gênant als je later via zijn vrienden of familie verhalen hoort over zijn ex-partner, terwijl jij niet eens weet van zijn vorige relatie. Dat hij de naam van zijn ex-partner dus eens moet noemen in een verhaal is begrijpelijk. En volkomen terecht.

Hij verwart mij met zijn ex

De meest gehoorde klacht van vrouwen: je vriend noemt jou bij de naam van zijn ex-partner. Hij verwart jou met zijn ex. Laten we één ding voorop stellen: nee, hij verwart jou niet met zijn ex. Hij weet dondersgoed wie jij bent. Het feit dat hij af en toe de namen door elkaar haalt, heeft voor hem geen betekenis. Het kan zijn dat hij zijn ex onlangs heeft gesproken. Anderzijds kan het uit gewoonte zijn. Wanneer iemand jarenlang heeft samengeleefd met iemand, wordt de naam van de ander duizenden keren uitgesproken. Het is dan ook niet vreemd dat die naam in zijn systeem zit. Een relatie wordt dan gelinkt aan de naam. En toevallig zit de naam van zijn ex-partner nog in dat systeem.

Boos worden of negeren?

Vrouwen hebben er toch meer moeite mee dan mannen. Wanneer een vrouw haar vriend bij de naam van haar ex-partner noemt, is de kans groot dat het niet tot hem doordringt of dat hij er niet op reageert. Een enkele man voelt wel een steek van jaloezie. Voor vrouwen ligt dit anders. Ze voelen zich gekrenkt, gekwetst of vernederd. Gevoelens als jaloezie, verdriet en boosheid komen naar boven. Toch heeft boos worden geen enkele zin. De vriend of man doet het niet bewust. Zou hij het overigens wel bewust doen, dan is er meer aan de hand. In dit geval hebben we te maken met het bewust kleineren of treiteren van de partner. De relatie is dan niet stabiel en evenwicht te noemen.

Vaak heeft de man het zelf niet in de gaten of schrikt hij er van. Ook kan de man zich ervoor generen. Hij vindt het niet leuk om zijn nieuwe geliefde, waar hij veel voor voelt, onbewust naar zijn ex te vernoemen. Wanneer zijn partner hier ook nog eens boos om wordt is de kans groot dat de man zich heel bewust gaat worden van zijn uitspraken. Hij wordt voorzichtig tijdens gesprekken en is bang om nogmaals de naam van zijn ex uit te spreken. Voor de vrouw is het daarom veel beter om het akkefietje te negeren.

Gaat het nog over?

Gemiddeld kan het een half jaar duren voordat de man gewend is aan de 'nieuwe' naam van zijn huidige vriendin. In deze periode kan het vaker voorkomen dat hij de naam van zijn ex noemt terwijl hij zijn huidige partner bedoeld. Dit kan rechtstreeks naar haar toe gericht zijn, maar ook tijdens gesprekken met derden voorvallen. Daarna zal het over het algemeen niet meer voorkomen, en is de oude naam uit zijn systeem verdwenen. Toch kan het ook na het eerste half jaar nog voorkomen dat hij je bij de naam van zijn ex noemt. Foutje, bedankt.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatieproblemen: irritatie en irritaties binnen de relatieRelatieproblemen: irritatie en irritaties binnen de relatieBestaat er een methode om irritaties te doen verminderen? Wat zijn de oorzaken van irritaties binnen een relatie? Waar k…
Waarom we zoenenWaarom we zoenenTijdens een zoen wisselen de zoenende partners informatie uit. De vrouw die zoent is veel kieskeuriger dan de man. Manne…
De impulsieve en emotionele vreemdgangerDe impulsieve en emotionele vreemdgangerDe mannelijke vreemdganger die impulsief en emotioneel is, heeft een gebrek aan controle. Deze vreemdganger heeft nooit…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…

De gevolgen van verliefdheid - welke hormonen en meerDe gevolgen van verliefdheid - welke hormonen en meerIedereen kan zomaar verliefd worden. Verliefdheid is dan ook niks geks. Wat er eigenlijk gebeurd is dat er veel hormonen…
Mijn man of vriend is een moederskindMijn man of vriend is een moederskindHet moederskind kan zich niet losmaken van zijn moeder, ongeacht zijn leeftijd. Wanneer je man of vriend wel erg gehecht…
Bronnen en referenties
  • http://www.psychologiemagazine.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.