Mijn man of vriend is een moederskind

Mijn man of vriend is een moederskind Het moederskind kan zich niet losmaken van zijn moeder, ongeacht zijn leeftijd. Wanneer je man of vriend wel erg gehecht is aan zijn moeder, kan dat problemen opleveren voor jullie relatie. Jouw schoonmoeder staat vaak onverwachts op de stoep, belt vaak en eist bezoekjes van haar zoon. Ook heeft ze invloed op wat hij eet, wat hij draagt en hoe zijn liefdesleven eruit ziet. Sommige relaties lopen hier helemaal stuk op. Toch ziet de man dit niet altijd even duidelijk in. Voor hem is het moeilijk te begrijpen waarom zijn partner zijn moeder net accepteert.

Wat is een moederskind?

Een moederskind of moederskindje is iemand die heel erg aan zijn of haar moeder hangt. Bij moederskindje spreken we over de man: jouw partner. Hij kan zich niet loslaten van zijn moeder, en moeder bemoeit zich nog wekelijks, bij voorkeur dagelijks, met zijn leven. En dat terwijl hij al lang volwassen is.

Hoe herken je een moederskind?

Er zijn een aantal punten die erop wijzen dat de man een moederskind is. Zo zal het moederskind nagenoeg iedere dag contact hebben met zijn moeder. Hij belt haar, zij belt hem, of ze komen bij elkaar op bezoek. Daarnaast prijst de man zijn moeder de hemel in. Als vrouw of vriendin zijnde wordt je vaak geconfronteerd met hoe zijn moeder het doet, waarbij hij duidelijk aangeeft dat zijn moeder het ook beter of anders doet. Moeder bemoeit zich met het huishouden en het leven van haar zoon. Ze heeft ook invloed op wat hij eet, koopt en zelfs met welke vriendin hij thuis komt.

Op Moederdag en met de verjaardag van moeder is er steevast de 'verplichting' om naar zijn moeder te gaan. Bezoekjes aan haar duren lang en hij komt er vaak. Desnoods zonder zijn partner. Een bezoek aan de moeder van zijn partner wordt uitgesteld of duurt niet langer dan een uur. Soms noemt hij zijn moeder 'mammie' of 'mama' en laat zich graag vertroetelen door haar. Ook gaat moeder vaak mee shoppen, op vakantie of naar feestjes. Wanneer zijn partner iets zegt van bovenstaande feiten, wuift hij deze weg en neemt het op voor zijn moeder.

Een relatie mee beginnen?

Het is lastig om een relatie met een moederskind te hebben. De band moeder-zoon is soms erg sterk. Voor een moeder is het dan soms ook moeilijk om zoonlief los te laten, laat staan om hem te delen of af te staan aan een andere vrouw. De zoon is zo gehecht aan zijn moeder, dat hij niet inziet dat hij zijn partner hiermee opzij zet en haar onzeker ermee maakt. Ook ziet het moederskind niet in dat zijn moeder zijn leven beheerst en er invloed op heeft. Vrouwen die een relatie met een moederskind aangaan, moeten hier rekening mee blijven houden. Dit soort mannen zijn moeilijk te veranderen: hun moeder staat nou eenmaal op een voetstuk.

Bij een ruzie gaat hij naar zijn moeder

Wanneer het moederskind ruzie heeft met zijn partner, vertrekt hij naar zijn moeder. Daar praat hij met zijn moeder of 'huilt' bij haar uit. Hij zoekt troost of bevestiging, die hij ook vindt bij zijn moeder. In ernstige gevallen komt zijn moeder naar zijn huis en valt de partner van haar zoon met woorden aan. De man voelt zich gesterkt door zijn moeder. Moeder voelt dat haar zoon op haar leunt, wat de band alleen maar sterker maakt. Zoon vraagt advies aan zijn moeder en moeder beslist soms over zijn relaties. Ook hier is moeilijk tussen te komen.

De man doet niks

Dan is er nog een ander type moederskind: de man die er niks aan doet. Hij gaat bij een ruzie tussen hem en zijn partner niet naar moeder, maar doet er ook niks aan wanneer zijn moeder onverwachts op de stoep staat en zichzelf uitnodigt voor het avondeten. Dit soort type mannen zijn gehecht aan hun moeder en zien daar het kwaad niet van in. Wanneer hun eigen vrouw of vriendin wordt beledigd of gekleineerd door hun moeder, zien ze dat als opbouwende kritiek. Of ze weten gewoon niet wat ze ermee aan moeten, bang om zowel moeder als vrouw tegen zich in het harnas te jagen. Wat doet de man op zo een moment? Helemaal niks. Hij laat de vrouwen die hij liefheeft het zelf uitvechten.

Dominante moeder

Een dominante moeder is niet per definitie de moeder van een moederskind. Een dominante moeder wil over haar zoon heersen, of dit nou goedschiks of kwaadschiks is. Ze zal de partner van haar zoon, maar ook haar zoon zelf haar wil opleggen en bekritiseren. De moeder-zoon band is vaak verstoord: er is geen blijk van waardering of respect tussen beiden. De man kan het hier moeilijk mee hebben: hij houdt van zijn moeder maar weet niet hoe hij met haar dominantie moet omgaan. Argumenten van zijn partner neemt hij vaak wel aan of begrijpt hij wel, maar hij kan er niet altijd iets mee.

Losmaken van moeder

Als partner van het moederskind is er geen beginnen aan: moeder en zoon losmaken van elkaar zorgt er alleen maar voor dat de man de relatie met zijn partner verbreekt, of de relatie verslechtert snel. De zoon moet zichzelf los zien te maken van zijn moeder. Dit kan alleen wanneer de zoon een spiegel wordt voorgehouden. En dat is niet altijd even makkelijk. Soms is hier zelfs professionele hulp voor nodig. Dit kan alleen wanneer het moederskind dit ook zelf wil inzien. Voor de moeder kan het erg moeilijk zijn wanneer haar zoon zich losmaakt van haar. Ze voelt zich opzij gezet, gekwetst en vaak voelt ze emoties als angst en woede opkomen. Dit kan zich uiten in afzondering, negeren of boze gesprekken.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help! Ik word gek van mijn schoonmoeder!Help! Ik word gek van mijn schoonmoeder!Vaak zijn het vrouwen die problemen hebben met hun schoonmoeder. De problemen lopen soms zo hoog op dat man en vrouw het…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…
Vrijheid in een relatieVrijheid in een relatieIedereen heeft in een meer of mindere mate behoefte aan vrijheid. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, v…
Zes signalen dat je nieuwe vriend je kind niet accepteertZes signalen dat je nieuwe vriend je kind niet accepteertIn onze moderne samenleving komt de klassieke vorm van een gezin: man vrouw kinderen steeds minder voor. Eén van de…

Vriend noemt de naam van exVriend noemt de naam van exJe hebt een nieuwe liefde en bent dolgelukkig. Hij is alles voor jou en je weet het zeker: jij bent ook alles voor hem.…
Het uitmaken. Hoe maak je het uit?Het uitmaken. Hoe maak je het uit?Je relatie verbreken. Hoe maak je het uit met je vriend of vriendin? Verliefdheid gaat voorbij. Er zijn veel redenen te…
Bronnen en referenties
  • http://wijblijvenhier.nl/18204/trouw-nooit-een-moederskind
  • http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1208219/2011/01/16/Zo-herken-je-een-moederskindje.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.