Ontrouw: niet spannend, maar pijnlijk
Ontrouw. De laatste trend in online-land is de website waarop gezocht kan worden naar een 'schaduwliefje' naast de bestaande relatie. Deze praktijken worden verpakt in woorden als 'discreet' of 'avontuurlijk.' In realiteit echter, is ontrouw vooral iets dat diepe en pijnlijke sporen trekt. Dit geldt voor de bedrogen partner, maar ook voor de vreemdgaande partner zelf: de kans op een (echt)scheiding is groot. Ook de eigenwaarde van zowel de bedrieger als de bedrogen partner komt erdoor in gevaar. 'Discreet' is in realiteit gewoon 'stiekem,' en 'avontuurlijk' is het synoniem voor 'maar hopen dat niemand erachter komt.' Volgens deskundigen mogen we de blije verhalen over spannende avonturen met een flinke korrel zout nemen. Lees verder voor verbazende feiten, onderzoek en advies.
'Het verstand vindt altijd wel een rechtvaardiging.' Heeft u dat spreekwoord weleens gehoord? Zo ook voor de nieuwe trend in ontrouw, namelijk de website waar iemand een andere persoon kan vinden die buiten de relatie om iets met een ander wil beginnen. Een van de rechtvaardigingen die in persberichten voorbij komen, is 'het helpt de relatie voortbestaan als er weinig intimiteit is, omdat je de intimiteit nu elders krijgt.' Nog zo'n pareltje: 'Bij relatieproblemen gaat de druk van de ketel en daar heeft de vaste partner ook baat bij.' Of: 'Als de ander mij te weinig aandacht geeft, word ik er vanzelf toe aangezet.'
Leuk en spannend?
Nog een tactiek, die we kennen van de zogenaamde 'huizen van plezier', is het verpakken van de realiteit via een taalspel.
'Stiekem doen' wordt 'discreet blijven,' 'niet betrapt worden' krijgt de nieuwe term 'relatieproblemen voorkomen,' en 'er een ander op na houden' c.q. 'een scheve schaats rijden' wordt nota bene 'alternatief daten.' De realiteit is echter anders. Lezersonderzoek van Psychologie Magazine onderstreept dat weer eens.
Een op de twee mensen slachtoffer van bedrog
Een eerste opzienbarend feit uit dit onderzoek, is dat één op de twee ondervraagde mensen slachtoffer is geweest van relatiebedrog. Bij 25% van de bewuste personen gaat het dan om de partner met wie men nu is, óf heeft men het vermoeden dat dit speelt. Echter, de ondervraagden zijn eerlijk. Net niet de helft van hen zegt ronduit dat zij of hij ook zelf ooit vreemd is gegaan.
Het onderzoek, wie en wat
Het onderzoek van Psychologie Magazine is online gedaan, met net geen 2300 respondenten. Van hen zijn meer dan 1800 mensen vrouw, en bijna 500 mensen man.
Wie gaat vreemd?
Net als eerder onderzoek van het weekblad Margriet heeft aangegeven, zijn vrouwen blijkbaar bezig aan een inhaalslag als het gaat om vreemdgaan. Mannen scoren weliswaar het hoogst met 48%, maar vrouwen volgen al snel. 43% vrouwelijke respondenten zijn weleens naar bed geweest met iemand die niet de vaste partner was. Wel zijn mannen volgens het onderzoek van Psychologie Magazine online actiever. Meer dan 33% van de ondervraagde mannen werpt weleens een blik op een datingsite. Slechts 10% van de vrouwen doet dat.
...en met wie gaat iemand dan vreemd?
En met wie gaat iemand dan vreemd? Het bleek uit het onderzoek dat het antwoord 'met een vriend of vriendin' het hoogst scoort, met 17%. Al snel volgt 'een collega' met 16%, en met 11% komt 'een ex' op de derde plaats. Dus, al schieten de vreemdgangers-websites als paddenstoelen uit de grond, men haalt het liever van dichtbij dan van veraf.
Verliefdheid komt vóór lichamelijke bevrediging
Lichamelijke motieven zijn, opmerkelijk genoeg, niet de hoofdreden voor ontrouw. Een kwart van de respondenten die weleens vreemd is gegaan, deed dat uit verliefdheid. Het niet tevreden zijn met de eigen relatie scoort echter ook hoog met 18%.
Leven met het schuldgevoel
Is het vreemdgaan een kwestie van 'discreet' zorgen dat je voor jezelf en eigenlijk ook de vaste partner 'relatie- of intimiteitsproblemen oplost', zoals websites die vreemdgaan faciliteren ons voorhouden? Het lijkt er niet op. Volgens het onderzoek kampt het merendeel van degenen die vreemd zijn gegaan, achteraf met gemengde of ronduit negatieve gevoelens. Het hoogst scoort daarbij schuldgevoel met 29%. Relaties worden niet vooruit geholpen, maar eerder ronduit het graf in. Het echtscheidingspercentage bij ontrouw is hoger.
De psycholoog: "Geef er niet aan toe"
Het advies van deskundigen is ten eerste, om de behoefte aan vreemdgaan niet te zien als een spannend signaal dat er een avontuur in het vat zit, maar als alarmsignaal dat er innerlijk en in de relatie iets op te knappen valt. Geef er niet aan toe, raden psychologen aan, maar kijk eerlijk in uzelf: wat is de reden dat u de impuls voelt? Bent u ontevreden met uzelf en zo ja, wat is de onderliggende oorzaak? Bentu ontevreden met de relatie, en als dat het geval is, wat kan er dan eventueel anders? De inspanning die u eventueel zou plegen voor het zoeken van een ander buiten de relatie én het verhullen van de ontrouw, kunt u vruchtbaarder besteden door aan uzelf of de relatie te werken. Een van de toeleidende factoren naar ontrouw is een verlaagd zelfbeeld. Ontrouw zal dat niet oplossen, aan uzelf werken wél.
Feiten over ontrouw en de relatie
- Ontrouw vergroot de kans op (echt)scheiding tussen partners
- In een kleinschalig onderzoek van de Universiteit van Washington bleek dat onder ontrouwe partners waarbij de ontrouw verhuld bleef, na 5 jaar 80% gescheiden was.
- In hetzelfde onderzoek bleek dat dit 43% was voor de koppels bij wie de ontrouw aan het licht was gekomen, zodat zij eraan konden werken.
- Deskundigen raden therapie aan om een relatie indien mogelijk te kunnen repareren na ontrouw.
- Vergeving is doorgaans alleen mogelijk als de bedriegende partij open en eerlijk is over de eigen ontrouw en niet met de vinger naar de ander wijst
- Reparatie van de relatie vereist dat beide partijen er oprecht aan willen werken, en op lange termijn hiervoor beschikbaar zijn, vertelt ontrouw-expert Ruth Houston