Red je huwelijk door kijken van films

5 romantische komedies kijken kan de kans op een scheiding meer dan halveren en is even effectief als therapie. Dit wijst Amerikaans onderzoek onder 174 pasgetrouwde koppels uit.
Stel je bent nog geen 3 jaar getrouwd en het loopt al niet lekker. De stap naar relatietherapie vindt een van jullie net te groot. Maar er moet toch echt wat gebeuren, anders gaat het mis. De oplossing? Samen een romantische komedie kijken en de film bespreken.

Lachen is het beste medicijn

De bedenkers van het onderzoek hadden het idee dat koppels met huwelijksproblemen vaak al weten wat ze goed en minder goed doen binnen hun relaties. Het doel is om ze op een luchtige manier aandacht aan hun gedrag te laten besteden. In veel gevallen is dit genoeg om ze een hoop ellende te besparen.

De romantische komedie

Tijdens het onderzoek woonden de pasgetrouwde een lezing van 10 minuten bij. De lezing ging over bewust gedrag binnen relaties en hoe belangrijk dit is voor de kwaliteit van die relaties. Het werd de stellen verteld dat het kijken van een romantische komedie kan helpen om relaties te verbeteren.

Vervolgens kregen ze de film Two for the Road te zien, een romantische komedie uit 1974, en werd ze gevraagd een lijst met 12 vragen in te vullen. De antwoorden bespraken ze samen met de partner en op die manier reflecteren ze het gedrag van de personages in de film op hun eigen gedrag,

De koppels werden naar huis gestuurd met een lijst van ongeveer 50 films, met onder andere bekende titels als Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Meet the Fockers en The Notebook. De opdracht was om voor een maand lang, één keer per week samen een film van de lijst te kijken, de vragen in te vullen en te bespreken.

Vergelijkend onderzoek

Tegelijkertijd werden andere pasgetrouwde stellen in twee andere groepen verdeeld. Een groep kreeg een cursus conflictmanagement om te leren beter naar elkaar te luisteren. De tweede groep kreeg een acceptatie-training, waarbij ze leerden om als team te werken.

Een therapeut begeleidde beide groepen voor een maand lang in wekelijkse bijeenkomsten. In totaal zijn de deelnemers van deze twee groepen 20 uur kwijt aan de therapie.

Het resultaat

Binnen alle groepen die meededen aan het onderzoek was de kans op een scheiding meer dan gehalveerd. Toen de kans op een scheiding bij aanvang nog 24 procent was, is dit gedaald naar 11 procent na de therapie, maar dus ook na het kijken van 5 romantische komedies.

Het is dus niet voor iedereen nodig om een dure therapie aan te gaan om het huwelijk te redden. Het reflecteren op het eigen gedrag aan de hand van personages in een film is blijkbaar voldoende om vruchten binnen het huwelijk af te werpen.

Lachen moet je leren

Het verschil wordt gemaakt doordat de koppels weer tijd investeren in hun eigen relatie. Door de films samen te kijken en te bespreken wordt het eigen gedrag onder de loep genomen en gaan ze daar, bewust of onbewust, mee aan de slag. Volgens onderzoeker Ronald Rogge is het effect van langere duur. “Dat vijf films drie jaar lang een voordelig effect hebben, dat is geweldig.”

Bovendien wijst hij er op dat het kijken van een film minder heftig voelt dan therapie starten: “Je kunt je echtgenoot misschien niet zo ver krijgen dat deze mee gaat naar therapie, maar samen een filmpje kijken en erover praten, dat is niet zo eng en minder stigmatiserend.”

Lachen moet je leren, schreien gaat vanzelf en je kan vandaag zelf beginnen; hier vind je de lijst met films en de vragenlijst.
© 2014 - 2024 Cesar33, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenTips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenEen huwelijk zonder huwelijksproblemen bestaat niet. Er kunnen zich echter relatieproblemen voordoen waardoor het huweli…
Het huwelijk - Geschiedenis, plichten en de bruidsschatHet huwelijk - Geschiedenis, plichten en de bruidsschatDe trouwdag wordt door velen de mooiste dag van hun leven genoemd, maar hoe is deze traditie ontstaan? Spoiler: de gesch…
recensieThe House of Branching Love - RecensieThe House of Branching Love is de nieuwste film van Mika Kaurismäki. Deze romantische komedie, die één van de successen…
Relatie: verwachtingen van het huwelijkRelatie: verwachtingen van het huwelijkKomen de verwachtingen van het huwelijk van de bruid en bruidegom overeen? Wat verwacht een vrouw van het huwelijk? Wat…

Ontrouw: niet spannend, maar pijnlijkOntrouw: niet spannend, maar pijnlijkOntrouw. De laatste trend in online-land is de website waarop gezocht kan worden naar een 'schaduwliefje' naast de besta…
Bruiloft: invulling van de avondBruiloft: invulling van de avondIn veel gevallen krijgen de ceremoniemeesters op een bruiloft de taak om de avond min of meer in te richten. En dat kan…
Bronnen en referenties
  • http://edu.surveygizmo.com/s3/1508519/movie
  • http://www.telegraph.co.uk/men/relationships/10613297/Rom-coms-could-save-your-marriage.html
  • http://www.scientias.nl/hoe-een-romantische-komedie-uw-kans-op-een-scheiding-kan-halveren/97512
Cesar33 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 07-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.