Enkele struikelpunten binnen een relatie

Enkele struikelpunten binnen een relatie Door bepaalde factoren en karaktereigenschappen kunnen fricties ontstaan binnen een relatie of huwelijk. Ligt dit aan jezelf, aan je partner of aan beiden? Probeer dit te ontrafelen en er samen uit te komen. Daarnaast is een positieve houding van belang.

Jaloezie

Jaloezie speelt vaak een grote rol bij onenigheid binnen een relatie. Bekijk eerst goed of er een goede en gegronde reden voor is om jaloers te zijn. Berust het op waarheid, of komt het voort uit angst om de partner te verliezen? Bij zeer ernstige vormen van jaloezie, komt het voor dat het volgen van therapie de enige oplossing is om de relatie te redden.

Jezelf teveel vastklampen aan de ander

Dit kan een ‘beklemmend’ gevoel geven aan de partner, waardoor hij of zij juist meer naar vrijheid verlangt. Het resultaat kan zijn dat er een verwijdering optreedt en dat beiden meer hun eigen gang gaan. In ernstige gevallen neemt de partner de kuierlatten.

De ander willen veranderen

Iedereen heeft zijn positieve en negatieve eigenschappen. De partner willen veranderen en naar je eigen hand zetten, werkt meestal averechts. Maak bij twijfel een lijstje met daarop alle negatieve eigenschappen van de ander. Doe hetzelfde met alle positieve eigenschappen. Probeer bij irritaties naar de goede kanten van iemand te kijken en niet enkel naar de negatieve. Wanneer beide partners dit toepassen kan het ertoe leiden dat fricties verminderen.

Geen belangstelling tonen

Wat belangstelling tonen voor elkaar is een belangrijke factor. Even aan het eind van de dag aan elkaar vragen hoe deze is verlopen kan nooit kwaad. Ook belangstelling tonen voor hobby’s of werkzaamheden van de partner kan de band tussen beiden verstevigen.

Te druk met werk

Probeer naast drukke werkzaamheden ook tijd vrij te maken voor ontspanning. Maak eventueel een schema, zodat dit er niet bij inschiet. Partners leven vaak langs elkaar heen, wanneer zij beiden een drukke baan hebben en zo ontstaat er, vaak ongemerkt, een verwijdering. Maak daarom regelmatig tijd vrij om bijvoorbeeld samen uit eten te gaan of om samen uit te gaan. Het is bekend dat liefde opbloeit in een ontspannen sfeer.

Teveel beslommeringen

Tobben, jezelf (soms) onnodig zorgen maken, financiële tekorten hebben, enz. kunnen ertoe leiden dat je een sombere blik op de toekomst krijgt. Ook de relatie zal daar onder leiden. Sluit jezelf niet af, maar probeer er samen over te praten en om samen dingen op te lossen. Dat zal de band sterker maken.

Onvoldoende communiceren

Niet weten wat er bij de partner leeft of niet weten waaraan hij of zij zich ergert of zich ergert. Alles maar opkroppen, en dan komt het opeens tot een uitbarsting. Deze kan soms zo hevig zijn dat de relatie niet te redden is. Dit kan worden voorkomen door tijdig alles uit te praten. Neem elke dag de tijd om samen te praten. Vertel alles wat je dwarszit op een kalme en rustige manier. Laat daarna de partner alles vertellen wat hem of haar dwarszit. Vermijd daarbij schreeuwen, schelden, enz. Probeer het gesprek zo positief mogelijk te beëindigen. Maak eventueel een lijstje met verbeterpunten en overleg dit samen. Probeer dit vervolgens ten uitvoer te brengen. Benadruk ook elke keer de positieve kanten van de relatie en van elkaar.

Vrienden, vriendinnen en kennissen

Vrienden, vriendinnen of kennissen over de vloer kunnen leiden tot twistpunten. Soms vallen deze niet in de smaak bij de partner, waardoor ruzie of fricties ontstaan. Ook kan het voorkomen dat het resulteert in ontrouw, wanneer de vrienden of vriendinnen aantrekkelijk worden gevonden. Probeer eerst in te schatten of de relatie in gevaar zou kunnen lopen, door het uitnodigen van deze personen.
© 2014 - 2024 Ymannee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheidRelatieproblemen: communicatie en duidelijkheidDe oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat…
Signalen van relatieproblemenSignalen van relatieproblemenWelke signalen wijzen op relatieproblemen? Welke relatieproblemen worden veroorzaakt door emotionele factoren? Welke com…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…

Jaloezie: wat als het groene monster je bedreigt?Jaloezie: wat als het groene monster je bedreigt?Die vriendin leek zo aardig, maar nu herken je haar af en toe niet meer terug. Je lijkt tegenwoordig niets goeds meer te…
Ontrouw: niet spannend, maar pijnlijkOntrouw: niet spannend, maar pijnlijkOntrouw. De laatste trend in online-land is de website waarop gezocht kan worden naar een 'schaduwliefje' naast de besta…
Ymannee (48 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.