Verliefd worden door 36 vragen
Verliefdheid heb je meestal zelf niet in de hand. Een Amerikaanse psycholoog wilde in de jaren 90 aantonen dat hij twee vreemden verliefd op elkaar kon laten worden. Hij voerde een experiment uit waarbij twee vreemden elkaar 36 vragen moesten gaan stellen. Vervolgens zou het stel dan verliefd op elkaar worden. Welke vragen zijn het? Werkt het echt?
Het experiment
De Amerikaanse psycholoog Arthur Aron heeft in 1997 een experiment gedaan. Hij wilde aantonen dat met het stellen van 36 vragen, twee vreemden verliefd op elkaar konden worden. Arthur had een lijst met 36 vragen opgesteld. Hij zette een heteroseksuele man en vrouw tegenover elkaar. Vervolgens moesten ze elkaar de 36 vragen stellen. Tot slot moesten ze elkaar vier minuten lang in de ogen staren. De twee proefpersonen stapten een half jaar later in het huwelijksbootje.
De gedachte achter het experiment was dat het delen van emoties en andere persoonlijke dingen de beste manier is om een band te krijgen met je partner. De eerste vragen van de vragenlijst zijn redelijk onschuldig, maar naarmate de vragenlijst vordert, zullen de vragen persoonlijker worden. Het is uiteraard de bedoeling dat de vragen eerlijk en oprecht worden beantwoord.
In het onderzoek kwam nog naar voren dat de inhoud van het antwoord niet belangrijk is. Het geven van een antwoord is al genoeg om een band te creëren.
Hoe moet je het doen?
Het begint allemaal met het uitzoeken van een geschikte partner. Je kan iedereen uitkiezen. Je zou het experiment met een vreemde kunnen doen, maar ook met je "crush". Overleg altijd goed met die andere persoon voordat jullie het experiment uit gaan voeren.
Kies vervolgens een plek uit om de vragen door te nemen. Dit kan in huis, maar ook in het park of in een kroeg. Kies een plek uit waar jullie je allebei prettig bij voelen. Stel elkaar vervolgens de vragen van de vragenlijst. Beantwoord ze eerlijk en oprecht.
Nadat jullie eenmaal alle 36 vragen hebben beantwoord, staren jullie elkaar vier minuten lang in de ogen. Op dat moment kan er een vonk overslaan.
Werkt het echt?
Een journaliste van de New York Times gaf dit onderzoek in 2014 opnieuw aandacht. Ze werd nieuwsgierig naar de werking hiervan en nam de proef op de som. Ze koos een vreemde man om dit experiment mee te doen. Zij hebben aan elkaar de 36 vragen gesteld en elkaar vervolgens 4 minuten lang in de ogen gekeken. Sindsdien hebben ze een relatie.
Een andere journaliste van de Vogue heeft deze proef ook gedaan met iemand die ze vaag kende. Dit leidde uiteindelijk ook tot een relatie.
Beide personen hebben hun twijfels over de werking van deze methode. In hun ogen is de vragenlijst meer een stimulans die een betere en hechtere band creëert tussen beide personen. De vragenlijst zorgt er niet zozeer voor dat er verliefdheid ontstaat.
De vragenlijst
De psycholoog Arthur Aron heeft een lijst van 36 vragen opgesteld. De vragen zijn verdeeld in 3 setjes. Deze vragen moeten beide personen open en eerlijk stellen en beantwoorden. Na de beantwoording van de vragen moeten beide personen elkaar vier minuten in de ogen staren.
Deel 1
- Vraag 1:Van iedereen op de wereld, met wie zou je wel eens uiteten willen gaan? Waarom?
- Vraag 2: Zou je beroemd willen zijn? Waarmee dan?
- Vraag 3: Oefen je wel eens een telefoontje voordat je hem pleegt? Waarom?
- Vraag 4: Hoe ziet een "perfecte"dag er voor jou uit?
- Vraag 5: Wanneer zong je voor het laatst toen je alleen was? En waar iemand bij was?
- Vraag 6: Als je 90 jaar zou worden en je had de keuze om de laatste 60 jaar de geest óf het lichaam van een 30-jarige te hebben, wat zou je kiezen?
- Vraag 7: Heb je een geheim idee over hoe je zal sterven?
- Vraag 8: Noem drie dingen die jij en je partner overeenkomstig lijken te hebben.
- Vraag 9: Waar ben je het meest dankbaar voor in je leven?
- Vraag 10: Als je iets kon veranderen aan je eigen opvoeding, wat zou het dan zijn?
- Vraag 11: Vertel je partner in 4 minuten zo gedetailleerd mogelijk je levensverhaal.
- Vraag 12: Als je morgen wakker zou worden en je had 1 nieuwe kwaliteit of mogelijkheid, wat zou het dan zijn?
Deel 2
- Vraag 13: Als een kristallen bol de waarheid over je leven, toekomst of iets anders kon vertellen, wat zou je dan willen weten?
- Vraag 14: Is er iets waar je al een tijdje van droomt? En waarom heb je dat nog niet verwezenlijkt?
- Vraag 15: Wat is het grootste wat je hebt bereikt in je leven?
- Vraag 16: Wat vind je het belangrijkste in een vriendschap?
- Vraag 17: Wat is je meest dierbare herinnering?
- Vraag 18: Wat is je ergste herinnering?
- Vraag 19: Als je wist dat je over een jaar zou overlijden, zou je dan iets veranderen in je huidige leven?
- Vraag 20: Wat betekent een vriendschap voor jou?
- Vraag 21: Welke rollen spelen liefde en genegenheid in je leven?
- Vraag 22: Noem vijf positieve eigenschappen van je partner.
- Vraag 23: Hoe close en warm is je familie? Denk je dat je jeugd beter was dan die van de meeste andere mensen?
- Vraag 24: Hoe denk je over de relatie die je hebt met je moeder?
Deel 3
- Vraag 25: Maak elk 3 'we'-statements. Bijvoorbeeld 'we zitten in deze kamer en we voelen....'
- Vraag 26: Maak deze zin af: "Ik wou dat ik iemand had waarmee ik … kon delen."
- Vraag 27: Als je goed bevriend raakt met je partner, deel dan iets wat belangrijk is om over jou te weten.
- Vraag 28: Vertel je partner wat je leuk vindt aan hem/haar. Wees heel erg eerlijk. Zeg iets wat je misschien niet tegen iedereen zegt die je net kent.
- Vraag 29: Deel het meest beschamende moment in je leven.
- Vraag 30: Wanneer was de laatste keer dat je in het bijzijn van een ander huilde? En toen je alleen was?
- Vraag 31: Vertel je partner iets wat je nu al leuk aan hem of haar vindt.
- Vraag 32: Wat is te serieus om grappen over te maken?
- Vraag 33:Als je vanavond zou sterven en je niet meer met iemand kon praten, waarvan zou je het meeste spijt hebben dat je het niemand verteld hebt? Waarom heb je dat nog niet verteld?
- Vraag 34: Je huis en alle bezittingen staan in brand. Nadat je alle geliefden en huisdieren hebt gered, heb je nog tijd om één ding te redden. Wat zou het zijn en waarom?
- Vraag 35: Van al je familieleden, wiens dood zou je het ergst vinden? Waarom?
- Vraag 36: Deel een persoonlijk probleem en vraag het advies van je partner over hoe hij of zij ermee om zou gaan. Vraag hoe je partner zich voelt bij het probleem.