Hoe beëindig je een relatie?

Hoe beëindig je een relatie? Als je in een relatie zit en je bent niet meer verliefd op die andere persoon, dan zal je kunnen besloten om een punt achter de relatie te zetten. Maar hoe ga je dat aanpakken? Ga je het persoonlijk doen of kies je voor een laf sms'je over de telefoon. Iedereen heeft uiteraard zijn of haar eigen aanpak, maar soms is het handig om je er een beetje in te verdiepen. Een relatie beëindigen is geen kattenpis en de andere persoon verdient minstens een waardige break-up.

Redenen om het uit te maken

Als je het uit wilt maken dan heb je daar uiteraard een reden voor. In de meeste gevallen heb je wel een goede reden om de relatie te beëindigen, maar heb je besloten om dat toch niet te doen. De reden hiervoor kan zijn dat je bang bent om alleen te zijn en hem of haar niet in de steek wilt laten. Toch kan het aan je blijven knagen. Dan is het misschien verstandig om uiteindelijk toch een punt achter de relatie te zetten. De relatie zal dan toch niet zo lopen als je wilt. Het opgekropte gevoel dat je hebt zal het verdere verloop van de relatie alleen moeilijker maken.

Dit zijn een aantal goede redenen waardoor je het uit zou kunnen maken met je partner:
 • Je voelt je niet meer verliefd met hem of haar in de buurt
 • Je houdt niet meer van hem of haar
 • Je wilt niet de rest van je leven met diegene doorbrengen
 • Je vertrouwt hem of haar niet meer volledig
 • Je vindt zijn of haar familie niet meer leuk
 • Staat je partner nog wel 100% achter je
 • Je partner geeft je niet meer een goed gevoel om wie je bent
 • Het is niet meer duidelijk of hij of zij alles nog wel geeft voor de relatie

Uiteraard moet je zelf beoordelen hoeveel en welke redenen genoeg zijn om een punt achter je relatie te zetten. Zo is het vertrouwen in een relatie een belangrijke factor. Zonder vertrouwen in de andere persoon kan je geen relatie hebben. Je zal dan constant denken dat je partner vreemd gaat en dingen doet die niet in het belang van de relatie zijn. Dit zal uiteindelijk een relatie kapotmaken en dan is het verstandig om er meteen mee te stoppen.

Plan van aanpak

Als je er over uit bent dat je een einde wilt maken aan de relatie, om welke reden dan ook, dan is het toch verstandig om een plan van aanpak te doorlopen. Hierbij kan je dingen tegenkomen waar je eigenlijk niet over hebt nagedacht voordat je het eindelijk zal gaan melden.

Als je de reden hebt gevonden waarom je het uit wilt maken, is het verstandig om er goed over na te denken voordat je het daadwerkelijk gaat doen. Je wilt namelijk niet dat je er later spijt van gaat krijgen. Je kan zoiets in de meeste gevallen niet terugdraaien. Het kwaad is dan al geschied en kans is aannemelijk dat hij of zij een andere partner heeft gevonden. Denk er eerst dus goed over na.

Bereid je vervolgens voor op wat er zal gebeuren als je het nieuws brengt. Jij kan namelijk het beste inschatten hoe je partner zal reageren op het nieuws. Is het misschien verstandig om voor een lieve aanpak te kiezen of kan je beter voor de botte aanpak gaan. Doe je het op een openbare plek of kies je liever voor een plek wat meer privé is. Ook is het essentieel om een goede tijd te kiezen. Het is bijvoorbeeld niet handig om 's avond voor het slapengaan je partner op de hoogte te brengen. Je moet het subtiel aanpakken. Kies een tijdstip uit waarbij jullie allebei geen afspraken hebben en de volledige aandacht op het gesprek kunnen richten. Tot slot moet je niet vergeten om te weten hoe je partner op het nieuws zal reageren. Hoe ga je om met een huilende partner? Wat nu als hij of zij je om probeert te praten? Dat zijn allemaal dingen waar je over na moet denken, want anders kan de break-up heel ellendig verlopen en dat is niet de bedoeling. Als je over al deze dingen hebt nagedacht is het tijd om het plan ten uitvoer te leggen.

Tips bij het uitmaken

Het is niet altijd makkelijk om een punt te zetten achter een relatie. Daarom zijn tips en adviezen altijd welkom. Hier zijn er een paar:
 • Denk goed na over de reden waarom je het uit wilt maken.
 • Je moet zeker weten dat je de relatie wilt beëindigen. Je kan het niet meer terugdraaien.
 • Kies een goed tijdstip om het te doen. Zorg dat niemand afspraken heeft staan en zich volledig kan concentreren op het gesprek.
 • Vertel duidelijk waarom je de relatie wilt beëindigen.
 • Zeg niet toe dat je vrienden wilt blijven. Zoiets kan je vaak niet waar maken. Het is beter om afstand van elkaar te nemen.
 • Laat je niet meeslepen met een huilbui.
 • Wacht niet te lang met het uitmaken.

Uitmaken per sms, telefoon of onder vier ogen?

Er zijn vele manieren waarop je het uit kan maken met je partner. Iedereen is het erover eens dat het uitmaken onder vier ogen de beste manier is. Je legt dan goed en duidelijk uit waarom je ervoor hebt gekozen om een einde aan de relatie te maken. Je moet dit zelf doen onder vier ogen. Je kan het niet overlaten aan een goede vriend of via een telefonisch gesprek. Uitmaken via een sms of berichtje is wel een geëigende weg als de omstandigheden daarom vragen. Je zou zoiets kunnen doen als de andere is vreemdgegaan of zich op een andere manier niet fatsoenlijk tegenover jou heeft gedragen. In alle ander gevallen spreekt voor zich dat het telefonisch beëindigen van de relatie geen voorkeur heeft. Het is een teken van respectloosheid als je diegene dumpt met wie je een lange tijd een liefdevolle relatie hebt gehad. Beeld je in dat jij gedumpt zou worden via een sms. Dat is geen fijne manier voor een break-up. Het is onpersoonlijk, respectloos en het geeft de ander een gevoel dat het je niet genoeg kan schelen. Doe het gewoon face-to-face. Een goede afsluiting kan ongemakkelijk momenten in de toekomst voorkomen als je elkaar toch tegenkomt.

Als vrienden uit elkaar gaan?

Als je een einde aan de relatie maakt, dan ben je geneigd om te zeggen dat jullie wel vrienden zullen blijven. Dat moet je eigenlijk niet toezeggen, want als je later beseft dat het voor je niet zal gaan werken kan dit weer een ruzie opleveren. Probeer een relatie zo goed mogelijk te beëindigen om de kans op een vriendschap te vergroten. Als jullie het goed hebben kunnen afsluiten en er geen kwade en/of verliefde gevoelens meer zijn voor elkaar, zal een vriendschap zich vanzelf ontwikkelen. In het begin is het uiteraard een beetje ongemakkelijk en gaat een gesprek niet verder dan 'Hallo'. Maar later zal je weer goede gesprekken met die andere persoon kunnen voeren.
© 2015 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen met liefdesverdriet?Wat te doen met liefdesverdriet?Het leiden aan liefdesverdriet is alles behalve leuk. Het voelt alsof je hart in stukken is gescheurd en het is bijna ve…
Het moeilijke van het uitmaken met je vaste date of relatieHet moeilijke van het uitmaken met je vaste date of relatieSoms besef je dat je dating partner of je verkering voor jou niet de ware is. Je weet dat je met hem of haar niet de res…
Bang voor geweld bij het verbreken van je verkeringBang voor geweld bij het verbreken van je verkeringStel dat je je relatie met je vaste date of verkering wilt uitmaken en je bent bang voor een gewelddadige reactie als je…

Verliefd worden door 36 vragenVerliefd worden door 36 vragenVerliefdheid heb je meestal zelf niet in de hand. Een Amerikaanse psycholoog wilde in de jaren 90 aantonen dat hij twee…
Pijn tijdens het vrijenSeks is iets waarvan je samen wilt genieten. Niet iets waar je tegenop wil zien, omdat je pijn hebt tijdens het vrijen o…
Bronnen en referenties
 • http://moeders.nu/hoe-beeindig-je-je-relatie/
 • http://www.relatiehobbels.nl/twijfel.html
Kevin701 (52 artikelen)
Laatste update: 12-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.