Partnerkeuze: de eerste indruk

"Je moet een goede eerste indruk maken" is een advies dat aan veel datende mensen gegeven wordt. Want de eerste indruk is onuitwisbaar, en daarom is het belangrijk een goede eerste indruk te maken, toch...?! Veel mensen zijn daarom erg zenuwachtig voor een eerste ontmoeting met een potentiele partner. Jammer, want juist daardoor maak je vaak een onzekere en rare eerste indruk. Wees jezelf, dan komt alles goed. Of niet...? Uit onderzoek is gebleken dat niet het uiterlijk, maar de persoonlijkheid hetgeen is waar mensen achteraf op zeggen te zijn gevallen in eerste instantie. Zelfs mensen met een enorm aantrekkelijke partner benadrukken toch voornamelijk karaktereigenschappen wanneer men vraagt wat het nou is dat de partner zo gewild maakt.

Een goede eerste indruk achter laten

Hoe laat je nu een goede eerste indruk achter? Kom niet met een grijns van oor tot oor een kamer binnen, het wordt namelijk lastig om met deze zelfde grijns een gesprek te voeren, waarmee je glimlach in sterk contrast staat met die eerste brede grijns, waardoor je gesprekspartner het idee krijgt dat je hem of haar niet mag. Het beste is daarom om met een gezichtsuitdrukking binnen te komen die op het punt staat om te gaan glimlachen, waarmee je je genegenheid kan uiten.

Het belangrijkste is dat je non-verbale uitlatingen overeenkomen met wat je zegt en gebaren en houdingen niet overdrijft.

De tweede indruk

De tweede indruk is eigenlijk een soort verlengstuk van de eerste indruk. De eerste indruk is namelijk voornamelijk non-verbaal, een echte indruk van iemand krijg je pas wanneer je een gesprek met iemand aan knoopt. Technieken om een goede tweede indruk achter te laten zijn onder andere:
  • Een stevige, zelfverzekerde handdruk
  • Een vriendelijke, herkennende blik
  • Soepele, beheerste lichaamsbewegingen
  • Een prettige stem
  • Goede communicatieve vaardigheden
  • Luistervaardigheid
  • Vriendelijkheid uitstralen

Het overgrote deel van de technieken uit bovestaande lijstje zijn aan te leren door veel te oefenen met behulp van een grote spiegel en vrienden of vriendinnen.
Met behulp van een videocamera kan je je non-verbale gedrag, gezichtsuitdrukkingen en stemgebruik opnemen en kritisch terug kijken.

Kleren maken de man

Iedereen beoordeelt elkaar op de maniier waarop we onszelf presenteren. Je kleding straalt veel uit, onder meer je achtergrond, persoonlijkheid en sociaal-economische status. Veel mensen lijken de voorkeur te geven aan nette, degelijke kleding op een eerste ontmoeting, zowel bij zichzelf als bij de ander, maar wel met een speels accent.

Kleden voor seks

Uiteraard kan je ook een date in gaan met het idee of de wens dat de ontmoeting op seks uit zal draaien. Hier is niets mis mee, al beschouwen veel mannen een vrouw die wel sexy gekleed gaat maar niet ingaat op seksuele toespelingen als nep-verleidster waar ze niets meer mee te maken willen hebben. Let er op dat je je kleedt naar wat je uit wilt stralen en wat je bedoelingen zijn.

De enorm aantrekkelijke partner

Wanneer je een enorm aantrekkelijke man of vrouw wilt versieren, zijn er een aantal punten waar je rekening mee dient te houden:
  1. Jij moet het initiatief nemen. De knappe partner gaat namelijk zelden op zoek, omdat de belangstellenden hem toch wel zullen benaderen, al zit hij alleen op de barkruk
  2. Behandel de mooie partner zoals je iedereen zou behandelen
  3. Zorg er bij de ontmoeting voor dat de knappe partner er achter komt wat jouw kennis en specialiteiten zijn, zonder op te scheppen

Kennis maken met de familie

Het is niet alleen van groot belang een goede eerste indruk te maken op de potentiele partner, de eerste indruk bij de familie is eveneens erg belangrijk. Veel mensen blijken pas echt voor een relatie te gaan wanneer de familie de potentiele partner ook goedgekeurd heeft. Begroet de familie daarom zodra je binnenkomt, wees beleefd, kleedt je netjes en onthoudt de regels voor het maken van een goede eerste indruk op de potentiele partner en pas deze toe. Luister meer dan je praat en kom op tijd.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Partnerkeuze,  hoe en waarom kiezen we een partnerPartnerkeuze, hoe en waarom kiezen we een partnerIn tegenstelling tot de meeste diersoorten, is het kiezen van een partner bij de mens niet enkel gelieerd aan de voortpl…
Relatie: waarom val ik steeds op de verkeerde?Relatie: waarom val ik steeds op de verkeerde?Veel korte relaties gehad? Zodra de verliefdheid verdwenen was, viel je partner wel erg tegen? Als de passie is verdwene…
Vrienden maken: de kracht van een lachVrienden maken: de kracht van een lachHoe maak je een uitstekende eerste indruk op anderen? Hoe maak je een goede eerste indruk op toekomstige vrienden? Heeft…
Waarom is Speeddating zo populair?Waarom is Speeddating zo populair?Speeddating wordt steeds populairder. Hier lees je waarom speeddaten zo populair is en waarom steeds meer mensen een par…

Ex terug krijgenHet is uit, maar je kunt je ex maar niet vergeten. Je komt voortdurend in moeilijke situaties. Je oude liefje heeft een…
Partnerkeuze: een inleidingPartnerkeuze: een inleidingHet is altijd erg lastig om te bepalen of iemand geschikt of voor een relatie. Of sterker nog, voor een relatie met jóu!…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 10-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.